Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai mare crap pescuit la Sfantul Gheorghe a avut o greutate de 48,5 kg, iar cel mai mare somn pescuit in Delta Dunarii a atins greutatea de 400 kg.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Azi va trebui sa fii foarte atent/a la ce mananci! Posibil ca stomacul sa iti dea de furca. Nu incerca experimente alimentare.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Drepturile consumatorului

Materie: Economie
Accesari: 73.959
Download-uri: 14.483
Nota: 6.86 (3568 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Drepturile consumatorului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 12 Decembrie 2006

Drepturile consumatoruluiComsumatorul, ca fiind o persoana ce dobandeste, utilizeaza ori consuma produse obtinute de la agentii economici sau care beneficiaza de serviciile prestate de acestia, are o serie de drepturi definite de organizatia mondiala a consumatorilor:

•dreptul la satisfacerea cerintelor esentiale de viata

•dreptul la siguranta

•dreptul de a fi informat etc.

care sunt frecvent incalcateAceste incalcari sunt determinate de o serie de cauze:

1.comercializarea de produse care prezinta abateri de la caracteristicile calitative sau care pot pune in pericol viata;

2.sanatatea sau securitatea consumatorilor;

3.comercializarea de produse falsificate sau contra facute;

4.pastrarea si depozitarea produselor destinate comercializarii in conditii care nu asigura mentinerea caracteristicilor de calitate ale acestora;

5.comercializarea produselor cu elemente de identificare incomplete;

6.prezentarea prin publicitate, in prospecte, cataloage, massmedia etc. a altor valori ale caracteristicilor produselor sau serviciilor, decat cele reale.Pentru ca drepturile consumatorilor sa nu mai fie incalcate, exista protectia consumatorilor.Protectia consumatorilor, ca fiind o componenta de baza a progrtamelor de protectie sociala, reprezinta un ansamblu de dispozitii privind initiativa publica sau privata destinate a asigura si ameliora continuu respectarea drepturilor consumatorului.Asa cum am enumerat mai sus, s-au definit urmatoarele drepturi ale consumatorilor:

•drepturi la satisfacerea cerintelor esentiale de viata - drepturi la bunuri si servicii caer garanteza supravietuirea

•dreptul la siguranta: - dreptul de a fi protejat impotriva produselor, proceselor sau serviciilor care pun in pericol sanatatea sau viata oamenilor.•dreptul de a fi informat: - dreptul de a avea elemente necesare pentru a lua o decizie, pentru a face o alegere.

•dreptul de a fii protejat impotriva informatiei, publicitatii, etichetarii sau a altor practice frauduloase, inselatoare sau false.

•dreptul de a alege: - adica dreptul de a avea acces la o varietate de produse si servicii, la preturi stabilite pe baza concurentei.•dreptul de a fi ascultat: - se refuza la posibilitatea consumatorilor de a-si exprima nemultumirile legitime referitoare la bunuri si servicii si la conditiile de cumparare ale acestora.

•dreptul la despagubire: - cuprinde dreptul rezolvarii echitabile a revendicarilor justificate.

•dreptul la educare: - dreptul de a obtine cunostintele si abilitatile prime car4e se formeaza unui consumator informat.

•dreptul la un mediu ambiant sanatos: - dreptul la un mediu natural care sa imbunatateasca ceea ce se defineste drept "calitatea vietii".Prima etapa in elaborarea legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor in romania a constituit-o ordonanta guvernamentala nr. 21/1992 aprobata prin legea nr.11/1994 si modificata prin legea nr.178/1998 inspirata din principii directoare ale onu, ordonanta guvernamentala nr.21/1992 prezinta drepturi fundamentale ale consumatorilor si asigura cadrul legal in acest domeniu. pe de alta parte, sunt stabilite obligatiile care revin agentilor economici, privind calitatea produselor si serviciile destinate comercializarii.1. Incalcarile drepturilor consumatorilor

a. Incalcari frecvente ale drepturilor consumatorilor

pentru a concretiza principalele incalcari frecvente ale drepturilor consumatorilor, vom incerca sa dam cateva exemple:- pentru comercializarea de produse care prezinta abateri de la caracteristicile calitative sau care pot pune in pericol viata: exemplu: a) o cana din sticla >manerul este spart-produs nealimentar

b) conserva cu peste >cu termenul de garantie

expirat-produs alimentar- sanatatea sau securitateaconsumatorilor:

exemplu: a) jucarii din tabla care pot duce la ranirea

consumatorilor (copii)-produs nealimentar

b)vin >ambalarea necorespunzatoare (in sticle necorespunzatoare)-produs alimentar- comercializarea de produse falsificate sau contra facute:

exemplu: a) votca, rom -produs nealimentar

b) ceasurile rolex (cele chinezesti si cele originale)-produs nealimentar- pastrarea si depozitarea destinate comercializarii in conditii care nu asigura mentinerea caracteristicilor de calitate ale acestora:

exemplu: a) carnea de mici >nu este depozitata in vitruna frigorifica la temperatura corespunzatoare-produs alimentar

b) bicicleta depozitata in locuri cu umiditate ridicata-produs nealimentar- comercializarea produselor cu elementele de identificare incompleta:exemplu:

a) eugenii >fara ingredientele trecute pe ambalaj-produs alimentar

b) cuptor cu microunde fara instuctiuni de folosire trecute pe ambalaj-produs nealimentar

- prezentarea prin publicitate, in prospecte, cataloage, mass media etc. a altor valori ale caracteristicilor produselor si serviciilor decat cele reale:exemplu:

a)...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Drepturile consumatorului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate