Trimite referat

Stiati ca ...

Ghetarul Quarayaq, din Groenlanda, poate parcurge pe zi, intre 20 si 24 m, fiind astfel cel mai rapid ghetar din lume. Ghetarii de munte sunt mult mai lenti.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Ar fi bine sa sa mai citesti o carte, chiar daca nu are legatura cu scoala. Nu strica sa faci putin exercitiu de citit. Chiar daca vremea e frumoasa, nu strica sa mai citim din cand in cand.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dioxidul de carbon

Materie: Chimie
Accesari: 15.140
Download-uri: 1.665
Nota: 5.80 (2002 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dioxidul de carbon
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 12 Februarie 2009

Dioxidul ce carbon(CO2)Dioxidul de carbon se gaseste in aer (in proportie de 0,03 %) si in apele carbogazoase. Intrucat procesele care produc CO2 (arderi, putreziri, fermentatii, expiratie etc.) sunt compensate de procese care iau CO2 din aer (fotosinteza), concentratia acestuia nu variaza apreciabil. CO2 este un gaz incolor, cu densitatea mai mare decat a aerului, solubil in apa , cu care se combina partial. La presiune ridicata se transforma in CO2 lichid. In aceasta stare se pastreaza in cilindri de otel. Dioxidul de carbon nu arde si nu intretine arderea si viata.Omul si animalele se sufoca in aer cu peste 30 % CO2 .Intrebuintari:

- prepararea sodei de rufe (carbonat de sodiu);

- fabricarea bauturilor carbogazoase (sifon,Coca-Cola…);

- stingerea incendiilor;

- tratarea unor boli (de exemplu, la Covasna, mofete).RespiratiaLa nivelul plamanului se face un schimb permanent de gaze: dioxidul de carbon din sange trece in alviolele pulmonare, iar oxigenul din alveole trece in sange.

La nivelul celulelor are loc un schimb de gaze, invers decat la nivelul alveolelor: oxigenul trece in celule, iar dioxidul de carbon trece in sange.Fotosinteza la plantele acvaticeDioxidul de carbon provine din respiratia pestilor, a plantelor, a bacteriilor. Agitatia apei, care ii faciliteaza oxigenarea, scade in consecinta nivelul dioxidului de carbon, care trece in aerul atmosferic. Intr-un acvariu, dioxidul de carbon este mai rar, ceea ce intr-o anumita masura, poate prejudicia plantele. Astfel, in timpul zilei, datorita fotosintezei, plantele absorb dioxidul de carbon pentru a-si extrage dioxidul de carbon necesar cresterii lor, eliminand oxigenul, absolut indispensabil vietuitoarelor acvatice. Un echilibru permanent trebuie sa se stabileasca intre oxigen, dioxid de carbon, plante si pesti. Acest echilibru se modifica noaptea, perioada in care vegetatia inceteaza sa produca oxigen. Dioxidul de carbon este unul dintre principalii factori care influenteaza pH-ul.Stingerea incendiilorAceasta substanta de stingere este larg cunoscuta si are proprietati de stingere compatibile cu cele ale apei. In plus s-a constatat din practica faptul ca dioxidul de carbon este o substanta de stingere „curata”.Dupa o stingere cu CO2 este necesara doar aerisirea spatiului incendiat si inlaturarea deseurilor arse. Datorita calitatii sale, dioxidul de carbon este folosit la stingerea incendiilor din clasele A, B sau C cu cateva exceptii, precum a incendiilor de instalatii electrice sub tensiune. Dioxidul de carbon permite stingerea unui incendiu prin doua mecanisme: inlocuirea oxigenului si racirea mediului.

Dioxidul de carbonDioxidul de carbon pote fi recuperat din depozite naturale, subterane de gaz. In Repecelak (Ungaria) - cea ma mare sursa de dioxid de carbon natural din Europa - se produc peste 100.000 t CO2 anual. Suplimentar mai utilizam dioxidul de carbon generat in industria chimica din diferite locatii, care este purificat pana la indeplinirea tuturor cerintelor calitative impuse de industria alimentara.

Zapada carbonicaUn avantaj deosebit al acestei tehnologii este ca zapada carbonica sublima instantaneu la contactul cu suprafata de curatat si, in aceste conditii, in urma operatiei nu raman reziduuri. De asemenea, acest procedeu nu produce eroziuni ale materialului de curatat.Aceasta aplicatie se utilizeaza la sablarea matritelor din industria cauciucului si maselor plastice, in industria alimentara, in constructii la curatarea fatadelor, la tratarea lucrarilor vechi din lemn etc.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dioxidul de carbon
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate