Trimite referat

Stiati ca ...

Cea mai veche editura din lume este Oxford University Presse. Ea a fost intemeiata in anul 1478 de catre Theodoric Rood.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Azi vei primi laude de la toata lumea si te vei intreba daca nu cumva esti din alt film. Relaxeaza-te si bucura-te de moment, le meriti!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.



Auguste Comte

Materie: Filozofie
Accesari: 2.915
Download-uri: 540
Nota: 5.48 (888 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9



Download Referat - Auguste Comte
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Auguste Comte s-a nascut in 1789 la Montpellir si a murit la Paris in 1857. elev al politehnicii si intre 1817 si 1824 secretar al lui Saint-Simon, el a fost adinc influentat de acest premergator, ce a intrebuintat pentru prima oara termenul de filozofie pozitiva.Totusi lui Comte ii revine meritul de afi facut un sistem intemeiat, cu o logica si o pregatire stiintifica ce vin in contrast cu opera lui Saint-Simon, in care sclipirile sunt prea mult puse in umbra de lipsa de cultura stiintifica si chiar de lipsa de seriozitate.



A. Comte a urmarit infiintarea unei filosofii positive, corespunzatoare ultimului stadiu la care omenirea trebuea sa tinda, dupa ce a trecut prin starea teologica si acea metafizica, ce reprezentau trepte necesare ale omenirei, in mersul ei de la copilarie spre maturitate pe care o reprezinta cea de a treia treapta , a spiritului pozitiv.



Pozitivizmul , stiinta si filozofia pozitiva nu mai cauta explicarea cauzelor ascunse indaratul fenomenelor ci se multumeste cu studiul datelor experientei. Acest studi nu este insa o simpla adunare de date ce tinde sa descopere legile ce guverneaza grupele de date si fapte ce corespund diferitelor stiinte fundamentale.



Pe linga Demonstrare legii celor trei stari sau stadii ale evolutiei spiritului uman.Comte intreprinde o clasificare noua a stiintelor si o prezentare enciclopedica a lor in faptele,legile si metodeleprincipale precum si o intemeiere a

stiintelor morale in spirit pozitiv.In clasificarea stiintelor,A. Comte tine seama de conditia istorica a ordinei lor de aparitie si de conditia dogmatica.Acesta cuprinde criteriul "generalitatii si independentii descrescinde"si pe acel al "complexitatii "crescinde.



Astfel stiintele se orinduesc in chipul urmator: MATEMATICA, ASTRONOMIA, FIZICA, CHIMIA, BIOLOGIA, SOCIOLOGIA ultima fiind cea mai noua , cea nmai complexa, cea mai putin independenta si generala precum matematica este cea mai veche , mai generala mai simpla si mai independenta. Psihologia este divizata intre biologie si sociologie.



Teoria cunoasterii nu-si are nici un loc in clasificare, iar etica este adaugata mai tirziu. Avind in vedere "identitatea fundamentala care exista inevitabil intre evolutia individuala si evolotia colecitva", intelegem cum orice buna educatie intelectuala trebue si din acest punct de vedere , dupa A. Comte, sa inceapa cu studiul matematicii pentru a sfirsi cu al fizicii sociale(sociologia ).



Scopul intim al filozofiei positive al lui Comte era de natura practica : progresul umanitatii pe care el o iubea cu o pasiune mistica . la acest progress credea ca nu se poate cu eficacitate de cit printro masura educativa: reforma sufletesca in sensul spiritului pozitiv. Sentimentul de aparteneta comunitatea umanitatii , sentimental social prin care altruismul ea locul egoizmului, trebue indeosebi dezvoltat .



Etica pozitiva pe care Comte o crede mult mai eficace decit acea teologica odata cu progresul intelegentei si al constiintei sociale, isi gaseste in instinctual social o baza solida , ce duce la buna stare sociala , si astfel si la fericirea individuala, datorita actiunii depuse in folosulo general, actiunii izvorite din sentimenul de simpatie pentru Umanitatea : acest "Grand-Etre", din care Comte face, in ultimii sai ani, obiectul unei religii a umanitatii, unei religii noi, al carui profet era el.



Pozitivizmul s-a raspindit mai repede decit alte curente filozofice in principalele tari de cultura, si la noi in tara influenta sa a fost resimtita chiar si sub forma reformei religioase. Operele principale al lui A. Comte sunt:Cours de philosophie positive(6 vol. 1830-1842) , Dicours sur l'esprit positif(1844).



Comte este filozoful pozitivizmului . Pozitivizmul reprezinta pentru el (Curs de filozofie pozitiva, 1830-1842) ultimul stadium al umanitatii, care s-a ridicat putin cite putin de la "stdiul teologic", unde totul se explica intro maniera magica,la "stadiul metafizic",unde explicatia se multumeste cu cuvinte (scolastica Evului mediu:"De ce macul te adoarme?"Pentru ca are o calitate dormitiva ") si, in final,"stadiul pozitv", unde a explica inseamna a "formula legea".



Nu cunoastem nimic altceva decit ce ne este dat de experienta."Nu exista decit o maxima absoluta, aceea ca nu exista nimic absolute".A.Comte este fondatorul sociologiei, pe care o concepea ca pe o "fizica sociala",printro simpla aplicare a metodelor fizicii la societate. Morala sa se reduce la altruism.



In 1844 a cunoscuto pe Clotilde de Vaux, pe care a iubito cu o dragoste romineasca si platonica. Aceasta intilnire la indreptat spre misticism si dupa moartea Clotildei a conceput o religie a Umanitatii. In aceasta ultima problema, Littre s-a separate de Comte, spre a-si scrie de atunci incolo opera s-a personala. Cursul de filosofie pozitiva si indeosebi Sistem de politica pozitiva (1851-1854) ramin pentru noi bogate in invataminte.



A VEDEA PENTRU A PREVEDEA ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Auguste Comte
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!





Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate