Trimite referat

Stiati ca ...

Isaac Newton - Pot calcula miscarea corpurilor ceresti, dar nu si nebunia oamenilor.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Vasile Alexandri

Materie: Romana
Accesari: 10.391
Download-uri: 146.309
Nota: 5.25 (1589 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Vasile Alexandri
Publicitate:

Trimis de Laidy_Roxy
din 30 Noiembrie 2003

Vasile Alecsandri

(1818-1890)S-acel rege al poeziei, vecinic tânar si ferice,

Ce din frunze îti doineste, ce cu fluierul îti zice,

Ce cu basmul povesteste - veselul Alecsandri,

Ce-nsirând margaritare pe-a stelei blânda raza

Acum seculii strabate, o minune luminoasa,

Acum râde printre lacrimi, când o cânta pe Dridi...

(Mihail Eminescu)

1818, 21 iulie

Viitorul bard national se naste la Bacau. Fiu de boiernasi: Vasile Alecsandri si Elena Cozoni, fata unui grec românizat. Ca în poveste, au fost sapte copii, dar au ramas doar trei: frumoasa Catinca, Iancu - viitorul colonel si Vasile, care va deveni regele poeziei.

1828

Tatal, îmbogatit din negotul cu sare si cereale, cumpara mosia Mircesti, din Lunca Siretului, pe care pusese ochii mai demult, în drumurile sarii, umblând din tinutul Bacaului pâna la Iasi si dincolo de Prut. Copilul care purta numele tatalui, Vasile, învata în casele iesene ale familiei cu Gherman Vida, calugar maramuresan. Fiul de tigan Vasile Porojan îi devine prieten de joaca, la Mircesti.

1828-1834

Studiaza la pensionul lui V.Cuénim, fiind coleg cu Kogalniceanu.

1834

Calatorie de studii la Paris, unde-si ia bacalaureatul în 1835. Încearca sa studieze chimia, medicina, dreptul, dar renunta repede, ocupându-se cu drag de literatura.

1838

Primele încercari literare în franceza, pe care-o stapânea la perfectie.

1839

Vine în Moldova si pleaca din nou în voiaj apusean, împreuna cu C. Negri si V. Docan. Calatoria în Italia îl va inspira în nuvela romantica Buchetiera de la Florenta (publicata în Dacia literara, 1840).

1840

Devine unul dintre directorii Teatrului National din Iasi. I se joaca prima piesa Farmazonul din Hârlau, iar în 1844 comedia Iorga de la Sadagura.

1845

Alecsandri participa, la Mânjina (conac la nord de Galati), la onomastica lui Costache Negri si a surorii acestuia Elena Negri (21 ani). Se consuma o alta poveste pasionanta de dragoste din istoria literaturii noastre. Frumoasa Elena, nu de mult divortata, raspunde la declaratiile de iubire ale tânarului de 24 de ani. În jur, la conacul primitor, au venit nu numai prieteni de la Iasi (Kogalniceanu, C. Negruzzi, Alecu Russo, Ion Ionescu de la Brad), ci si fratii munteni N. Balcescu, Ion Ghica s.a. Tinerii intelectuali pregateau aici, în secret, viitorul tarii: Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor, Independenta. Elena Negri îmbata sufletul lui Alecsandri cu vraja iubirii, determinându-l sa-i scrie stihuri de amor. Numai ca Elena se îmbolnaveste si pleaca, în 1846, cu fratele ei Costache, în strainatate. În septembrie, îndragostitul Vasile o întâlneste la Venetia, unde ramân împreuna doua luni. Dragoste de vis, care continua în alt voiaj prin Austria, Germania, Franta. Boala de piept a Elenei se agraveaza la Paris si pleaca amândoi în sudul Italiei, unde-l întâlnesc pe prietenul lor Balcescu. Însa zilele iubitei sunt numarate. Costache Negri si Kogalniceanu vin la Neapole si, la 25 aprilie 1847, se îmbarca pe un vas francez, cu gândul s-o transporte pe muribunda în tara. Numai ca tragedia se consuma pe vapor, la 4 mai, când se apropiau de Cornul de aur (Constantinopol). Elena se stinge în bratele iubitului, fratelui si prietenului Mihalache. O înhumeaza în curtea bisericii din Pera, pe lespedea de marmura fiind sapata inscriptia: Elena Negri, Moldavia, 4 mai 1847. Fiintei disparute îi dedica poemul Steluta (romanta celebra a fost compusa de D.G. Florescu). La fel îi închina ciclul Lacramioare.

1848

Este unul dintre conducatorii miscarii revolutionare de la Iasi. Scrie acum poezia Catre români (mai târziu cu titlul Desteptarea României). Fuge, dupa înfrângerea revoltei, prin Austria si Germania la Paris, unde scrie poeziile Adio Moldovei si Sentinela româna.

1850

Dupa un exil de doi ani, revine în Moldova. La Teatrul National i se joaca Chirita în Iasi sau Doua fete si-o neneaca.

1852

Culege si "îndreapta" minunatele perle ale folclorului românesc pe care le publica în anul 1852 (vol. I), partea a doua aparând în 1853: Poezii populare. Balade adunate si îndreptate de V.Alecsandri (Miorita, Toma Alimos, Manastirea Arges, Novac si Corbul etc.) Totodata, în 1853, publica si poeziile sale originale Doine si lacramioare, la Paris.

1855

Sub conducerea sa apare revista România literara.

1856

Hora Unirii e publicata de Kogalniceanu în Steaua Dunarii. Alecsandri se înroleaza, cu toata fiinta, în lupta pentru Unirea Principatelor. Pe la sfârsitul acestui an începe o noua poveste de dragoste, desi era legat printr-o promisiune de credinta facuta Elenei Negri, pe patul ei de moarte. Se zice ca poetul tomnatic (35 de ani) s-a îndragostit de tânara Paulina Lucasievici sau Locasiewicz undeva, la un han din Tg. Frumos (tatal ei era hangiu). O instaleaza la Mircesti si Paulina, în urma idilei, naste o fata: Maria, fiica lui V. Alecsandri (3 noiembrie 1857). E fericit si le construieste nu un castel, ci o casa mica si luminoasa, cuib al tihnei si iubirii. Noua locuinta din f...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Vasile Alexandri
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!