Trimite referat

Stiati ca ...

Multe pasari mici pot zbura cel putin 3000 km fara oprire. Mierla de Groenlanda zboara aproximativ 4100 km peste Atlantic pana la Nordul Africii.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Viermii paraziti

Materie: Biologie
Accesari: 10.526
Download-uri: 521
Nota: 5.62 (1699 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Viermii paraziti
Publicitate:

Trimis de Godescu Denisa
din 23 Martie 2016

Viermii paraziti sunt viermi ce traiesc pe seama altor organisme Si adesea le provoaca diferite boli. Viermi paraziti se pot intalni in toate grupele de viermi, mai ales la viermii cilindrici. Din grupa viermilor inelati paraziti face parte lipitoarea, un vierme cu corpul plat, segmentat la exterior. Ea se prinde cu ventuza superioara de victima si, cu ajutorul zimtilor, taie pielea. O substanta analgezica din saliva impiedica gazda sa simta prezenta ei. Saliva mai contine un anticoagulant. Viermii paraziti au ca mediu de trai atit animalele cit si omul. Mici de doar citiva milimetri par uneori si inexistenti. Infectarea cu viermii paraziti la om se mai numeste si boala miinilor murdare pentru ca de cele mai multe ori aceasta este calea de infectare.Ascarida sau limbricul.

Este unul din cei mai mari viermi cilindrici din intestinul omului. Masculii ating 15-25 cm in lungime, iar femelele, 20-40 cm. De obicei numarul de ascaride nu este mare dar s-au cunoscut cazuri cind la un pacient au fost gasite peste 900 de ascaride.Acest vierme provoaca dureri in regiunea abdominala, catar (inflamatia acuta a mucoasei unui organ) si scade pofta de mincare. La copii ascaridele se urca activ in stomac, in esofag, si faringe, apoi ies la ecterior prin gura sau cavitatea nazala ori patrund in trahee constituind pentru copil un pericol de a se inadusi.Ciclul vital.

Ouăle fiind eliminate din intestinul omului se dezvoltă în mediu umed și peste o lună conțin deja larve tinere. Ouăle sunt foarte rezistente, se cunosc cazuri cînd ouăle fiind ținute 4-5 ani în formalină, acestea nu-și pierdeau vitalitatea. Infectarea omului are loc prin înghițirea ouălelor împreună cu apa murdară sau hrană. Larvele străpung în peretele intestinului, nimeresc în vene, împreună cu curentul sangvinic ajung în plămîni. Larvele trec din sînge în alveolele pulmonare, în bronhii, trahee și cavitatea bucală a gazdei. Împreună cu saliva din nou ajung în intestin unde se opresc pînă ating forma matură. În Japonia acest vierme este răspîndirea la scară largă. În îngrășarea solului se folosesc inclusiv excrementel umane, în urma căreia are loc parcă semănatul artificial al cîmpurilor cu ouă de ascaridă. Trichina

Trăiește o perioadă din viața sa în intestin, cealaltă perioadă în mușchii animalului gazdă. Infectarea omului are loc prin consumul cărnii de porc, acesta la rîndul lui se infecteză prin consumul de carne de șobolan infectată. Trichinele cresc, atingînd maturitatea peste 3 zile. În decursul vieții femela produce pînă la 2000 de larve.Filaria-lui-Bancroft.

Provoacă la om elefantismul, boală răspîndită în regiunile tropicale și subtropicale, dar se găsește și în Moldova datorită oamenilor care au adus cu ei acești paraziți. Uneori putem vedea printre cerșetori această boală.Cum are loc contaminarea!

Viermii si parazitii pot folosi mai multe cai pentru a ajunge in organismul uman: alimentele - in special legumele si fructele nespalate, stropii sariti dintr-o baltoaca, lenjeria contaminata. Cel mai adesea ei se folosesc chiar de "mana" victimei. Giardia se dezvolta foarte bine in apa. Baltile si fantanile sint rezervoare de Giardia. Doar apa plata este 'curata', pentru ca nici fierberea nu reuseste sa omoare chistul de Giardia. Daca copilul baga mana in baltoaca si apoi duce mana la gura - se contamineaza . De asemenea, salatele insufficient spalate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Oxiurii determina aparitia unor mancarimi in zona perineala. Copilul se scarpina, iar ouale ajung sub unghie. De aici se ajunge usor la contaminarea altora. Chistul hidatic apare mai frecvent la copiii care traiesc cu un caine in casa - sau care baga mana in gura cainilor intilniti pe strada. In cazul in care cainele nu e bine deparazitat, prietenul omului devine sursa parazitozelor. Deci masurile de profilaxie tin stric de respectarea igienei in familie si colectiv.Fierberea lenjeriei este si ea o conditie - daca nu folositi scutece de unica folosinta pentru copil. Tratamentul intregii familii e inutil - atunci cind copilul merge la gradinita - fiindca se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca parintii sa anunte gradinita pentru ca tratamentul sa fie extins la toti copiii din colectivitate. Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti ca micutul are viermisori. De obicei - sursa este un alt copil - care nu prezinta simptome.Reguli de lupta:

Spala-te pe maini

Cu apa si sapun (apa chair daca provine dintr-o sursa nepotabila - folosita cu sapun curata totusi mainile)

Inainte de inceperea mesei

Dupa folosirea toaletei

Foloseste igienic grupul sanitar

Nu uita ca manuirea neingrijita a robinetelor, a lantului wc-ului, a clantelor - poate fi cauza infestarii cu paraziti. Oricit de 'civilizat' ai folosit hartia igienica, spalarea mainilor inainte de a-ti atinge lenjeria sau alte obiecte de toaleta este o regula de aur. In plus, pentru ca nu stii cum a procedat cel care a fost inainte...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Viermii paraziti
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!