Trimite referat

Stiati ca ...

Primul salt parasutat din avion a fost facut de Capitanul Berry in Missouri in anul 1912.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Tudor Vladimirescu

Materie: Istorie
Accesari: 60.115
Download-uri: 511.199
Nota: 7.14 (4546 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Tudor Vladimirescu
Publicitate:

Trimis de Andreea_mangalia
din 30 Noiembrie 2006

Tudor Vladimirescu (1780 - 1821) a fost conducatorul revolutiei de la 1821.S-a nascut in satul Vladimiri dintr-o familie de mosneni. A invatat carte si limba greaca in casa boierului Ioan Glogoveanu, din Craiova, care a facut din inteligentul si destoinicul baiat de administrator de mosie si care l-a intrebuintat in afacerile de negot, mai ales la exportul de vite.

Tudor isi contituie o avere prin cumparare de pamant, facand comert pe cont propriu. Se emancipeaza din slujba lui Glogoveanu intrand in randurile pandurilor - armata cu obligatii semipermanente - si participa la razboiul ruso-turc din 1806 - 1812, recompensat de oficialitatile ruse cu ordinul de cavalerie Ordinul Vladimir, clasa a III-a.

In 1806 a fost numit vataf de plai la Closani, adica administratorul unui district de munte, functie pe care o va detine pana in 1820. In 1814 face o calatorie la Viena, in perioada Congresului de pace (14 iunie - 26 decembrie 1814) pentru a lichida mostenirea sotiei lui N. Glogoveanu, decedata la Viena, si pentru a-i aduce in tara fetita.

Cunoscator al limbii germane, Tudor a putut sa urmareasca problemele politice care se dezbateau in presa in capitala Austriei. Intors in tara la inceputul anului 1815, Tudor afla ca garnizoana otomana din Ada-Kaleh, care cutreierase judetele Mehedinti si Gorj, distrusese si gospodaria lui de la Cerneti si ii luase toate bucatele.

Prezent apoi in capitala tarii pentru sustinerea unui proces mosie in fata Divanului, Tudor afla de hotararea Eteriei de a porni miscarea de eliberare a Greciei. Considerand momentul prielnic pentru a ridica poporul la lupta, are unele discutii cu reprezentantii Eteriei pentru cooperare militara, pentru ca "pandurii sa inlesneasca trecerea lui Ipsilanti pentru Dunare".A semnat o intelegere cu Comitetul de obladuire prin care Tudor urma sa ridice "norodul la arme", avand drept obiectiv inlaturarea regimului fanoriot.

Continutul prea revolutionar al "Proclamatiei de la Pades" i-a speriat pe boieri, care trimit corpuri de oaste pentru a-l opri. Adresandu-i-se lui Nicolae Vacarescu, unul dintre cei insarcinati cu infrangerea ostirii pandurilor, Tudor arata ca "pesemne dumneata pa narod cu al caror sange s-au hranit si s-au poleit tot neamul boieresc, il socotesti nimic, si numai pe jefuitori ii numeri patrie... Dar cum nu socotiti dumneavoastra ca patria se cheama poporul, iar nu tagma jefuitorilor". Diplomat, Tudor asigura in permanenta pasalele de la Dunare si Poarta Otomana ca poporul s-a revoltat din cauza "cumplitelor patimi ce sufera din partea unirii pamantenilor boieri, cu cei dupa vremi trimisi domni si ocarmuitori acestui norod".

Intrand in Bucuresti in fruntea "adunarii poporului", este primit cu entuziasm de catre masele populare din capitala. Preia, de fapt, in primavara anului 1821, conducerea tarii, fiind numit de popor "Domnul Tudor". Prezenta lui Alexandru Ipsilanti la Bucuresti in fruntea unei armate nedisciplinate, dupa ce actiunea lui fusese dezavuata, ca si a romanilor de altfel, de catre Rusia, l-au pus intr-o situatie dificila. Tudor ii cere conducatorului Eteriei sa treaca Dunarea, asa cum promisese initial, pentru ca Tara Romaneasca sa nu fie transformata in teatru de razboi.

Conducatorii eteristilor pun la cale un complot pentru a-l indeparta. Ridicat prin tradare de la Golesti la 21 mai, Tudor a fost ucis de sefii eteristilor la Targoviste, in noaptea de 27 spre 28 mai, invinuit probabil de colaborare cu otomanii impotriva eteristilor, fapt pe care istoria nu l-a confirmat niciodata.

Test: Tudor Vladimirescu: Adevarat sau fals?

Test: Revolutia de la 1821

SFARSIT.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Tudor Vladimirescu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!