Trimite referat

Stiati ca ...

In medie, oamenii se tem mai mult de paianjeni decat de moarte.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Este o perioada destul de tensionata, si asta ar putea duce la neintelegeri in relatia cu prietenii de joaca. Pastreaza-ti calmul si incearca sa gasesti o solutie de compromis!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Diviziunea dreptului in drept public si drept privat

Materie: Drept
Accesari: 12.228
Download-uri: 12.248
Nota: 5.18 (1472 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Diviziunea dreptului in drept public si drept privat
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

1. Asa cum grecii au fost considerati un popor de filosofi , tot astfel si romanii au fost considerati un popor de juristi .Este si normal ca primele definitii ale dreptului sa fie de origine romana. Principiile fundamentale ale dreptului sunt transmise de catre Ulpian : Juris praecepta sunt haec : honeste vivere , alterum non laedere suum cuique trtibuere ( principiile dreptului sunt acestea : a trai in mod onorabil , a nu vatama pe altul , a da fiecaruia ce este al sau ) .In acest text dreptul se confunda cu morala. Tot astfel si una din primele definitii ale dreptului,transmisa de Celsus, se face referire la morala :  Jus est ars boni et aequi ( dreptul este arta binelui si a echitabilului ) . In acea perioada dreptul avea ca scop realizarea binelui moral, azi insa ne sunt prezentate definitii mai complexe ale notiunii de drept.

2. In conceptia Anitei Naschitz dreptul este privit ca un  complex de reguli de conduita , avand menirea ca , pe calea unor dispozitii generale referitoare la raporturile generale tipice , sa reglementeze intr-un anumit scop conduita previzibila a oamenilor Alta definitie ne ofera Eugeniu Sperantia :  Dreptul este un sistem deductiv de norme sociale destinate ca printr-un maximum de justitie realizabila sa asigure un maximum de socialitate intr-un grup social determinat O definitie completa a dreptului ar fi aceasta : dreptul este ansamblul regulilor asigurate si garantate de catre stat , care au ca scop organizarea si disciplinarea comportamentului uman in principalele relatii din societate , intr-un climat specific manifestarii coexistentei libertatilor , a apararii drepturilor esentiale ale omului si a statornicirii spiritului de dreptate.¹3. In ceea ce priveste structura dreptului o importanta diviziune este aceea in drept public si drept privat.

Cum era de asteptat , romanii au fost cei care au realizat aceasta impartire . Potrivit lui Ulpian : « Publicum ius est quod ad statum reisromanae spectat privatum quod ad singulorum utilitatem ( dreptul public este acecla care se refera la organizarea statului roman , iar dreptul privat este acela care se refera la interesele fiecaruia ) .Desi aceasta definitie este criticabila deoarece in conceptia lui Ulpian exista anumite norme care dau expresie unor interese generale ale societatii alaturi de alte norme care exprima interese ale indivizilor(cand in realitate toate normele exprima interese generale) exista un criteriu pe baza caruia putem distinge intre dreptul public si privat , si anume , sfera de reglementare juridica ( normele dreptului public reglementeaza anumite categorii de relatii sociale , iar normele dreptului privat reglementeaza alte categorii sociale ).Din definitia lui Ulpian rezulta unul dintre criteriile impartirii dreptului in public si privat.Acesta este interesul general ( pentru dreptul public) si interesul personal ( in cazul dreptului privat ).In viziunea lui N.Bobbio diferenta dintre dreptul public si cel privat reiese din faptul ca dreptul privat poate fi atribuit structurii societatii , iar dreptul public poate fi atribuit suprastructurii societatii.Criteriul utilitatii sociale a influentat deasemenea diviziunea aceasta.Este utila o delimitare a domeniului public de cel privat.O alta diferenta consta in ordinea spre care tind normele dreptului privat si ordinea spre care tind normele de organizare ale dreptului public.Pe cand regulile de conduita ale dreptului privat au nevoie , pentru a determina o ordine a actiunii , de cunoasterea particulara si de scopurile indivizilor care actioneaza , regulile de organizare ale dreptului public determina direct o astfel de actiune concreta. "4. Aceasta diviziune , in public si privat , a dreptului se refera atat la dreptul intern cat si la dreptul international.

In esenta dreptul international are aceiasi caracteristici ca ale dreptului in general , in sensul ca emana de la state ca autoritati sociale competente sa elaboreze reguli de conduita obligatorii , susceptibile de a fi duse la indedplinire prin constrangere.Diferenta de dreptul intern se face in planul tehnicii juridice pentrru ca obiectul dreptului international il constituie reglementarea relatiilor dintre un numar mic de societati organizate in state independente care nu se pot compara cu persoanele fizice si juridice carora sunt destinate normele dreptului intern.5. In ceea ce priveste ramurile de drept care intra in componenta dreptului public si ale dreptului privat , se observa urmatoarea structura :Dreptul public cuprinde:

- Dreptul constitutional (reglementeaza relatiile care tin de organizarea puterilor publice , forma statala)

- Dreptul administrativ (se ocupa de organizarea puterii executive la nivel statal si local )-Dreptul financiar ( reglementeaza relatiile financiare , bancare )

-Dreptul penal ( are ca obiect de reglementare apararea sociala impotrtiva faptelor infractionale ce pun in pericol ordinea de d...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Diviziunea dreptului in drept public si drept privat
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate