Trimite referat

Stiati ca ...

Ursul Panda - numit si marele Panda sau ursul de Bambus, traieste doar in R.P. Chineza si in special in Tibet, hranindu-se cu muguri, frunze si maldite de bambus. Lungimea sa atinge 2 m, iar greutatea depaseste 150 de kg. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Azi vei merge la un eveniment important pentru cineva apropiat tie. Chiar daca nu ai chef de nimic azi, trebuie sa te aduni si sa dai dovada de maturitate.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.chimistii

Materie: Drept
Accesari: 6.105
Download-uri: 359
Nota: 5.68 (2676 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - chimistii
Publicitate:

Trimis de anna_marya_love96
din 20 Ianuarie 2010

Cand Nicolae Teclu s-a nascut in Brasov, chimia era o stiinta tanara. Abia trecusera cateva decenii de cand se afirmase ca niciodata chimia nu va ajunge o stiinta adevarata, pentru ca nu-si poate exprima matematic legiile ei .

Munca pe taramul chimiei insemna un drum pe un teren inca intelenit, iar Teclu a fost unul din destelenitorii lui. Totodata el se numara printre primii chimisti romani care s-au facut cunoscuti si in strainatate.

Primele sale descoperiri si lucrari se refera la probleme de chimie anorganica, la studiul chimic al unor meteoriti cazuti in India, analiza silicatilor, actiunea pentaclorurii de fosfor asupra anhidridei acidului wolframic, sulfura de antimoniu, relatiile dintre chimie si artele plastice. Publica primele sale cercetari asupra fenomenului arderii, o problema care l-a preocupat toata viata.

Desi a fost nevoit sa activeze in strainatate, s-a simtit totdeauna aproape de poporul sau, legaturile pe care le-a intretinut cu institutiile stiintifice romanesti fiind neintrerupte.

A militat pentru dezvoltarea chimiei in Romania de pe pozitiile unui savant progresist. Iata ce spune el in 1880 la Academie : " Chimia este insa si mai mult, ea este mama industriei intr-o tara ca aceasta, cu resurse atat de bogate, trebuie sa fie un focar pentru ridicarea bunei stari materiale, printr-o activitate cat mai extinsa industrial".

Teclu este autorul a 52 de lucrari originale publicate, din care cele mai multe de refera la studiul gazelor, la ardere si la productia industriala a hartiei. Totodata a facut "peste 60 de descoperiri, care i-au dus numele in lumea intreaga".

Nicolae Teclu este tipul descoperitorului si inventatorului, niciodata multumit cu procedeele si aparatele existente, preocupat mereu de perfectionarea lor, de nascocirea altora, tot mai eficiente.

Cercetarile sale in domeniul combustiei l-au condus la una din cele mai remarcabile inventii: becul cu reglare a curentului de aer si gaz.

In laboratorul de chimie anorganica al Universitatii din Bucuresti au fost pastrate mai multe aparate inventate de chimistul roman si prezentate la expozitia jubiliara din 1906: aparatul de preparat ozon, aparatul de preparat dioxid de carbon solid, aparatul pentru sinteza si descompunerea apei, aparatul pentru prepararea gazelor, aparatul pentru inregistrarea exploziilor gazelor. Teclu a mai inventat un aparat care permitea sa se determine in orice clipa compozitia aerului in mine, spre a se evita exploziile gazului"grizu".

Studiul tehnologiei hartiei a constituit pentru Teclu o preocupare permanenta. El pune la punct o metoda originala de determinare a continutului de fibre lemnoase in hartie, inventeaza aparate pentru determinarea rezistentei si grosimii hartiei.

Dupa cum se stie , la sfarsitul secolului al XIX-lea ,una din problemele care preocupa in mod deosebit omenirea era aceea a zborului cu motor. Teclu n-a ramas strain nici de aceasta preocupare. El preconiza plutirea in aer cu ajutorul unor aparate de forma pasarilor, prevazute cu aripi. Forta motrice care urma sa propulseze aceste aeronave era, in conceptia lui Teclu un gaz a carui expansiune urma sa se faca treptat.

Teclu se inscrie in sirul precursorilor romani ai aeronauticii. Numele lui va fi pomenit totdeauna cu respect, ca al unuia dintre intemeietorii chimiei romanesti, precursor al inventatorilor de aparate de analiza fara care tehnica moderna ar fi de neconceput....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - chimistii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!