Trimite referat

Stiati ca ...

O masca chirurgicala se poarta o singura data (este de unica folosinta), dar nu mai mult de 3-4 ore. Se manevreaza cu grija cand se scoate. Daca masca devine umeda trebuie sa o inlocuim in cel mai scurt timp posibil.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Incepi sa interactionezi mai mult cu familia. Asta iti va da ocazia sa descoperi multe lucruri noi pe care nu le stiai despre unii membri ai familiei. Este un moment bun de reconectare si relaxare.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Circuitul electric

Materie: Fizica
Accesari: 40.862
Download-uri: 7.218
Nota: 6.71 (3180 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Circuitul electric
Publicitate:

Trimis de paval stelica
din 07 Mai 2010

CURENTUL ELECTRICCircuitul electricOrice porțiune închisă, prin care poate circula curentul electric. Într-un circuit simplu care conține o baterie, un întrerupător și un bec. Când întrerupătorul este închis, curentul circulă convențional de la borna pozitivă a bateriei spre cea negativă, prin întrerupător și bec, făcându-l să lumineze; curentul se continuă prin baterie.Tensiunea electromotoareTensiunea electromotoare este cea care face ca electronii să se deplaseze în lungul circuitului. Ea este produsă de o diferență de potențial (V). O sursă simplă, cum este o baterie, are două borne, una pozitivă, iar cealaltă negativă, între ele existând o diferență de potențial. Când cele două borne sunt conectate prin intermediul unui circuit, ia naștere un curent, de la punctul cu potențial mai ridicat, spre cel cu potențial mai scăzut. O diferență de potențial mare poate produce chiar străpungerea unui izolator, făcând ca prin el să treacă curent. Un fenomen de acest tip se produce în cazul descărcărilor luminoase.VoltulUn volt (simbol V) este unitatea de măsură a tensiunii electromotoare sau a diferenței de potențial. Denumirea a fost dată după numele savantului italian Alessandro Volta, care a inventat bateria electrică. Voltul reprezintă diferența de potențial între două puncte ale unui conductor parcurs de un curent de un amper, când puterea disipată de acesta este de un watt.Campul electric este proprietatea spatiului de a permite interactiunea la distanta a corpurilor electrizate.

Corpurile electrizate sunt corpuri care se abat de la neutralitatea atomica.

Sarcina electrica este marimea fizica scalara care masoara gradul de electrizare a corpurilor.

[Q] = C (Coulomb)Sarcina electrica elementara (e) este cea mai mica sarcina existenta în natura.Intensitatea este raportul dintre sarcina care traverseaza o sectiune transversala a unui corp conductor si intervalul de timp în care este treversata sectiunea respectiva ( sarcina care traverseaza în unitatea de timp o sectiune transversala a conductorului).I = ; [I] = 1 ADiferenta de potential dintre 2 puncte date ale unui camp electric trebuie înteleasa ca o cauza a miscarii corpurilor electrizate.L = q( V - V )Campul electric se propaga în spatiu cu o viteza egala cu viteza luminii în vid.

c = 3x10 m/sRezistenta electrica : daca la capetele unui corp conductor de lungime l , si aria sectiunii transversale S, se aplica o diferenta de potential , prin se stabileste un curent electric.Proprietatea corpurilor de a se opune trecerii curentului electric se numeste rezistenta electrica.Marimea fizica scalara care masoara aceasta proprietate poarta acelasi nume.

<R> = 1 (Ohm)În cazul unui conductor liniar de lungime l si aria sectiunii S rezistenta electrica este proportionala cu lungime conductorului si invers proportionala cu aria sectiunii.R = = rezistivitatea (constanta de material)Efectul trecerii curentului printr-un conductor este preponderant termic ( conductorul se încalzeste în urma trecerii curentului electric). Efectul termic poarta numele de efect Joule.Numim curent electric stationar curentul electric a carui intensitate nu se modifica în timp.LEGEA LUI OHM PENTRU O PORTIUNE DE CIRCUITDaca la capetele unui conductor este mentinuta o diferenta de potential electric intensitatea curentului care se va stabili prin conductor va fi direct proportionala cu marimea diferentei de potential si invers proportionala cu rezistenta electrica a conductorului.Rezistenta electrica este asociata unui corp numit rezistor.RDispozitive generatoare de energie electrica:Dispozitivele care asigura conversia unui tip de energie electrica poarta numele de generatoare electrice.

Generatoarele electrice au un singur rol: mentin într-un circuit o diferenta de potential constanta la bornele lor.U = V -VE = tensiunea furnizata de sursa (tensiunea electromotoare)

r = rezistenta interna a surseiNumim cadere de tensiune diferenta de potential înregistrata la bornele unui element dintr-un circuit electric.Elementele unui circuit electric simplu:

sursa de tensiune electromotoare;

ghidaje de camp (conductoare);

rezistoare electrice;

nodul de retea – un punct în care se întalnesc minimum trei fire conducto...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Circuitul electric
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate