Trimite referat

Stiati ca ...

Dintii crabilor se afla in stomac la anumite specii.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Azi vei afla ca ai musafiri care vin de departe. Nu trebuie sa intri in panica! Are cine sa se ocupe de pregatiri, tu trebuie doar sa te imbraci frumos si sa debordezi de energie pozitiva.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Savanta Marie Curie-descoperirea radiului

Materie: Fizica
Accesari: 3.151
Download-uri: 401
Nota: 5.47 (1321 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Savanta Marie Curie-descoperirea radiului
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

La finalul anului 1897 bilantul activitatii Mariei Curie se prezinta astfel: doua licente, concursul de agregatie pentru  Invatamantul secundar, un studiu asupra magnetizarii otelurilor calite.

      

Etapa urmatoare a carierei sale este doctoratul. In ultimii ani ai secolului al-XIX- lea studiul descarcarii electrice in gazele  rarefiate a dus la observarea unor fenomene de fosforescenta si de radiatii noi: razele catodice si razele Röetgen (sau razele X). Henri Becquerel studia fosforescenta sarurilor de uraniu. De unde poate proveni energia minima, degajata in mod constant de compusii uraniului, sub forma de radiatii ? Care e natura acestor radiatii ? Iata o celebra tema de doctorat.

      

Scoala de fizica ii pune la dispozitie o biata incapere, dotata cu instalatii create de sotul sau. Marie Curie va demonstra ca misterioasa radiatie este o proprietate atomica, existand posibilitatea ca si alt corp, sa aiba aceasta putere. Compusii unui alt corp, toriul, emit acelasi gen de raze.

     

Marie denumeste fenomenul "radioactivitate", iar corpurile cu aceasta proprietate se numesc radio elemente. Examinand unele minerale, constata o radioactivitate excesiva, aceasta continand o substanta mult mai puternica, un element chimic necunoscut.

     

Pierre a urmarit cu interes progresele sotiei sale, alaturandu-si eforturile spre a gasi noua substanta. Din mai 1898 incepe o colaborare fructuoasa a celor doi soti, care va dura 8 ani si va fi distrusa de un accident tragic.

     

Impreuna vor descoperi existenta a doua corpuri noi, distincte.In iulie 1898 anunta in "Coruptes rendus" descoperirea primei substane extrase din pehblenda, (un minereu de uraniu)   devenita poloniu (potrivit tarii de origine).

     

La 26 decembrie 1898, sotii Curie anunta in sedinta Academiei de Stiinte din Paris, descoperirea celei de-a doua  substante, denumita radiu. Scopul imediat este de a obtine poloniu si radiu in stare pura. Guvernul austriac le ofera sotilor  Curie o tona de pehblenda. In 1902, Marie reuseste sa prepare un decigram de radiu pur si face o prima determinare a  greutatii  atomice: 255. Radiul exista oficial.

    

Bugetul familiei se echilibreaza de abia in 1900, cand Pierre este numit in invatamantul universitar in cadrul unei scoli ce  apartinea de Sorbona, iar Marie e numita profesoara la Scoala normala pentru fete, de la Sèvres.

    

Din 1899 pana in 1904, sotii Curie publica impreuna sau separat 32 de comunicari stiinifice. Radioactivitatea cucereste rapid cercurile stiinifice din toata lumea. In 1903, doi savanti englezi demonstreaza ca radiul  degaja continuu o mica cantitate dintr-un gaz, heliul. Este primul exemplu cunoscut al unei transformari de atomi.

    

Miraculosul radiu putea fi confundat cu sarea, dar radiatia este de doua milioane de ori mai puternica decat cea a uraniului.Radiatiile pot fi oprite doar de un ecran gros de plumb.Radiul se va dovedi util in medicina. Radioterapia distruge celule bolnave si vindeca anumite forme de cancer si a capatat  numele de Curieterapie. Sotii Curie au convenit sa nu-si breveteze tehnica obtinerii radiului, desi acest lucru le-ar fi putut  aduce imense castiguri materiale. Ar fi fost, dupa ei, contrar spiritului stiinific. Einstein afirma dupa moartea savantei:   "Doamna Curie e singura dintre  toate fiintele celebre pe care gloria n-a reusit sa o corupa".

     

La 25 iunie 1903, cea care a declansat in 1897 toata aceasta efervescenta, Marie Curie, isi sustine teza de doctorat la  Sorbona. Titlul tezei de doctorat: "Cercetari asupra substanelor radioactive". Mentiunea: foarte onorabil, cu felicitarile juriului.  La 10 decembrie in 1903, Academia de Stiinte din Stockholm anunta atribuirea premiului Nobel pentru Fizica jumatate lui  Henri Becquerel si jumatate sotilor Curie, pentru descoperirile referitoare la radioactivitate.

     

In 1905, Pierre tine o conferina publica in legatura cu lucrarea premiata, atragand atentia asupra pericolului radiului daca  acesta incape pe maini criminale. Colaborarea, viata de cuplu a celor doi soti Curie este intrerupta la 19 aprilie 1906, cand Pierre aluneca sub roata unui camion greoi si moare.

      

Marie isi gaseste refugiul in munca neintrerupta in laborator. Ea singura este in masura sa succeada sotului sau la catedra  de fizica din Sorbona. Dupa ce, la 13 mai 1906 Mari devine prima femeie careia ii este incredintat un post in invatamantul  superior francez ("chargée de cours"-profesor netitular), doi ani mai tarziu va fi "profesor titular" la Sorbona, predand singurul   curs de radiactivitate din lume.

       

In plina glorie, aleasa membra a numeroase academii straine, "doctor honoris causa", Marie Curie va ceda staruintelor     colegilor de a candida pentru un fotoliu la Academia de Stiinte in 1911. Savantei i-a lipsit un singur vot. Mai tarziu nici fiica    sa,  Irène nu  va fi aleasa membra, desi a candidat de doua ori.

       

Invechitele traditii v...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Savanta Marie Curie-descoperirea radiului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!