Trimite referat

Stiati ca ...

In 1899, este construit primul autobuz, de catre G. Daimler, si este inaugurata prima linie de cale ferata electrificata din Europa, in Elvetia (linia Burgdorf-Thun).

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


In aceasta zi o sa descoperi ca faci anumite lucruri gresite in grupul tau de prieteni. Daca situatia devine tensionata, nu strica sa iti ceri scuze si sa fii mai atent/a pe viitor.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Matematica - Pythagoras - invatatorul intelepciunii

Materie: Matematica
Accesari: 2.626
Download-uri: 2.225
Nota: 5.32 (1163 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Matematica - Pythagoras - invatatorul intelepciunii
Publicitate:

Trimis de spider007
din 08 Noiembrie 2002

Pythagoras - "învatatorul întelepciunii" (ap. 580 – ap. 500 î.e.n.)Pythagoras a avut mai mare noroc decât alti savanti ai lumii antice. Despre el s-a pastrat o multime de legende si mituri, adevarate sau ba. De numele lui se leaga mari descoperiri din domeniul matematicii, si în primul rând – teorema care poarta numele lui. Însa aceasta teorema n-a fost descoperita de Pythagoras. Ea a fost cunoscuta pentru cazuri particulare în China Antica, Babilonia, Egipt. Unii considera, ca Pythagoras a fost primul care a dat o demonstratie riguroasa a acestei teoreme, altii nu recunosc nici meritul acesta.

Probabil însa, nu exista o alta teorema care ar avea atâtea comparatii. În Franta si unele regiuni ale Germaniei în evul mediu teorema lui Pythagoras se numea "puntea magarilor". La matematicienii Orientului ea era cunoscuta sub denumirea de "teorema miresei". Istoria este urmatoare: în unele texte – "Elemente" lui Euclides – aceasta teorema se numea "teorema nimfei" pentru asemanarea desenului cu albina sau fluture, ceea ce în limba greaca se numea "nimfa". Dar unele zeite si în general femeile tinere si miresele ersu nutite de greci cu acelasi cuvânt. La traducerea din limba greaca în cea araba însa nu s-a atras atentie la desen, si "nimfa" s-a transformat din "fluture" în "mireasa".

Se spune, desigur, fiind numai legenda, ca Pythagoras, dupa ce a demonstrat celebra teorema, a multumit zeii, sacrificând 100 de boi. Dar aceasta povestire nu seamana adevarului, deoarece Pythagoras a fost un vegetarian si adversar neîmpacat al taierii animalelor si varsarii de sânge.

Pentru noi Pythagoras este un matematician, iar în antichitate n-a fost la fel. Herodot îl numeste pe Pythagoras "învatatorul întelepciunii", dar indica ca adeptii lui nu înmormântau mortii în îmbracamintele de lâna. Aceasta seamana mai mult cu religia, decât cu matematica.

Pentru contemporanii sai Pythagoras a fost în primul rând un profet religios despre care spuneau, ca are o coasta de aur sau apare simultan în doua localitati diferite. Unele texte îl prezinta ca semizeu, asa cum el însusi s-ar fi imaginat: fiul lui Hermes. Pythagoras a considerat ca exista trei feluri de fiinte – divinitati, oameni obisnuiti si "fiinte în felul lui Pythagoras". În literatura pythagorienii se reprezentau mai mult ca vegetarieni pretentiosi si superstitiosi, decât ca matematicienii.

Despre viata lui Pythagoras multa vreme informatiile au fost contradictorii, fiind considerat când ca un personaj legendar, când ca omul istoric.

Se stie ca s-a nascut în prima perioada a secolului al VI-lea (ap.580) si ca ar fi trait pâna la anul 500. Se zice ca ar fi fost de "neam berber", etrusc din Italia, nascut pe insula Samos. Pythagoras a cunoscut îndeaproape cultura greceasca a timpului sau, 22 de ani a calatorit în Egipt (unde ar fi aflat ca sufletul este nemuritor), 12 ani se ocupa cu stiinte în Mesopotamia. Probabil ca, anume de la preotii si magii Babilonului a preluat misticismul numarului, care a fost transformat de catre Pythagoras în filosofie proprie. L-ar fi cunoscut pe Zarathustra, conceptia acestuia influentându-l mai ales în expunerea viziunii despre contrarii si rolul lor. Reîntorcându-se la Samos, Pythagoras a înfiintat o scoala, mai exact a strâns în jurul lui oameni care îi împartaseau ideile, i-a organizat, practicând un învatamânt specific închis, cu reguli draconice, asemanator mai degraba unei secte.

Scoala lui Pythagoras a devenit un "ordin" cu cicluri de initiere, reguli si norme de comportare, în care intrarea era tot atât de dificila ca si iesirea. Erau trei reguli forte ale acestui "ordin" – ascultarea, tacerea si supunerea. Sa observam, ca nici un text nu vorbeste despre suprimarea gândirii novicelui, ci doar de supunere, tacere si ascultare, iar aceasta pentru o perioada de 2-5 ani. Abia dupa ce învatau "lucrurile cele mai grele – tacerea si ascultarea" – abia atunci unii puteau sa vorbeasca, sa întrebe si sa-si spuna parerile lor. O alta regula a scolii era pastrarea secretului. Aceasta regula era cu mult mai aspra decât cele dinainte. Nerespectarea ei putându-se penaliza, în anumite cazuri, chiar cu pierderea vietii. Regula a avut efect negativ, pentru ca obligativitatea secretului n-a facut din doctrina o parte componenta a culturii în circulatie.

Pythagorienii se trezeau împreuna cu rasaritul de soare, cântau poeziile, acompaniind la lira, apoi faceau gimnastica, se ocupau de teoria muzicii, filosofie, matematica, astronomie si alte stiinte. Deseori studiile se petreceau la natura sub forma de discutie. Între primii ucenici ai scolii au fost si femei, inclusiv si Teano – sotia lui Pythagoras.

Dar ideologia aristocratica si net antidemocratica a scolii pythagoriene intra în contradictii cu democratia antica, care domina în acest timp la Samos. Parasind insula, Pythagoras si adeptii sai si-au gasit refugiul la Crotona, unde pentru un timp au trait în admiratia oamenilor, fiind apreciati pentru comportarea lor.

În pythagorism s-au...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Matematica - Pythagoras - invatatorul intelepciunii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate