Trimite referat

Stiati ca ...

Planeta Mercur NU are atmosfera. Cu cat un corp ceresc e mai mic cu atat sunt mai mici sansele sa aiba atmosfera. Se intampla asta pentru ca forta de atractie este mica, adica atomii si molecule de gaz pot zbura in spatiu deoarece corpul ceresc nu ii poate mentine acolo, asa cum se intampla pe Pamant. Atunci cand NASA lanseaza o racheta in spatiu, aceasta trebuie sa atinga o viteza minima pentru a putea scapa de gravitatia Pamantului. Rachetele care nu ating aceasta viteza minima, numita viteza de evadare, cad inapoi pe Pamant. Orice obiect care se deplaseaza cu o viteza egala sau mai mare decat viteza de evadare, poate scapa si ajunge in spatiu. Gravitatia atrage inapoi orice obiect care se deplaseaza mai incet decat viteza de evadare. Viteza de evadare a Pamantului este de aprox. 11 km pe secunda. Avand o gravitatie mai mica, viteza de evadare a planetei Mercur este de aprox. 4 km pe secunda. Prin urmare, este mult mai usor sa ajungi in spatiu de pe Mercur, decat de pe Pamant. Din cauza aceasta cerul este negru tot timpul iar stelele se pot observa si pe timpul zilei.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Populatia si mediul inconjurator

Materie: Geografie
Accesari: 7.695
Download-uri: 1.976
Nota: 5.56 (2006 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Populatia si mediul inconjurator
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 Octombrie 2007

Mediul inconjurator sau mediul ambiant a devenit in zilele noastre o notiune frecvent intrebuintata fata de care opinia publica este tot mai mult sensibilizata. Pana nu demult, cuvantul poluare nici nu exista in dictionare, nemaivorbind de enciclopediile stiintifice, desi nu cred ca este gresit daca afirm ca problema igienei, raporturilor omului cu elementele cadrului natural in care isi desfasoara activitatea s-a pus inca de la aparitia omului pe Pamant.

De-a lungul mileniilor, civilizatia omeneasca a participat, in acelasi timp, la actiunea distructiva a mediului, in unele regiuni ale globului, cum este

Europa, fiind in unele perioade predominanta fata de cea constructiva generand: peisaje naturale artificializate, masive de codri seculari degradati, paduri defrisate, masive muntoase dezgolite, ape sclipitoare transformate in canale de scurgere, campii parjolite, specii valoroase de animale exterminate.

Si totusi, oamenii de stiinta nu s-au alarmat. Procesele pareau poate prea lente pentru ca sanatatea, existenta insasi a omului sa fie puse sub semnul vreunui pericol.

Astazi, dupa mai bine de un secol de avant industrial - si nu numai industrial - , omul descopera ca tehnica asociata cu goana dupa obtinerea de profit fara discernamant distruge atat mediul natural, cat mai ales insasi sanatatea, existenta speciei umane.
Devine din ce in ce mai convingator faptul ca aerul, apa, solul, atat de necesare vietii pe Pamant, se afla in pericolul de a deveni focare ale inexistentei.

Se pun o serie de probleme de ordin local, zonal, regional, continental sau planetar, care solicita interventii oportune. Suntem in epoca in care omul isi pune ca scop principal nu atat cucerirea, descoperirea planetei, cat apararea, conservarea ei.

PRINCIPII DE BAZA PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR MEDIULUI AMBIANT

Ritmurile actuale accentuate de industrializare, de urbanizare, de modernizare a agriculturii, cresterea rapida a mijloacelor de transport determin in toate tarile intensificarea proceselor de poluare a elementelor sistemului ecologic, conduc la modificarea insusirilor fizice, chimice sau biologice ale factorilor de mediu, ceea ce poate dauna dezvoltarii normale a vietii pe pamant, indeosebi sanatatii si capacitatii de munca a omului. Asemenea fenomene, considerate astazi, drept probleme majore ale contemporaneitatii, se plaseaza pe primele planuri ale stiintei, preocuparilor si relatiilor internationale in general.

Ritmul dezvoltarii, accentuarea crescanda a interventiei omului in natura conduc uneori la o serie de situatii actuale sau de perspectiva, cum sunt:
• epuizarea unor resurse ale solului sau subsolului;
• degradarea unora dintre componentele mediului inconjurator, a sistemului ecologic in general;
• modificari lente sau bruste in peisajul geografic, pe plan local, regional sau chiar pe plan planetar.
Interventia bruta, fara discernamant, determina mutatii, intr-un proces insensibil deocamdata, in compozitia globala a atmosferei si, ca urmare, intr-o multitudine de procese, care influenteaza echilibrul biosferei. Care sunt in astfel de situatii principiile fundamentale dupa care trebuie sa ne conducem in abordarea problemelor mediului ambiant sau mediului inconjurator?

1. Situatiile actuale arata ca natura si importanta problemelor privind mediul inconjurator capata noi dimensiuni in societatea moderna. Acest lucru solicita perfectionarea metodologiei si practicii geografice, pornind de la definitia si conceptul a ceea ce numim mediul inconjurator si pana la finalizarea cercetarii geografice.

Urbanizarea exercita o influenta considerabila asupra conditiilor de viata ale populatiei. Ea influenteaza pozitiv activitatile, dar totodata participa activ alaturi de industrie si agricultura la procesul nedorit de poluare, de degradare a zonelor verzi, provoaca schimbari profunde in utilizarea solului, in structura faunei si florei in general. Desi este foarte dificil a aprecia global efectele poluarii, apar situatii evidente care dovedesc limitarea capacitatii de autopurificare pe care o poseda mediul inconjurator. Insasi “presiunea” populatiei ca urmare a comportamentelor demografice poate provoca anumite dereglari in echilibrul natural.

Iata de ce cerintele perfectionarii metodologiei si practicii geografice se inscriu pe primul plan al principiilor ce stau la baza abordarii stiintifice a mediului ambiant.

2. Pamantul, apa, atmosfera, invelisurile planetare in ansamblu nu mai pot fi considerate recipiente de capacitate infinita, puterea lor de primire si neutralizare fiind limitata. Regenerarea unui component degradat sau epuizat solicita timp indelungat, uneori cu mult peste posibilitatile ce le ofera o generatie omeneasca. Cresterea economica trebuie in acest fel coordonata cu actiuni concrete de protectie a mediului inconjurator, sa asigure mai multa atentie calitatii si rolului acesteia asupra productiei, serviciilor si consumului.

3. Bogatiile naturale si mediul inconjurator raman principalele resurse ale dezvoltarii economiei, premisele cresterii gradului de civilizatie si bunastare a tuturor membrilor societatii. “Mediile sintetice” nu vor putea niciodata inlocui calitatile pe care le ofera mediul inconjurator. Preferinta lor este de scurta durata si unilaterala. Problema fundamentala, in abordarea mediului inconjurator, ramane aceea a utilizarii cat mai rationale a resurselor disponibile si, evident, evitarea distrugerii lor.

4. In etapa actuala de cunoastere a efectelor activitatii umane asupra mediului inconjurator se solicita actiuni concrete de formare si educatie in directia protejarii si ameliorarii mediului inconjurator.

5. In asemenea conditii, omul isi inscrie pe primul plan al preocuparilor sale principiul fundamental al protejarii naturii si poate in mai mica masura cucerirea ei, in intelesul clasic al acestei notiuni. Epoca “marilor descoperiri”, cuceririi “petelor albe” este de mult timp depasita. Cunostintele, informatiile asupra manifestarilor unui component sau altul s-au amplificat si acumulat de asa maniera incat se cer salturi calitative .

COMPONENTELE DE BAZA ALE SISTEMULUI ECOLOGIC SUPUSE DEGRADARII SAU POLUARII

1.Un prim loc in randul componentelor sistemului ecologic il ocupa pamantul, solul sau, in general vorbind, teritoriul pe care se desfasoara manifestarile societarii omenesti.

Actiunile omenesti masive, bruste, pe teritorii imense, interventiile directe prin despaduriri, organizarea pe mari santiere hidrotehnice sau de alta natura, provoaca modificari sensibile in peisajele geografice, schimbarea unor echilibre biologice si climatologice. Suprafete imense sunt de asemenea supuse eroziunilor, alunecarilor, inundatiilor, torentialitatii.

Lipsa de gospodarire a terenurilor duce implicit la degradarea si reducerea simtitoare a eficientei lor economice. Paralel cu marile deficiente in ce priveste gospodarirea propriu-zisa a fondului funciar al planetei avem de-a face, de asemenea, cu interventii care polueaza din ce in ce mai intens solul, pamantul ca atare. Este suficient sa ne referim la suprafetele imense ocupate de reziduuri menajere si industriale – cum sunt produsele nerecuperabile de la o serie de mari unitati ale industriei chimice, depozitarea cenusii de carbuni la marile termocentrale, reziduurile menajere colectate din orase.

In afara de degradarea directa, avem in vedere si influenta indirecta a nocivitatilor asupra pamantului. Terenurile agricole, bunaoara, din apropierea unor surse de ape uzate, deversate in rauri au mult de suferit; ele isi modifica structura chimica, suporta modificari biologice ca urmare a distrugerii microorganismelor. O agresivitate inca greu de apreciat este determinata de deversarile reziduurilor direct in sol. Este vorba indeosebi de deversarile petrolifere, uleiurilor, sarurilor alcaline etc.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Populatia si mediul inconjurator
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!