Trimite referat

Stiati ca ...

Mercurul (Hg) este un element chimic lichid. I se mai spune si ''argintul viu''. Este un metal non-combustibil (nu arde si nu intretine focul) de culoare argintie, care se va contracta sau isi va mari volumul odata cu cresterea temperaturii, facandu-l un material ideal pentru termometre. Cu toate acestea, toxicitatea mercurului in cazul in care termometrul se sparge a facut ca mercurul sa fie inlocuit de alcool sau produsi distilati ai petrolului.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Azi vei primi laude de la toata lumea si te vei intreba daca nu cumva esti din alt film. Relaxeaza-te si bucura-te de moment, le meriti!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Primul razboi mondial in Romania

Materie: Istorie
Accesari: 3.134
Download-uri: 1.522
Nota: 5.58 (1082 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Primul razboi mondial in Romania
Publicitate:

Trimis de
din 02 Noiembrie 2005

" Arhiducele Franz Ferdinand , printul mostenitor al Austro - Ungariei si sotia sa , Sofia de Hohenberg , sositi in Bosnia cu ocazia manevrelor de vara ale armatei austro-ungare , pe timpul desfasurarii ceremoniei de primire ce a avut loc la primaria orasului Sarajevo , au fost asasinati de catre Gavrilo Princip , nationalist sirb , ("Atentatul de la Sarajevo ") , pretext folosit de Puterile Centrale pentru declansarea primului razboi mondial . Evenimentul a "surprins" cercurile guvernamentale austro-ungare care si-au "pierdut capul" , cu toate ca familia imperiala nu a fost prea "emotionata" din cauza lipsei de simpatie pentru conceptiile liberale ale mostenitorului la coroana imperiala .Atitudinea s-a concretizat in organizarea unor funerali de "clasa a treia" , fara a se declara doliu national , Viena raminind "Viena valsurilor" . De aceea , a ramas o enigma faptul ca atit autoritatile militare , cit si cele civile si administrative din Sarajevo nu au luat nici o masura pentru a evita orice incercare de atentat ."Razboiul Romaniei declarat in vara anului 1916 , pentru eliberarea provinciilor istorice romanesti - Ardealul , Banatul , Crisana , Maramuresul si Bucovina - de sub cotropirea monarhiei dualiste austro - ungare , ca razboi just , national , a fost purtat de intregul popor roman . Mobilizarea decretata in seara zilei de 14/27 august 1916 , cind s-a trimis la Viena declaratia de razboi a romaniei catre Austro - Ungaria , a fost insotita de un entuziasm de nedescris . Chiar in noaptea decretarii mobilizarii , conform planului de operatiuni , dinainte stabilit , trupele romane de acoperire au trecut Muntii Carpati , inaintind pe toata intinderea zonei muntoase de la Dorna si pina la Orsova .In scurt timp de la intrarea Romaniei in razboi , armatele romane au izgonit armatele austro-ungare din Brasov , Fagaras , Sfintu Gheorghe si din alte localitati ajungind pina in apropierea Sibiului si Sighisoarei .Planul de operatiuni , aprobat de conducatorii statului romin , isi fixa ca obiectiv strategic al fortelor armate romane zdrobirea fortelor de rezistenta austro-ungare in Transilvania si inaintea rapida in Cimpia ungara , ceea ce permitea o scurtare simtitoare a frontului rominesc , initial pe toti Carpatii , o jonctiune cu armatele ruse , cu repercusiuni dintre cele mai grave pentruarmatele Puterilor Centrale.Declaratia de razboi a Romaniei neasteptata de catre Puterile Centrale , ca si inaintea fulgeratoare a armatelor sale in Transilvania a constituit un ajutor de mare pret francezilor , unde la Verdun armatele germane erau intr-o puternica ofensiva .

Neputind rezista singure impotriva trupelor romane , unitatile austro-ungare pe frontul din Transilvania au fost intaritecu puternice divizii garmane , aproape 40 , scoase de pe frontul de vest .Dar ofensiva victorioasa a armatelor romane a fost oprita . Aceasta din cauza aliatilor Romaniei - Marile Puteri , Rusia , Franta , Anglia si Italia , care nu si-au respectat obligatiile asumate cu ocazia incheierii , in august 1916 , a conventiei militare cu guvernul roman . In primul rind , in profida obligatiilor semnate si de seful Statului Major al armatelor imperiale ruse , Alexeev , ofensiva pe frontul rusesc a armatelor tariste conduse de generalul Brussilov nu a continuat cu vigoare , ceea ce a avut urmari dintre cele mai negative . Multe din unitatile militare ale Puterilor Centrale raminind disponibile , de pe acest front , au fost aduse pe frontul roman .Starea populatiei din teritoriul ocupat de catre Puterile Centrale era deosebit de grea . Comandamentul german a organizat jefuirea sistemativa a bogatiilor tarii si a populatiei. Autoritatile de ocupatie au achizitionat intreaga productie de cereale, toate produsele alimentare si petrolifere . Numai pe caile ferate au fost scoase din tara 1 768 552 de tone produse petrolifere , 1 400 000 de capete de bovine , 4 600 000 de ovine etc. . La toate acestea se adauga produse textile , piei s.a.In intreprinderile industriale, are fusesera militarizate , s-a introdus un adevarat regim de munca fortata , iar taranii erau jefuiti de cereale , vite , erau siliti sa lucreze pe mosii in favoarea ocupantilor ; in timp ce populatia primea , pe baza de cartela , ratii de hrana cu totul neindestulatoare , produsele jefuite erau transportate in Germania .Impotriva populatiei au fost folosite metode teroriste : multe sate si orase au fost incendiate si devastate , locuitorii au fost arestati si , dupa un simulacru de judecata , au fost deportati in Germania, unii fiind executati .In vara anului 1917 , in cadrul planului general de ofensiva a Antantei , armatele romane , refacute si inzestrate cu aportul tehnic si militar al Frantei si Angliei , au pornit de pe frontul din Moldova , impreuna cu armatele ruse , o contraofensiva puternica , menita sa impiedice incercarea comandamentului armatei germane de a sparge frontul romano-rus , de a ocupa intreag...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Primul razboi mondial in Romania
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!