Trimite referat

Stiati ca ...

Sunt peste 700 de tipuri de caini. Parerea generala cum ca ei nu disting culorile este falsa. Cainii disting culorile dar nu la fel de intens, ci cam la fel cum vedem noi la asfintit.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Ca e vacanta sau nu, se pare ca tu nu te saturi de ea. Totusi, ar trebui sa te gandesti si la scoala, la colegi sau la felul cum se vor desfasura activitatile de la clasa.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.tulburari hemodinamice

Materie: Biologie
Accesari: 4.398
Download-uri: 221
Nota: 6.12 (1288 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - tulburari hemodinamice
Publicitate:

Trimis de Cazac Danyela
din 14 Aprilie 2010

Hiperemia si congestia: cresterea locala, la nivelul unui tesut , a cantitatii de sange

Hiperemia – proces activ in care prin dilatatie arteriolara se mareste fluxul de sange arterial, tesuturile fiind colorate in rosu, cu temperatura locala crescuta si pulsatii la palpare. Are un caracter reversibil, fiind de scurta durata.

Staza sau congestia – proces pasiv in care datorita stazei venoase sistemice (insuf. cardiaca congestiva) sau locale (obstructii venoase), creste cantitatea de sange venos producand cianoza tisulara. Organele afectate sunt marite de volum si cianotice datorita cantitatii mari de sange stagnant.

- Hemoragia: extravazarea sangelui din vase sau cord in timpul vietii. Se poate produce prin ruptura vasculara sau cardiaca.

- Hemoragiile se clasifica in interne si externe.

Hemoragiile externe – se produc dupa rupturi arteriale sau venoase traumatice. In aceasta categorie sunt incluse si hemoragiile exteriorizate: EPISTAXIS (fose nazale), OTORAGIE (conduct auditiv), HEMOPTIZIE (tuse), HEMATEMEZA (HDS prin varsatura), MELENA( HDS prin scaun), RECTORAGIE (sange proaspat in scaun), HEMATURIE (cai urinare), METRORAGIE (hemoragie intre ciclurile menstruale normale), MENORAGIE(cicluri menstruale abundente, prelungite).

Hemoragiile interne – 2 categorii: hemoragii in cavitati preformate (hemotarax, hemopericard, hemoperitoneu, hematocel, hemartroza) si hemoragii intratisulare (petesii, purpura, echimoza, hematom)

Hemoragii intratisulare

Petesii – dimensiuni mici (1-2 mm), localizate la nivelul tegumentelor, mucoaselor sau seroaselor.

Purpura – hemoragie de dimensiuni peste 3 mm, care apare in conditii similare cu petesiile sau poate fi determinata de traumatisme.

Echimoza – hemoragie subcutanata de 1-2 cm, de obicei post-traumatica. Culoarea sa se modifica in timp: rosu-albastra, albastru-verzuie, brun-aurie.

Hematomul – acumulare importanta de sange, care deformeaza local tesuturile (hematom intracerebral, subdural, retroperitoneal, etc.)

Tromboza

- coagularea sangelui in cord sau vase in timpul vietii. Rezultatul este producerea unui trombus cu urmatoarele caractere: masa solida, friabila, uscata, mata, aderenta la peretele vascular. Aceste aspecte il deosebesc de cheagul sanguin care apare postmortem si care este lucios, elastic, neaderent.

- Cauze: leziuni endoteliale, staza sangvina, hipergoagulabilitatea (triada lui Virchow)

- Clasificare : localizare – intracardiac(murali, valvulari), artere, vene sau capilare; culoare – cardiaci si aortici au aspect vargat, venosi – rosii, capilari – albi; grad de ocupare a lumenului vascular – murali sau obliteranti.

- Evolutie: liza, propagarea, embolizarea sau organizarea conjunctiva.

Coagularea intravasculara diseminata

- caracterizata prin tromboze fibrino-plachetare larg diseminate in teritoriul microcirculatiei. Se poate produce in conditii diferite: complicatii obstetricale, post-abortum, tumori maligne, arsuri, septicemie, traumatisme. Urmarea este INSUFICIENTA CIRCULATORIE DIFUZA cu consecinte deosebite la nivelul creierului, pulmonului, cordului si rinichiului.

- Morfologic: pot fi localizati oriunde, dar mai frecvent intereseaza microcirculatia din creier, cord, pulmon, rinichi, suprarenale, splina si ficat.

Pulmon- tromboza a capilarelor alveolare, edem, membrane hialine pe peretii alveolari, fenomene de detresa respiratorie acuta.

Embolia

- rezultatul vehicularii pe cale sangvina la distanta de punctul de origine a unei mase solide, lichide sau gazoase. In 99% din cazuri, particula transportata este un trombus sau un fragment de trombus, mai rar putand fi: material lipidic, gaz, colesterol, fragmente tumorale, corpi straini.

Trombembolia pulmonara – are originea in tromboze ale venelor profunde de la mb. inferioare.

Consecinte:

- Asimptomatic – fragmente mici, lizate.

- Daca peste 60% din circulatia pulmonara este afectata, se produce moarte subita, insuf. cardiaca dreapta sau colaps cardiovascular.

- Obstructia arterelor medii poate determina hemoragie pulmonara

- Obstructia ramurilor arteriolare mici se soldeaza cu infarct pulmonar.

- Trombembolia sistemica – se produce ca o consecinta a transportului fragmentelor de trombus pe cale arteriala. Efectul este producerea necrozei ischemice (infarct). Localizarile majore: extremitatea inferioara (75%), creierul (10%), intestinul, rinichiul, splina.

- Embolia cu lichid amniotic – complicatie a nasterii si este soldata cu o mortalitate de 80% din cazuri. Simptomatologia debuteaza brusc cu dispnee, cianoza, soc hipotensiv, coma.

- Microscopic – elemente ale lichidului amniotic, edem pulmonar, leziuni alveolare difuze.

- Infarctul

- arie de necroza ischemica determinata de ocluzia completa a arterei sau drenajului venos dintr-un teritoriu tisular.

- Clasificare: septice-aseptice, rosii- albe, vechi-recente.

- Infarctele rosii apar in urmatoarele circumstante:

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - tulburari hemodinamice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate