Trimite referat

Stiati ca ...

Tigrii siberieni au un apetit foarte mare, ei pot sa consume 50 kg de carne la o singura masa.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Traficul de persoane

Materie: Drept
Accesari: 26.240
Download-uri: 5.369
Nota: 5.87 (3885 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Traficul de persoane
Publicitate:

Trimis de
din 27 Ianuarie 2010

. Definitii . Consideratii generale.Traficul de persoane este un fenomen subteran cu dimensiuni globale,o incalcare grava adrepturilor omului,un fenomen social cu consetinte pentru intreaga societate. Traficul de fiinte umane este o activitate infractionala prin care se obtine un profit mare cu riscuri scazute,ce are efecte grave pentru siguranta si bunastarea victimelor sale.

Principalele documente internationale definesc traficul de persoane astfel:

Conventia de la Palermo din 13 decembrie 2000- Protocolul privind prevenirea , reprimarea si pedepsirea traficului de persoane,in special al femeilor si copiilor,aditional la Conventia Natiunilor Unite inpotriva criminalitatii transfrontaliere organizate defineste traficul de persoane ca fiind:

a)" Recrutarea,transportul,transferul,adapostirea sau primirea de persoane,prin amenintare sau prin recurgere la forta ori la alte forme de constrangere,prin rapire,frauda,inselaciune ,abuz de autoritate sau de o situatie de vulnerabilitate ori prin acceptarea de plati ori avantaje pentru a obtine consimtamantul unei persoane avand autoritate asupra alteia in scopul exploatarii.Exploatarea contine ,cel putin,exploatarea prin prostituarea unei alte persoane sau alte forme de exploatare sexuala ,munca sau serviciile fortate ,sclavia sau practicile analoage sclaviei,folosirea sau prelevarea de organe.

b) Consimtamantul unei victime atraficului de persoane pentru exploatare intentionata ,in sensul mentionat in paragraful de mai sus este irelevant ,daca au fost folosite oricare dintre procedeele aratate mai sus.

c) Recrutarea ,transportarea ,transferul,adapostirea sau primirea unui copil in scopul exploatarii vor fi considerate trafic de persoane,chiar daca acestea nu implica nici unul dintre procedeele prevazute de paragraful a).

d) Termenul de copil indica orice persoana cuvarsta mai mica de 18 ani."

Conventia Consiliului Eeuropei privind lupta inpotriva traficului de fiinte umane ,adoptata la Varsovia,la 16 mai 2005,art. 4 pastreaza aceleasi efinitii ca si Conventia de la Palermo,adaugand in plus fata de aceasta precizari referitoare la termenul de victima ce desemneaza orice persoana fizica care este supusa traficului de fiinte umane(art.4,lit. e al Conventiei)

Odata ce fenomenul traficului cu fiinte umane patrunde intr-o tara ,el se va dezvolta rapid si va implica urmatoarele riscuristrategice pentru stabilitatea si evolutia socio-economica a acelei tari:

Destabilizarea pietelor existente ale fortelor de munca. Deoarece victimele traficate sunt retrase din pietele existente ale fortelor de munca si introduse pe piata ilegala,apare problema absentei fortei de munca si a necesitatii calificarilor profesionale,fapt ce duce la la o destabilizare a pietei fortelor de munca.

Dezvoltarea si diversificarea crimei organizate. Odata formate,retelele de trafic de persoane se vor diversifica rapid si var crea asocieri cu beneficii reciproce cu organizatiile de crima organizata ce opereaza in alte sfere,precum terorizmul si traficul cu droguri si arme.

Destabilizarea economica prin amploarea infractiunii de spalare de bani. Profitul financiar obtinut din traficul de persoane va duce repede la forme sofisticate de spalare de bani pe plan intern si extern,care pot atrage destabilizarea economica.

Destabilizarea demografica. Traficul cu fiinte umane la scara mare poate destabiliza populatia la nivel micro si macrodemografic,atat in ceea ce priveste numarul victimelor ce sunt traficate in afara tarii de origine ,cat si in ceea ce priveste numarul anumitor grupuri etnice sau nationale ce sunt traficate pe o piata specifica sau intr-un anumit domeniu din tara de destinatie.

Cresterea coruptiei in sectorul public. Infractiunea de trafic de persoane creaza numeroase oportunitati pentru coruperea functionarilor din diferite institutii.

Destabilizarea investitiei economice interioare. Aceasta amenintare ar putea aparea prin cumularea unuia sau mai multor dintre celelalte riscuri strategice .De exemplu,acolo unde prezenta infractiunii de trafic organizat a condus la activitati endemice de spalare de bani si la coruptie in sectorul public,astfel incat scade increderea in structura economica de baza,acest lucru ar avea un impact negativ asupra strategiilor investitionale ale companiilor din toata lumea.

Factorii de risc ai traficului de persoane pot fi grupati in factori macrosociali,microsociali si individuali,care interactioneaza in proportii diferite,de la un caz la altul.

a) Factorii macrosociali au un nivel ridicat de generalitate si se refera la :

- Scaderea drastica a nivelului de trai a populatieisi somajul sau lipsa de acces la mijloace legitime de trai pentru mari segmente de populatie .

- Lipsa ori insuficienta unor programe educationale relevante ,precum si deficitul de oportunitati educationale ori profesionale pentru anumite segmente de populatie .

- UN mediu tolerant la discrminari pe baza de gen sau etnie,precum si la comportamente de tipul violent...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Traficul de persoane
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!