Trimite referat

Stiati ca ...

Un pui abia nascut de balena albastra e lung cat o poarta de fotbal si cantareste cat un hipopotam mare. In sapte luni, el creste de doua ori in lungime, iar la varsta de un an cantareste de opt ori mai mult decat la nastere.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Azi vei afla ca ai musafiri care vin de departe. Nu trebuie sa intri in panica! Are cine sa se ocupe de pregatiri, tu trebuie doar sa te imbraci frumos si sa debordezi de energie pozitiva.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Fabricarea stirii

Materie: Diverse
Accesari: 2.395
Download-uri: 93
Nota: 5.24 (1121 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Fabricarea stirii
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 16 Aprilie 2009

Este genul de presa cel mai scurt, avand intre 5-7, max. 10 randuri, care reda la modul sobru un eveniment supus celor 5 intrebari : cine ? ce ? cand ? cum ? cui ? unde ?Stirea este o relatare a unui eveniment semnificativ a carui cunoastere este necesara in derularea ei zilnica. Relateaza despre tot ceea ce se intampla, comprima toate activitatile curente care au inteles general.Stirea este un text despre o relatare din plan :

> Politic, economic, social ;

> Cultural,ideologic,sportiv, divertismentStirea poate fi :

> Hard – relateaza evenimente importante cu impact masiv, imediat si de interes major care se adreseaza unei categorii largi de cititori;

> Soft – se adreseaza unui public redus, acest gen de stire este o relatare de fapt divers din lumea mondena;

> Anticipatoare – ce anticipeaza un eveniment ( Maine la …….)

> In desfasurare – un eveniment ce are loc in acea zi

> Post factum – un eveniment deja intamplat ( Ieri la ……)Pentru relatarea unei stiri trebuie gasit rapid un titlu potrivit si unghiul de prezentare, abordarea corecta cu efortul de mentinere a unei constante stilistice care individualizeaza institutia pe care o reprezinta.Stirea este alcatuita din : supratitlu, titlu, subtitlu,shapou.

Shapou = textul scurt, situat intre titlu si primul paragraf.1.2. Tipologia stirii

* Stiri rutiniere/rutina – cele care au frecventa cea mai mare si care se pot repeta zilnic. Ex. meteo, radar, preturi, curs valutar.

* Stiri catastrofe (neplanificate) – cutremure, inundatii, incendii, uragane ;

* Stiri accidente – feroviare, aviatice, rutiere, navale ;

* Stiri hazard-fericit – distinctii, premii, onoruri1.3. Calitatile unei stiri eficiente1. Acuratetea, obiectivitatea, exactitatea – intreaga calitate se da in primul paragraf dupa lead.

2. Rapiditatea, originalitatea, varietatea – o stire verificata si exacta trebuie sa plece imediat.

3. Stirea completa – nu se poate spune totul despre evenimet, dar trebuie sa se precizeze suficient de mult pentru ca nici o intrebare majora sa nu ramana fara raspuns. Elementele de context fac stirea mai inteligibila pentru oamenii ce citesc / privesc rar stirile.

4. Stirea interesanta – valoarea stirii o reprezinta impactul pe care il are asupra oamenilor.Stirea care starneste un mare interes este aceea care are ca subiect un conflict.

5. Concizia – indiferent de amploare, stirea trebuie sa aduca maximul de informatie in minimul de cuvinte. Esenta unei stiri trebuie sa fie inclusa in primele 20 de cuvinte, adica in lead.

6. Autenticitatea – trebuie sa fie stiri adevarate, cu surse reale, verificate.

7. Corectitudinea in redactare – respectarea normelor literare de exprimare corecta scrisa si vorbita.1.4. Particularitatile stirii1. Stirea trebuie sa para obiectiva, fara comentarii asupra evenimentelor.

2. Stirea trebuie sa contina putine nume proprii sau cuvinte rar intalnite, neologisme.

3. Numele proprii trebuie insotite de calitatile personale (Ministrul de Externe Mircea Geoana)

4. Propozitiile sunt scurte, pentru ca mesajul sa fie usor de retinut.

5. Cuvintele sunt folosite din «  Fondul special de cuvinte », cuvinte cunoscute si utilizate zilnic.

6. Nu se utilizeaza serii de nume proprii si cifre.

7. Stirea se intinde pe 3 paragrafe.1.5. Pregatirea informatiei

1. Colectarea – informatiei se face :

a) in interior – pe baza semnalelor care sosesc in redactie de la agentii, comunicatori, diversi agenti economici sau medii de informare adiacente (cititori,scrisori, telefoane)

b) in exterior – pe teren

Majoritatea informatiilor sunt prevazute, ele fac parte din arsenalul reporterului, legaturi cu surse institutionale (foruri administrative, organizatii, nonguvernamentale, conferinte de presa, institutii sociale, culturale, educative si alte surse cuprinse in agenda personala (nr. de telefon/fax, ore/zile de acces, apoi se fac iesiri in teren pentru completari la un mesaj insuficient argumentat, documentat, disponibil pentru a ilustra ( fotografii,desene,grafice)1.6. Fabricarea stirilorPentru ca stirea sa fie difuzata trece printr-un proces de luare a deciziilor :

- se urmareste modul de abordare, de tratare a informatiei

- forma in care urmeaza sa fie «  ambalata »Pentru alegerea stirilor se efectueaza alegeri considerente :

- costurile de productie implicate de culegerea si procesarea informatiei ;

- constrangerile tehnice impuse de canalul si dotarile institutiei

- normele si regulile interne de lucru ale respectivei institutii

- valorile dominante ale breslei

- gusturile si preferintele consumatorului

- restrictii fixate de furnizorii de publicitate

- reguli impuse de proprietarul institutieiProcedurile de rutina la care sunt supuse informatiile :

- identificarea evenimentelor demne sa ofere substanta unei stiri, adica intamplari importante sau interesante pentru a deveni informatie publica

- selectarea si verificarea informatiilor, oferite de diverse surse.Surse ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Fabricarea stirii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate