Trimite referat

Stiati ca ...

Organismul uman contine aproximativ cinci litri de sange.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Atmosfera in grupul tau de prieteni e mai relaxanta ca niciodata, iar pe tine nu poate decat sa te bucure aceasta situatie.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vladimir Ilici Lenin

Materie: Istorie
Accesari: 5.056
Download-uri: 932
Nota: 5.55 (1011 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vladimir Ilici Lenin
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Vladimir Ilici Lenin, important om politic rus, s-a nascut pe data de 22 aprilie 1870 la Simbirsk, pe cursul mijlociu al Volgai. A luat contact cu miscarea revolutionara in timpul studentiei, la Kazan.In 1893 s-a mutat la Sankt Petersburg, unde, in anul 1895 a participat la crearea "Uniunii de lupta pentru eliberarea clasei muncitoare". Din aceasta cauza, in acelasi an a fost arestat si inchis, apoi, in 1897 a fost deportat in Siberia pana in 1900, cand a emigrat in Elvetia, unde a intemeiat ziarul "Iskra".La Congresul al II-lea al P.M.S.D.R. (1903) a pus bazele partidului comunist al bolsevicilor. Dupa infrangerea revolutiei (1905-1907), emigreaza din nou in strainatate, pana in aprilie 1917, cand revine la Petrograd si se pronunta in favoarea instaurarii imediate a republicii sovietelor, ca forma de stat a dictaturii proletariatului.In perioada 1917-1924 este presedintele guvernului sovietic (Consiliul Comisarilor Poporului), de numele sau fiind legate primele decrete ale Puterii sovietice ("Decretul asupra pacii", "Decretul asupra pamantului"). Lenin a recurs la aplicarea, pe scara larga, a violentei si cruntei represiuni impotriva fortelor politice de opozitie, a clerului si intelectualilor; tot el este cel care a initiat crearea Internationalei a III-a Comuniste in1919.Adept al ideilor lui Marx si Engels, Lenin a militat pentru crearea "partidului de tip nou", in jurul unui nucleu al "revolutionarilor de profesie", considerandu-l cel mai important mijloc al luptei revolutionare.Dupa instaurarea puterii sovietice din octombrie si Razboiul civil, in Rusia s-a declansat o puternica criza economica si politica, relevata de rascoala marinarilor din Kronstadt, sustinatori, pana atunci, ai puterii sovietice, ceea ce l-a determinat pe Lenin sa renunte la "comunismul de razboi", hotarand inlocuirea acestuia cu N.E.P.-ul.In octombrie 1922, Lenin s-a imbolnavit grav (hemiplegie), iar din luna decembrie nu a mai luat parte la activitatea politica. A murit pe 21 ianuarie 1924, dezamagit de esecul "revolutiei comuniste" in Europa si de pozitia proeminenta dobandita de Stalin, la a carui ascensiune contribuise hotarator.

Bibliografie: Marcel D. Popa "Dictionar enciclopedic",vol IV

editura Enciclopedica, Bucuresti,2001.

Enciclopedia 'Encarta' 2000.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vladimir Ilici Lenin
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!