Trimite referat

Stiati ca ...

Marea Neagra este un rest din Marea Sarmatica care cu 50 de milioane de ani in urma se intindea din centrul Asiei si pana in centrul Europei.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Tipuri de cancer

Materie: Medicina
Accesari: 11.805
Download-uri: 1.814
Nota: 5.49 (1514 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Tipuri de cancer
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 Iulie 2008

Tipuri de cancer

Boala Hodgkin

Cancerul cerebral

Cancerul de col uterin

Cancerul colorectal

Cancerul esofagian

Cancerul gastric

Cancerul laringian

Leucemia

Limfedemul

Cancerul mamar

Melanom

Mielomul multiplu

Cancerul oral

Cancerul osos

Cancerul de piele

Cancerul de prostata

Cancerul pulmonar

Cancerul testicular

Boala Hodgkin

Este unul din grupurile de cancer numite limfoame. Limfomul este un termen general folosit pentru cancere care se dezvolta in sistemul limfatic. Boala Hodgkin este un limfom mai putin comun, iar celelalte cazuri de cancer in sistemul limfatic se numesc limfoane non-Hodgkin.

Sistemul limfatic face parte din sistemul imun al organismului. Acesta ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si infectiilor. Sistemul limfatic include o retea de vase limfatice foarte subtiri, asemanatoare cu vasele de sange, care traverseaza intreg organismul. Vasele limfatice transporta limfa, fluid incolor, apos care contine celule care apara organismul in cazuri de infectii numite limfocite.

De-a lungul acestei retele se gasesc formatiuni sub forma de noduli numiti ganglioni limfatici, grupati, localizati in regiunea axilei, inghinal, zona gatului, torace si abdomen. Tot din sistemul limfatic fac parte splina, timusul, tonsilele (amigdalele) si maduva rosie. Tesut limfatic se mai gaseste si in alte parti ale organismului precum stomac, intestine si piele.

Cancerul este un grup de numeroase boli care se dezvolta la nivelul celulei, unitatea de baza a organismului. Pentru a intelege boala Hodgkin este bine sa se cunoasca activitatea normala a

celulelor si ce se intampla cand ele devin canceroase. Organismul este constituit din multe tipuri de celule. In mod normal, celulele cresc si se divid numai cand organismul are nevoie. Acest proces pastreaza organismul sanatos. Uneori, celulele continua sa se divida chiar si atunci organismul nu mai are nevoie de ele, creand o masa de “extra-tesut”. Aceasta masa se numeste tumora. Tumorile pot fi benigne (necanceroase) si maligne (canceroase).

In boala Hodgkin, celulele din sistemul limfatic devin anormale. Ele se divid rapid si cresc fara control sau ordine. Deoarece tesut limfatic se gaseste in foarte multe parti ale organismului, boala Hodgkin poate incepe de oriunde. Poate incepe de la un singur nodul limfatic, un grup de ganglioni, sau, uneori, din maduva rosie sau splina. Acest tip de cancer are tendinta sa se extinda la urmatorul grup de ganglioni. De exemplu, daca apare la nivelul gatului, se extinde prima data la ganglionii din jurul oaselor gatului si apoi la ganglionii din

regiunea bratelor si a pieptului. Apoi, se extinde si in celelalte parti ale organismului.Cancerul cerebral

Creierul este format din celule nervoase (neuroni) si celule care asigura desfasurarea normala a activitatii si functiilor acestora (celule gliale). Aceste celule sunt protejate de 3 membrane reunite sub denumirea de meninge cerebral si acoperite apoi de structurile osoase ale scalpului. Oasele craniului sunt structuri dure, nedeformabile, astfel incat dezvoltarea unei tumori intracraniene duce la aparitia unei presiuni ce poate afecta sau distruge celulele nervoase.

Tumorile cerebrale pot fi primare (cu debut la, nivelul neuronilor, celulelor gliale, nervilor sau meningelui cerebral) sau secundare, caz in care se numesc metastaze cerebrale (cu origine la nivelul altor structuri). Metastazele cerebrale sunt mai frecvente si se intalnesc de obicei in cancerul pulmonar, de san sau de piele. Tumorile cerebrale primare cele mai frecvente apar la nivelul celulelor gliale, purtand denumirea de glioame.

Ele pot fi:

- benigne, cu margini bine delimitate si fara sa invadeze tesutul alaturat, caz in care pot fi extirpate;

- maligne, care cresc rapid si se pot raspandi in alte regiuni ale creierului sau, mai rar, ale

corpului.Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin sau cancerul cervical apare in urma dezvoltarii celulelor canceroase in zona colului

uterin. Cauza sa poate fi de natura virala (papilloma virus uman -HPV), tramsmisibil prin contact sexual.

Cancerul de col uterin are o evolutie lenta, de cca 10 -15 ani. Depistat precoce, el este vindecabil.Cancerul colorectal

Cancerul colorectal reprezinta prezenta celulelor canceroase in colon (ultimii 2 m ai intestinului gros), in rect (ultimii 20 cm din colon), sau in cec (o punga situata in partea inferioara a abdomenului, respectiv prima sectiune a intestinului gros). Deoarece rectul este o parte a colonului, cancerul de colon si rectal se confunda.

Persoanele cu risc sunt cei ce sufera de urmatoarele boli: colita cronica ulcerativa (leziuni

in tesutul care captuseste intestinul gros, boala Crohn, cancer de san si persoanele cu antecedente familiale de cancer colorectal, sau cu antecedente de polipoza multipla familiala.Cancerul esofagian

Esofagul este un tub gol prin care se transporta hran...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Tipuri de cancer
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!