Trimite referat

Stiati ca ...

Pasarea clopot, asemanatoare cu un graur, are un cantec interesant care imita sunetele unui clopot, cantec ce se aude de la mare departare, mai ales cand arsita soarelui este deosebit de puternica.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Atmosfera in grupul tau de prieteni e mai relaxanta ca niciodata, iar pe tine nu poate decat sa te bucure aceasta situatie.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Saturn

Materie: Astronomie
Accesari: 15.061
Download-uri: 1.846
Nota: 6.11 (2551 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Saturn
Publicitate:

Trimis de
din 14 Iulie 2005

SATURNCARACTERE ASTRONOMICE SI FIZICESaturn, a doua planeta ca marime, este una dintre cele mai frumoase privelisti din sistemul solar.Planeta Saturn, este situata intre Jupiter si Uranus si se afla la 9,55 unitati astronomice (1.428 milioane km) fata de Soare, in jurul caruia se roteste in 29,46 de ani. Distanta medie fata de Soare este aproape dubla fata de cea la care se afla Jupiter. In mitologia romana Saturn este zeul agriculturii, si este identificat cu Cronos din mitologia greaca. Potrivit mitului, dupa ce a domnit un timp ca divinitate suprema, Saturn a fost detronat de Jupiter si adapostit in Latium, unde i-a invatat pe locuitori agricultura si a instaurat o "varsta de aur", de pace si de abundenta. In amintirea acestei epoci, se celebrau la Roma, intre 17 si 19 decembrie, Saturnaliile, cand orice munca era intrerupta, nu se declarau razboaie si se suspenda puterea stapanilor asupra sclavilor.Planeta este cunoscuta inca din perioada preistorica. Galileo Galilei a observat planeta Saturn in anul 1610, cu ajutorul unui telescop. El a notat tot ceea ce a vazut dar nu a stiut sa explice observatiile facute. Acestea au fost explicate in anul 1662 de catre Huygens.Inelele planetei au ramas unice pana in anul 1977 cand au fost descoperite si in jurul planetei Uranus.Saturn face parte din grupa planetelor mari, avand diametrul egal cu 9,47 diametre terestre, fiind mai turtita la poli. Volumul sau este de 700 de ori mai mare decat volumul Pamantului. Masa planetei Saturn este de 95,22 de ori mai mare decat cea a Pamantului, densitatea medie de 0,69 g/cm3 si perioada de rotatie la Ecuator de 10 ore si 14 minute. Saturn este singura planeta a sistemului solar cu o densitate mai mica decat a apei. Are o densitate asa de mica incat ar putea pluti intr-o cada gigantica. Oricum nu vom pune planeta Saturn intr-o cada. De ce? Pentru ca ar "lasa" un inel.Pe cer apare ca o stea galbena, stralucitoare, iar vazuta prin telescop – o sfera aurie traversata de o serie de benzi colorate.

Cand cerul este intunecat planeta Saturn este vizibila si cu ochiul liber. Totusi nu este nici pe departe la fel de stralucitoare ca Jupiter. Este usor de identificat pentru ca ea nu straluceste ca celealte stele. Inelele si satelitii mai mari pot fi vazuti si cu un mic telescop astronomic.Saturn, ca si planetele Jupiter, Uranus si Neptun, este acoperit de o atmosfera densa, formata in principal din hidrogen si heliu, cu urme de metan si amoniac (sub forma de cristale de gheata care alcatuies norii). Are o sursa de caldura interna, radiind mai multa caldura decat primeste. Temperatura superficiala este de –1500C. Unul dintre satelitii sai, Titan, poseda o atmosfera de metan.Pe suprafata planetei se observa sisteme de benzi paralele cu Ecuatorul, insa mai putin intense decat cele ale lui Jupiter.Ca si planeta Jupiter, Saturn are un miez de roca, un invelis de hidrogen metalic lichid (de unde rezulta puternicul camp magnetic pe care-l are) si un invelis de hidrogen molecular.Saturn are o emisie de unde radio, descoperita in 1957, mai putin puternica decat emisia planetei Jupiter. Vantul sufla cu o viteza de 1.770 km/h. cele mai puternice vanturi fiind descoperite in zona Ecuatorului, in directie estica. La latitudini mari viteza vantului scade uniform.Saturn a fost interceptata de trei sonde spatiale: Pioneer 11 (1979), Mariner 11 si Mariner 12, Voyager 1 (1980) si Voyager 2 (1981). Se asteapta ca sonda Cassini, lansata in 1997, sa atinga planeta Saturn in anul 2004. Printre informatiile noi aduse de sondele Voyager se numara descoperirea unei magnetosfere (o regiune care contine particole elementare, in special electroni, protoni si ioni grei, capturati in parte din atmosfera satelitului Titan) care include 13 dintre satelitii planetei Saturn si sistemul de inele.LUNILE PLANETEI SATURNSaturn are 19 sateliti. Titan este cea mai mare luna a planetei Saturn. Are atmosfera care se observa din imaginile luate de sonda Voyager. Presiunea ei este de 1,6 ori mai mare decat cea de pe Pamant si este formata in principal de nitrogen cu aproximativ 1% concentratie de metan. Temperatura ei este de aproape –1800C. atmosfera este foarte opaca datorita faptului ca razele Soarelui interactioneaza cu cu hidrocarburile.Norii, probabil, sunt compusi din nitrogen lichid si picaturi de metan; si se speculeaza ca Titan poate fi acoperita cu lacuri sau oceane de hidrocarburi (metan si etan). Aproape toate elementele chimice organice care au determinat aparitia vietii pe Pamant sunt prezente si pe Titan, dar pare a fi prea frig pentru ca sa existe viata.ALTE LUNI ALE PLANETEI SATURNCelelalte luni ale Saturnului au suprafetele acoperite de gheata ce prezinta cratere formate in urma impactului cu diferiti meteoriti. Densitatile acestora sunt de 1.0 - 1.5 g/cc, ceea ce arata faptul ca sunt formate mai mult din gheata. Rhea si Iapetus sunt alti doi sateliti ai planetei ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Saturn
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!