Trimite referat

Stiati ca ...

Ca si amprentele digitale, amprenta limbii este diferita la fiecare persoana.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


In aceasta zi vei lua parte la o discutie foarte importanta cu prietenii, daca stii sa-ti sustii punctul de vedere, vei obtine respectul si admiratia grupului.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vechimea in munca

Materie: Economie
Accesari: 15.161
Download-uri: 1.146
Nota: 5.20 (2005 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vechimea in munca
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 27 Iunie 2008

Capitolul I .

Introducere

Vechimea in munca in sensul de stagiu general in activitate constituie un izvor de importante drepturi pentru fiecare persoana incadrata in munca. Dreptul la pensie e principala forma a asigurari materiale in caz de validitate, batranete sau pierderea sustinatorului. Acest drept este conditionat in primul rand de vechimea in munca. Durata concediului de odihna, se stabileste, de asemenea, proportional cu vechimea in munca, fiind 15 zile lucratoare pentru cei care au o vechime in munca de pana la 5 ani, pentru 26 zile lucratoare este necesara o vechime in munca de peste 20 de ani.Conform Codului Muncii, perioada in care o persoana a muncit se considera vechime in munca. O atare definitie ne da o simpla informatie cantitativa: cati ani a muncit o persoana de-a lungul vietii sale.

La ce ne foloseste o astfel de informatie?In primul rand, la stabilirea perioadei de timp in care angajatii au dreptul de a solicita plata drepturilor care li se cuvin conform contractelor individuale de munca.

In al doilea rand, la determinarea sporului de vechime - in acele sisteme de salarizare care inca il mai aplica.

In al treilea rand, la derularea diferitelor proceduri administrative legate, spre exemplu, de dovedirea experientei intr-o anumita meserie/profesie/specialitate.Atunci insa cand vorbim despre drepturi de asigurari sociale, semnificatia uzuala a "vechimii in munca" este deformata. Mai exact, "vechimea in munca" dispare, lasand locul "stagiului de cotizare". Notiunea de "stagiu de cotizare" are o conotatie preponderent financiara, sugerand o perioada de timp in care s-a platit ceva in scopul obtinerii a altceva. Concret, reprezinta perioadele de timp in care o persoana a cotizat (a platit o suma de bani) pentru a putea beneficia de anumite drepturi de asigurari sociale (pensii, indemnizatii, etc.).La baza vechimi in munca sta activitatea desfasurata in cadrul unor raporturi juridice de munca, adica in baza unui contract de munca, indiferent de natura lui ( pe durata nedeterminata sau determinata), de modul de retribuire sau de unitatea in care se presteaza munca ( intrepinderi sau organizati economice ale statului, organe centrale sau locale, la persoane juridice din sectorul particular sau la o persoana fizica).

Activitatea desfasurata in baza unui contract civil nu da dreptul insa decat la remunerarea pentru munca prestata. Timpul lucrat astfel nu se considera vechime in munca. Vechimea in munca are relevanta in mai multe privinte si in mod nuantat, nu are un caracter unic si general.Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.

De asemenea, perioada de primire a ajutorului de somaj constituie vechime in munca si in aceeasi unitate. Durata acordarii ajutorului de somaj sau de integrare profesionala este de 270 zile calendaristice.

Capitolul II.

Conditile constituirii vechimii in munca.

Legea stabileste concret conditiile in care trebuie sa se desfasoare activitatea pentru a constitui vechime in munca.Lucratorilor retribuiti pe baza de cota procentuala li se considera vechime in munca timpul lucrat ca atare daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:a. desfasoara o activitate cu caracter permanent, la care este justificata folosirea de personal incadrat cu contract de munca pe durata nedeterminata.

b. Sunt supusi programului de lucru prevazut pentru personalul retribuit pe baza de retributie tarifara din activitati similare sau indeplinesc sarcini de desfacere, de achiziti, incasari sau prestati in cuantum egal cu cel stabilit pentru personalul retribuit pe baza de retributie tarifara din activitati similare.

c. Sunt supusi in tot timpul lucrului normelor stabilite prin regulamentul de ordine interioara cu privire la organizarea si disciplina muncii in unitatea in care sunt incadrati.Indeplinirea cumulativa a acetor trei conditii trebuie mentionate expres in adeverintele elibrate de unitatiile in care au prestat munca, numai pe aceasta baza perioada respectiva putand fi luata in considerare ca vechime in munca.Activitatea de paznic obstesc nu poate fi considerata vechime in munca daca nu sunt indeplinite toate cele trei conditii de mai sus.: existenta unui contract de munca , nivelul retributiei, plata contributiei de asigurari sociale si a impozitului de retributie . Dovada vechimii in munca in calitate de paznic obstesc se face cu adeverinte eliberate de biroul executiv al consiliului popular comunal respectiv: in cuprinsul carora trebuie sa se faca mentiunea c...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vechimea in munca
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate