Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Subiectul referatului:

La ce materie iti trebuie:

Ce trebuie sa contina referatul:

Adresa ta de email:

Codul din imagine:


Cere un referat si te anuntam cand il avem!

Trimite referat

Stiati ca ...

In cazul topirii gheturilor planetei, care contin aproximativ 25 milioane de km cubi de apa, nivelul marilor si al oceanelor ar creste cu aproximativ 60 de metri si toate orasele aflate pe tarmuri s-ar scufunda.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cele mai cautate referate:

Cauta un referat:

Cauta referate cu subiectul care-ti trebuie si foloseste-le ca sursa de inspiratie pentru a capata cunostinte noi. Daca nu ai gasit niciun referat care sa te ajute poti sa-l ceri si te vom anunta cand il avem.Semnificatia Marii Uniri pentru generatiile urmatoare

Materie: Istorie
Accesari: 11.260
Download-uri: 1.412
Nota: 5.35 (1728 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Trimis de Viktoria
din 13 Mai 2009

Marea Unire a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Ea este inceputul unei noi vieti si a unui nou univers de cunoastere.

Premisele Marii Uniri au fost primele pietre in construirea marei si puternicei zidiri.

Primul pas a fost Unirea Principatelor Romane din 1859, care a insuflat noi legi si noi cereri, ca respectarea drepturilor principatelor, print strain cu mostenirea tronului si neutralitatea pamintului.

La 9/21 mai 1877 este adoptata motiunea prin care Romania isi proclama independenta absoluta. Acesta constituie pasul urmator.

Miscarea de eliberare nationala si trezirea constiintei nationale sunt pasii decisive in constituirea unei noi si mari natiuni.

Primul razboi mondial (1914-1918) a servit si el drept o premisa pentru efectuarea Marii Uniri.

Premisele Marii Uniri au fost primul si cel mai important pas spre unire.

Constituirea Romaniei Mari a avut loc in cateva etape.

Prima etapa este cea basareabeana. In aprilie 1917 este constituit Partidul National Moldovenesc care a avut un pas decisiv in istoria poporului.

A fost dobindita autonomia Basarabiei, au fost asigurate drepturi democratice, limba nationala devine romana.

In octombrie 1917 a fost convocat Congresul Militar Moldovenesc.

Ceva mai tirziu a fost convocat Sfatul Tarii in frunte cu Ion Inculet.

Proclamarea Republicii Democratica Moldoveneasca in componenta Republici Democratice Federative Moldovene a avut loc la data de 2 decembrie 1917, iar la 24 ianuarie 1918 Republica Democratica Moldoveneasca este proclamata republica independenta.

La 13 ianuarie 1918 Romania rupe relatiile cu Rusia si la 27 martie 1918 are loc Marea Unire conditionata a Basarabiei cu Romania de catre Sfatul tarii.

Cea dea doua etapa a M.A. este etapa bucovineana. In octombrie 1917 in Bucovina este constituit Consiliul National Roman, in frunte cu Iancu Flondor.

La 3 noiembrie 1918, la Cernauti , a fost convocata Adunarea Nationala a ucrainenilor care a decis impartirea Bucovinei intre romani si ucraineni.

La 28 noiembrie 1917 a fost convocat Congresul General al Bucovinei care a adoptat motiunea de “Unire neconditionata si pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru cu Regatul Romaniei.”

Astfel a fost savarsita Marea Unire a Bucovinei cu Romania.

Ultima etapa,etapa ardeleana a fost încheiere în constituirea Romaniei Mari si începutul noi vieti pentru ardeleni.

La 3 octombrie 1918, Carol I adreseaza un manifest intitulat “Catre popoarele mele credincioase”, in care anunta intentia de federalizare a imperiului si crearea a 6 state independente: austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez si ucrainean.

La 18 octombrie 1918 Alexandru Vaida-Voevod a dat citire “Declaratiei de autodeterminare”. La 30 octombrie 1918 a fost adoptat Consiliul National Roman Central.

La 1 decembrie 1918 a fost constituita Marea Adunare la Alba-Iulea, unde a fost votata hotararea de unire, cea mai importanta hotarare din istoria rpmanilor transilvaneni.

La 11 decembrie 1918 regele Ferdinand I a semnat decretul prin care a consacrat unirea romanilor din Ardeal cu Romania. Maretia Marii Uniri sta in faptul ca desavirsirea unitatii nationale nu este opera unui singur om, ci a unei intregi natiuni.

Marea Unire a fost cel mai important pas din istoria Romaniei.

A fost un nou inceput si o mare schimbare in viata economica, politica si sociala a tarii.

Poporull a devenit mult mai deschis, mai apropiat si cointeresat de problemele sociale si culturale.

Modernizarea a facut un mare pas inainte, iar intelectualitatea a crescut considerabil. Marea Unire a servit drept o lectie pentru generatiile urmatoare, un indemn si-un sfat.

 

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Semnificatia Marii Uniri pentru generatiile urmatoare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!