Trimite referat

Stiati ca ...

Floarea de cires este floarea nationala a Japoniei, ''sakura'' in japoneza.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Azi vrei sa demonstrezi ca iti pasa de familia ta si de aceea vei interactiona cu ei mai mult decat o faci de obicei. Te-ai gandit sa le faci si niste cadouri?

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Unirea Basarabiei, Bucovinei si a Transilvaniei - Romania Mare

Materie: Istorie
Accesari: 14.839
Download-uri: 3.484
Nota: 5.66 (1817 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Unirea Basarabiei, Bucovinei si a Transilvaniei - Romania Mare
Publicitate:

Trimis de diddy
din 23 Mai 2003

De sute de ani, poporul roman ravnea sa traiasca intr-o singura tara: Romania.Cuprins de un puternic avant patriotic si revolutionar, poporul roman din Transilvania a cerut, intr-un glas, Unirea cu Romania. Oamenii cei mai de vaza, taranii, muncitorii, intelectualii transilvaneni si-au ales delegati care sa hotarasca Unirea.Intr-adevar, la 1 Decembrie 1918, peste 1.000.000 de delegati ai satelor si oraselor transilvanene, in carute, cu trenul, calare ori pe jos s-au adunat la Alba Iulia. Asa s-a format Adunarea Populara de la Alba Iulia, cu misiunea de a vota Unirea cu Patria-Mama.Toti cereau "Unirea sau moartea!". Toti cantau "Desteapta-te romane"si

Pe-al nostru steag e scris Unire,

Unire-n cuget si-n simtiri

Si sub mareata lui umbrire

Vom infrunta orice loviri...In anul 1918 s-a desavarsit Unirea tuturor romanilor in acelasi stat: statul unitar national Romania.Unirea Transilvaniei cu Romania a insemnat implinirea unui vis stravechi al poporului roman. In tot cursul istoriei, de la zamislirea lui, poporul nostru a dus o lupta necurmata pentru libertate si unire.Iubindu-si cu ardoare pamantul pe care traia, iubindu-si patria si ravnind intotdeauna sa traiasca liber, poporul roman a stiut sa lupte si sa se sacrifice pentru acest maret ideal. Iar atunci cand imprejurarile l-au ajutat, in1859 si in 1918, a infaptuit Unirea nationala. Statul roman unitar, in granitele lui firesti, s-a format prin lupta si jertfa romanilor de pretutindeni. Alba Iulia a devenit simbolul acestei Uniri.Unirea din 1918 incorona lupta seculara a poporului roman pentru a trai in cadrele unuia si aceluiasi stat. Ferdinant I s-a aflat in consens cu vointa natiunii, avand fericirea de a deveni regele tuturor romanilor. Nicolae Iorga, cu exceptionala-i putere de sinteza, aducea un vibrant elogiu tuturor celor care au contribuit la faurirea marelui act al Unirii, facand aceasta precizie ce se cuvine a fi subliniata subliniata: "Fara a uita pe nimeni din cei care au colaborat la aceasta fapta a Unirii, de la general si de la fruntas ardelean, pana la ultimul otas si taran omagiu recunostintei noastre sa se indrepte azi catre poporul acesta intreg de oriunde si din toate veacurile, martir si erou.".

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Unirea Basarabiei, Bucovinei si a Transilvaniei - Romania Mare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!