Trimite referat

Stiati ca ...

In anii 2000 Bill Gates avea destui bani cat sa cumpere toate casele din Alaska. Oare cat mai valoreaza acum Bill Gates?

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Este o zi minunata pentru tine chiar daca este posibil sa mai primesti si o veste proasta. Azi vei vedea doar partea plina a paharului, asa cum spune o vorba din batrani.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Zidul Berlinului

Materie: Istorie
Accesari: 5.432
Download-uri: 769
Nota: 5.30 (1626 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Zidul Berlinului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 09 Martie 2009

Potrivit acordului dintre SUA, URSS si Marea Britanie, din 12 septembrie 1944, confirmat si dezvoltat de declaratia din 5 iunie 1945, fosta capitala a Reichului a fost divizata in patru sectoare - american, britanic, francez si sovietic - aflate sub autoritatea Comandamentului Aliat din Berlin.

Destramarea "Marii Aliante" s-a repercutat asupra situatiei din fosta capitala germana.

In perioada iunie 1948 - mai 1949, autoritatile sovietice au blocat caile de acces (sosele, cai ferate) ale puterilor occidentale spre Berlin, ceea ce a determinat crearea unui "pod aerian" pentru aprovizionarea populatiei din cele trei sectoare (america, francez si britanic) ale orasului.

Dupa constituirea, in 1949, a Republicii Democrate Germane, autoritatile noului stat comunist si-au stabilit resedinta in partea estica a Berlinului, ocupata de trupele sovietice.

Libera circulatie dintre Berlinul occidental si cel sovietic - care a permis refugierea in Vest a unui mare numar de ceateni est-germani - a fost oprita de autoritatile sovietice la 13 august 1961, intre cele doua parti ale orasului fiind inaltat un zid de separare (Zidul Berlinului).

Numerosi cetateni est-germani (aprox. 170) si-au pierdut viata, incercand sa escaladeze zidul in cautarea libertatii.

Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Rasariteana si pentru blocul comunist ca un tot intreg.

Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afisat in lumea occidentala, in special dupa împuscarea, intens mediatizata de mass media occidentale, a catorva evadati.

Liberalizarea politica de la sfarsitul deceniului al noualea, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restrictiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus, în cele din urma, la demonstratii de masa si caderea guvernului comunist.

Odata cu prabusirea regimului in Republioca Democrata Germana, Zidul Berlinului a fost demolat (1989).

SFARSIT.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!