Trimite referat

Stiati ca ...

Mancarea cu care se hraneste un om intr-o viata cantareste aproximativ cat 6 elefanti.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Spre deosebire de zilele trecute, acum chiar poti spune ca totul este in regula. Indiferent ca e vorba de rude, prieteni sau colegii de scoala, te vei simti cu adevarat respectat/a si de aceea, trebuie sa continui sa adopti aceasi atitudine!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Revolutia de la 1848

Materie: Istorie
Accesari: 15.953
Download-uri: 3.644
Nota: 6.68 (1732 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Revolutia de la 1848
Publicitate:

Trimis de Bacel Liviu
din 28 Noiembrie 2003

Revolutia de la 1848, fenomen general european, continuare pe o treapta superioara a celei din anul 1789, a fost pregatita de marile transformari din structura societatii, inaugurand o etapa noua in dezvoltarea lumii moderne. Marile revolutii care se produsesera in domeniile: demografic, agrar, industrial, ideologic, au dat expresie procesului general de dezvoltare pe cale capitalista.

Test: Revolutia de la 1848 din Tarile Romane

Revolutia din Tarile Romane se incadreaza in procesul revolutionar european. Dupa cum spunea istoricul Nicolae Balcescu: "Revolutia romana de la 1848 n-a fost un fenomen neregulat, efemer, fara trecut si fara viitor, fara alta cauza decit vointa intimplatoare a unei minoritati sau miscarea generala europeana. Revolutia generala fu ocazia iar nu cauza revolutiei romine. Causa ei se pierde in zilele veacurilor.

Uneltitorii ei sunt 18 veacuri de trude, suferinte si lucrare a poporului roman asupra lui insusi."Revolutia de la 1848-1849 are cauze in gradul de dezvoltare a societatii in general, in acutizarea contradictiilor sociale, necesitatea solutionarii problemei nationale prin constituirea unui singur stat romanesc in cadrul fostei Dacii si impunerea unui statut international deosebit Tarilor Romane, in conditiile tensiunii incordate existente intre Rusia (puterea protectoare) si Turcia (puterea suzerana).

Cauzele sunt si mai puternic reflectate in Transilvania, unde exploatarea nationala este deosebita.Expresie elocventa a tendintei permanente de modernizare a societatii romanesti, revolutia de la 1848-1849 a continuat pe o treapta superioara, idealurile revolutiei de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu.

Caracterul modern al revolutiei rezulta din modalitatea de conducere si din practica politica, din continutul principalelor documente programatice, rezultate al actiunii si deciziei elementelor progresiste.Un element specific al revolutiei romane il reprezinta organizarea marilor adunari populare cu caracter plebiscitar. La revolutie a fost antrenata intreaga natiune, elementul fundamental fiind participarea taranimii in proportie de masa.

Unitatea revolutiei romane s-a manifestat in similitudinea conditiilor istorice de desfasurare, programe asemanatoare, colaborare permanenta a fruntasilor revolutiei, prezenta acelorasi forte sociale participante, totusi, existand unele aspecte cu caracter particular pentru fiecare provincie, determinate in special, de natura regimului politic si de raporturile cu marile imperii vecine.

Desfasurarea revolutiei (inceputurile ei)
* In primavara anului 1848, tensiunea sociala si politica in Principate a crescut foarte mult. Datorita conditiilor istorice concrete, programul revolutiei romane a evoluat intre minimal - reafirmarea statutului particular al Tarilor Romane in plan international si in raporturile cu Poarta Otomana - si maximal - constituirea Statului National Roman, idee sustinuta de catre toti conducatorii Revolutiei romane.

In Moldova opozitia fata de politica domnitorului Mihail Sturdza s-a concretizat la 27 martie / 7 aprilie intr-o Adunare populara la Hotelul Petersburg din Iasi, pentru a obtine sanctionarea programului de revendicari, care urma sa fie prezentat spre aprobare domnului. Acest moment reprezinta inceputul revolutiei romanesti. S-a constituit o comisie pentru redactarea unui program de revendicari - "Petitiunea-proclamatiune"; rol important in elaborare avandu-l Vasile Alecsandri.

Programul avea 35 de puncte si un caracter moderat, cautand sa se pastreze in limitele legalitatii politice din cauza Imperiului Tarist; caracterul moderat reiese si din felul cum a fost abordata problema agrara, cerandu-se doar "grabnica imbunatatire a starii locuitorilor sateni". Au fost si solicitari cu caracter democratic, modern, cum ar fi: eliberarea detinutilor politici, reformarea invatamantului, siguranta persoanei, desfiintarea cenzurii, organizarea unei garzi cetatenesti, responsabilitatea ministeriala, dizolvarea Adunarii Obstesti si alcatuirea unei noi Adunari "Adevarata reprezentatie a natiei". Mihail Sturdza a respins "petitia", a arestat lideri ai revolutiei care au fost exilati.

* In primavara anului1848 situatia s-a agravat in Transilvania, dupa anexarea acesteia la Ungaria, si dupa ce guvernatorul Teleki a trecut imediat la masuri dure impotriva romanilor. In aceasta situatie s-a hotarat la 30 aprilie organizarea la Blaj la 3/15 mai a unei Mari Adunari Nationale. Marea Adunare Nationale de la Blaj, a fost o exceptionala demonstratie de forta si solidaritate nationala romaneasca, reliefand puternica constiinta a taranimii care cerea drepturi sociale si nationale.

La aceasta adunare la care au participat peste 40.000 de oameni, un loc aparte il reprezinta tinerii intelectuali ridicati din randurile taranimii, legati de interesele populare. Adunarea a fost bine organizata, avand un caracter reprezentativ si national. La adunare au participat si revolutionari din Moldova: Alecu Russo, Alexandru Ioan Cuza s.a., Dimitrie Bratianu din Tara Romaneasca precum si transilvaneni stabiliti in Muntenia - A.T. Laurian, I. Maiorescu, Aaron Florian.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Revolutia de la 1848
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!