Trimite referat

Stiati ca ...

JIVRAJ este singurul cuvant care incepe si se termina cu litera "J".

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Daca nu ai mai multa grija de sanatatea ta, s-ar putea ca problemele sa apara curand. Acorda mai multa atentie alimentatiei si nu uita sa faci sport! Nu mai lasa pe maine ce poti face azi!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Sania de Ion Druta

Materie: Romana
Accesari: 101.504
Download-uri: 7.781
Nota: 2.76 (21113 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Sania de Ion Druta
Publicitate:

Trimis de Spirescu Elisabeth
din 22 Mai 2009

Rezumatul scurt al nuvelei "Sania" de Ion Druta

Test: Sania de Ion Druta

Mos Mihail într-o buna vreme a început a se plimba în jurul nucului din fata casei si tot îl masura cu ochii si cu schioapa. Visa sa mestereasca din tulpina lui o sanie cum n-au mai vazut tosi lemnarii de pe lume.

De mic copil avea simtul a ceva alb, sprinten si frumos. El hotarîse sa redea aceste culori si starui într-o mesterie si gîndi sa faca o sanie.

Ca de obicei mosul se sculase în zori si începu lucrul. Zile întregi umbla prin ograda în jurul acestui nuc si cînd venea vremea sa faca vînt toporului, deodata ramînea pe gînduri.

Iata ca într-o buna zi baba a luat sama ca buza toporului a început a se întuneca si a prins a-l ocarî.

Mosul a azvîrlit toporul pe umar si i-a spus ca o sa faca o sanie. La sfîrsitul toamnei mos Mihail a mers cu baba sa strînga poama.

Dupa ce o strînse se încuia în camara si ramînea baba ,,vadana” pe vreo doua trei saptamani.

Pe la mijlocul iernii iese pîna la poarta si îl pofteste pe întîiul trecator sa guste vinul preparat, de aceea nu-i în acel sat gospodar care nu si-ar salta cusma trecînd pe la casa lui si nu-i betivan care nu i-ar sprijini poarta de cu toamna pîna în primavara.

Si vrasazica mos Mihail a hotarît sa faca o sanie, el a studiat structura copacului si-i promise babei ca se apuca de munca. Fiindca a venit toamna si copacul s-a uscat, mos Mihail s-a apucat sa-l scoata. Dupa aceasta el a retezat coroana si a pus crengile sub sopron. Din vreme în vreme el vedea în fata ochilor ceva usurel, sprinten si frumos. si tocmai la batrînete mosul întelese ca era vorba de o sanie.

Toata ziua stase în casa, facu un polobocel si în vreme ce cioplea, se gîndea la saniuta. Îsi spuse ca mîine - poimîine o sa se apuce de sanie. Timpul trecea, iar mosul astepta cînd lemnul o sa fie gata.

Iata ca toamna iar venise si baba il rugase sa-i faca sania, iar de nu o face, l-a speriat ca îl da în divort. Iata ca mosul aduse nucul în camaruta si începu sa-l ciopleasca. Cînd a început munca, lucra pîna cînd satul întreg adormea si nu se auzea nici un fosnet.

Visa cum saniuta va zbura pe drumurile satului si cum colinda trecatorii. În ospetie la mos Mihai a venit Niculaies , care a fost impresionat de creatia batrînului si îi propunea sume mari de bani ca sa cumpere sania. Mihailuta îi lamurea ca înca nu-i terminata , iar Niculaies îi spunea ca iarna trece si cel putin sa se plimbe asa cum e terminata pe jumatate.

Iarna trecuse si mosul nu terminase sania si nici nu i-o dase lui Niculaies.

Mos Mihail si-a facut un patucean în camara si nu se mai arata zile întregi. Cu vremea pierduse si socoteala zilelor stînd în camara si lucrînd .

Într-o zi baba i-a spus ca pleaca de la el si îl lasa singur. Mosul nu a înteles si a lucrat mai departe. Sania mai ca era terminata, doar ramînea cîteva detalii de pus.

Dupa ce a facut sania, se mira si el cît e de frumoasa. Spre seara a iesit din camara si a observat dupa dezordinea din curte ca nimeni nu e acasa.

Dupa ce facu curatenie, se aseza si vazu iar acel alb, sprinten si frumos. Mosul si-a dat seama ca aceasta nu era o sanie.

Îndata l-a învaluit tulburarea tineretii facîndu-l voinic si inspirîndu-l la crearea altui lucru.

S-a ridicat si a pornit la munca gîndindu-se ca baba s-ar întoarce, daca nu s-ar fi maritat.

SFARSIT.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Sania de Ion Druta
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!