Trimite referat

Stiati ca ...

Harpa are o istorie de aproape 4 000 de ani.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Este o perioada destul de tensionata, si asta ar putea duce la neintelegeri in relatia cu prietenii de joaca. Pastreaza-ti calmul si incearca sa gasesti o solutie de compromis!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Biserica Romano-Catolica

Materie: Religie
Accesari: 9.638
Download-uri: 998
Nota: 5.97 (2631 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Biserica Romano-Catolica
Publicitate:

Trimis de Marilena35
din 10 Iunie 2010

Biserica Romano-Catolica este Biserica Catolica de rit latin.Conducatorul Bisericii Romano-Catolice este episcopul Romei, Papa, care este urmasul Sfantului Petru, caruia Mantuitorul i-a spus: "Pasce agnos meos", "pasce oves meas" ("Paste mieluseii mei"; "paste oile mele." Ioan 21:15, 21:17) si "Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo Ecclesiam Meam" (Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile Locuintei mortilor nu o vor birui." Matei 16:18).Biserica Romano-Catolica este nu numai denominatia crestina, ci si confesiunea cu cei mai multi aderenti din lume. Este cea mai timpurie Biserica Crestina, si se considera urmasa de drept a Bisericii Apostolice, formata din Isus Cristos si apostolii sai.Termenul „biserica" provine din latinul „basilica" si, ca nume propriu, desemneaza societatea religioasa fondata pe baza invataturilor lui Isus Cristos.Termenul „catolic" provine din grecescul „καθολικός", care inseamna „universal".Ignatiu de Antiohia, discipol al Apostolului Ioan, da in anul 110 cea mai veche marturisire in care apare acest nume. In primele trei secole ale Bisericii, crestinii spuneau: „crestin este numele meu, catolic este prenumele meu". Ulterior s-a folosit termenul „catolic", pentru a face diferenta fata de unele grupuri crestine ale caror doctrine difera de dogmatica crestina (cum ar fi gnosticii).Biserica se considera si se proclama ca fiind insarcinata de Isus Cristos pentru a ajuta credinciosul crestin sa strabata drumul spiritual catre Dumnezeu, traind dragostea reciproca prin sacramente (botez, mir, euharistie, pocainta, maslul, preotie si casatorie), prin intermediul carora credinciosul se va mantui.Biserica Catolica considera ca are misiunea de a elabora si propaga invatatura crestina, precum si aceea de a veghea asupra unitatii credinciosilor. Biserica Catolica este formata intr-o o structura piramidala, destinata sa mentina unitatea tuturor crestinilor si respectarea dogmei oficiale a Papei de la Roma si a Vaticanului.Asunción de la Virgen, Tizian, Santa Maria gloriosa dei Frari (Venetia)Papa se bucura in Biserica catolica de un status ierarhic suprem, posedand primatul si plenitudinea, de care poate dispune in mod universal, imediat si suprem asupra tuturor preotilor si credinciosilor catolici. Autoritatea Papei de la Roma este recunoscuta numai de catolici.Frangerea Painii sau Momentul PrefaceriiAtitudinea celorlalte ramuri ale crestinismului fata de institutia papalitatii difera in mod substantial de la o ramura la alta. In decursul primului mileniu al erei crestine, unele biserici ortodoxe orientale au recunoscut papalitatea sub diverse forme si in diverse contexte politice. Anglicanismul si protestantismul resping suprematia papalitatii.In plan ierarhic clerul este clar definit de popor si se divizeaza conform nivelelor de sanctitate:

episcop;

preot;

diacon.Ierarhia clerului presupune si un numar mare de gradatii si posturi bisericesti, ca exemplu:

cardinal;

arhiepiscop;

mitropolit;

prelat;

abate;Conform doctrinei catolice, Isus a fondat o comunitate crestina organizata ierarhic si cu autoritate, condusa de apostoli (primul a fost Petru. Dupa aceea, apostolii si primii adepti ai lui Iisus au format o biserica organizata.O scrisoare scrisa in jurul anului 100 de Ignatiu din Antiohia este cel mai vechi text conservat azi in care se foloseste termenul ἡ καθολική ἐκκλησία (Biserica catolica).Episcopul Romei a avut primat universal inca de la inceput, acesta venind insusi de la Petru care a primit misiunea Divina de a intari pe fratii sai in credinta, ulterior primatul Episcopului Romei s-a vazut in primul secol din scrisoarea lui Clement I care a trimis o epistola Corintenilor spre a stinge un conflict local (desi Sf. Apostol Ioan era in viata si era mult mai aproape de Corint decat Clement, totusi corintenii au apelat la Papa Romei pentru a le rezolva neintelegerile). Dupa unii, Primatul Roman se datoreaza unor motive politice: Roma a fost capitala Imperiului Roman pana la data de 11 mai 330, insa ideea de primat politic apare mai tarziu la Biserica din Constantinopol, care dorea primatul.Primul Conciliu de la Niceea (325) a condamnat Arianismul excluzandu-i din Biserica pe cei ce urmau aceasta opinie teologica. Alte Concilii au definit mai precis credinta catolica si au exclus alte grupuri.

Initial, Biserica Crestina ocupa tot teritoriul Imperiului Roman (din Hispania pana in Siria). Dupa Marea Schisma dintre Est si Vest din anul 1054 datorata...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Biserica Romano-Catolica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate