Trimite referat

Stiati ca ...

Fiecare furnica prezinta 2 stomacuri: intr-unul acumuleaza mancare pentru sine, iar in celalalt pentru colonie.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Utilizarea metalelor

Materie: Chimie
Accesari: 24.768
Download-uri: 1.101
Nota: 4.46 (4084 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Utilizarea metalelor
Publicitate:

Trimis de Rares
din 22 Ianuarie 2015

OțelulOțelul este fier cu foarte puțin cărbune. El are culoare albă-cenușie, cu nuanță albăstruie. Oțelul este foarte tare. El se folosește la fabricarea uneltelor, a mașinilor și pieselor rezistente: fierăstraie, dălți, ciocane, strunguri, macarale. Oțelul este elastic. De aceea, o lamă de oțel care se îndoaie va reveni la loc. Pentru această proprietate oțelul este folosit la fabricarea arcurilor. Din el se fac atât arcurile fine de ceas cât si arcurile mari ale vagoanelor si autocamioanelor. Oțelurile sunt materialele cu cea mai largă utilizare în industrie. Proprietățile lor pot să varieze în limite foarte largi în funcție de conținutul de carbon și de alte elemente de aliere.În funcție de conținutul în elemente de aliere, oțelurile se împart în:

-oțeluri nealiate (numite și oțeluri carbon), care conțin ca elemente principale doar fierul și carbonul

-oțeluri aliate, care pe lângă fier și carbon conțin și alte elemente: nichel, crom, molibden, vanadiu etc.Se folosește la fabricarea briciurilor, instrumentelor chirurgicale și a altor scule. Alte forme de oțel inoxidabil conțin 12-30% crom, adesea cu cantități mai mici de alte metale, precum nichel, molibden și cupru, aceste aliaje au multe utilizări în industrie și pentru menaj. Ele sunt folosite pentru fabricarea rulmenților cu bile, a utilajelor din uzinele chimice, a chiuvetelor si a tacâmurilor.AluminiulAluminiul este metalul cel mai răspândit, dar o mare parte din el nu poate fi extrasă economic. Aluminiul este un metal ce reacționează ușor cu alte substanțe, de aceea nu se găsește niciodată singur, în stare libera. Aluminiul se corodează extrem de repede la aer, acoperindu-se cu un strat subțire, dar tare, de oxid. Acesta protejează metalul argintiu de continuarea coroziunii. De aceea aluminiul este folosit la multe articole, de la folii pentru gătit și ustensile, pană la tocuri de fereastră și panele de protecție pentru clădiri. Densitatea aluminiului este aproximativ doar o treime din cea a oțelului. De aceea aluminiul și diferite aliaje din aluminiu sunt folosite pentru fabricarea unor piese ușoare pentru aeronave.Deși aluminiul nu este un conducător de electricitate la fel de bun ca și cuprul, utilizarea sa pentru cabluri este în creștere.

Pentru a transmite același curent ca un cablu de cupru, un cablu de aluminiu trebuie să fie mai gros. Dar este mai ieftin și cantărește doar jumătate cat cuprul, cablurile aeriene de tensiune din aluminiu necesitand suporturi mai puține. Aluminiul este folosit și la metalizarea sticlei pentru obținerea oglinzilor și pentru fabricarea vopselei de aluminiu, care adesea se aplică pe alte metale, ca înveliș protector.CuprulCuprul, numit și aramă, este un metal de culoare roșcată, foarte bun conducător de electricitate și căldură. Cuprul, care are o puritate de peste 99%, este folosit la fabricarea conductelor de gaz și apă, a materialelor pentru acoperișuri, a ustensilelor și a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducător de căldură, se utilizează la boilere și alte dispozitive ce implică transferul de căldură, sau folie de cupru (simplu strat) sau două (dublu strat) se folosește ca PCB (circuit imprimat). Originea numelui: din cuvântul latinesc cyprium (dupa insula Cipru). Ductilitatea (proprietate a unui metal de a putea fi prelucrat în fire sau în foi foarte subțiri) cuprului este extraordinar de favorabilă, astfel, putându-se obține fire foarte subțiri de cupru, numite lițe (se foloseau, în trecut, la siguranțele fuzibile). Cuprul este folosit încă din cele mai vechi timpuri. Acesta a jucat un rol important în civilizația omenească, fiind folosit la statui, la obiecte casnice, etc. Cuprul este singurul metal ce are culoarea arămie. Foarte interesante sunt proprietățile acestuia de a forma compuși de culoarea verde (carbonat, clorură), neagră (oxid) sau albastră (sulfat și hidroxid). Statuia Libertății, este cea mai mare statuie din cupru din lume.FontaFonta este un amestec de fier cu cărbune. Ea are culoarea neagră-cenușie, este grea si se sparge când este lovită. Din fontă se fac: plite, cazane, tuciuri, sobe de bucătărie. Din fonta prelucrată în cuptoare speciale se obțin fierul curat și oțelul.

Fontele se utilizează pentru executarea lingotierelor (formă din fontă în care se toarnă metalele sau aliajele topite pentru obținerea lingourilor) mari (peste 6 t), a chiuloaselor pentru motoare Diesel, pistoanelor, segmenților, volanților, formelor metalice, armăturilor industriale, colectoarelor de gaze, corpurilor de pompe, carcaselor pentru diferențiale, tamburilor de frână, batiurilor pentru mașini-unelte, carcaselor pentru electromotoare, cutiilor de viteză.SFARSIT.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Utilizarea metalelor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!