Trimite referat

Stiati ca ...

15 zile dureaza sarbatoarea Anului Nou Chinezesc.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Este o zi buna pentru a incepe activitati noi, mai ales cu prietenii. Capacitatea de comunicare este excelenta si te va ajuta sa legi cu usurinta noi prietenii. Totusi, e bine sa nu iei decizii importante de unul singur.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Personalitatea lui Stefan cel Mare

Materie: Istorie
Accesari: 91.662
Download-uri: 6.562
Nota: 8.03 (7349 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Personalitatea lui Stefan cel Mare
Publicitate:

Trimis de alexandra13lau
din 16 Iulie 2004

Date istorice

Cine a fost Stefan cel Mare?
Unde a domnit el?
În ce an a urcat pe tron?
Cand si unde a murit?
Ce lucruri deosebite a facut în timpul vietii?
Ce fel de domn a fost si de ce?

Caracterizare directa

Cele trei citate care îl prezinta pe domnitor.
Ce idei desprindem de aici?

Caracterizare indirecta

Legendele despre domnitor.
Ce idei desprindem de aici?

Test: Ce stii despre Stefan cel Mare?

Enciclopedia: Stefan cel Mare

Personalitatea lui Stefan cel Mare

I. Stefan cel Mare a fost un domnitor foarte cunoscut. El a domnit în Moldova. A urcat pe tron în anul 1457 si a murit la Suceava în anul 1504, fiind înmormantat la Manastirea Putna.Stefan cel Mare a fost fiul lui Bogdan II. El este fara îndoiala una din acele figuri care au marcat istoriatarii noastre. Înconjurat de dusmani mari si puternici a stiut nu numai sa si pastrezetara, dar chiar sa apere singur cu boierii sitaranii lui din Moldova portile Europei de cotropirea turcilor fara sa se odihneasca timp de 47 de ani. În cei 47 de ani, Stefan cel Mare a facut din Moldova otara importanta, bogata si libera. El a fost inteligent, stiind sa atraga de partea domniei oameniitarii. Domnitorul a construit în cei 47 de ani, 44 de manastiri. Luptand cu Imperiul Otoman a permis Tarilor Romane sa îsi pastreze libertatea. Printre luptele purtate cu Imperiul Otoman cele mai cunoscute sunt: batalia de la Vaslui (Podul Înalt -1475) si batalia de la Valea Alba (Razboieni-1476). Cu polonezii s-a luptat la Codrii Cosminului în 1497. Oamenii l-au numit cel Mare pentru ca el a purtat 36 de razboaie, dintre care 34 au fost victorioase.

II. Personalitatea lui Stefan cel Mare a impresionat pe multi scriitori si istorici.
Cronicarul Grigore Ureche a scris foarte multe lucruri despre domnia lui Stefan cel Mare. El îi scoate în evidenta calitatile: ”Fost-au acestu Stefan voda om nu mare de statu, manios si de grabu varsatoriu de sange nevinovat ; de multe ori la ospete omoraea fara judetu. Amintrilea era om întreg la fire, nelenesu, si lucrul sau îl stiia a l acoperi si unde nu gandiiai, acolo îl aflai.La lucruri de razboaie mester, unde era nevoie însusi se varaia ca vazandu l ai sai, sa nu sa îndarapteze si pentru aceia raru razboiu de nu biruia. si unde îl biruia altii, nu pierdea nadejdea, ca stiindu sa cazut jos, sa radica deasupra biruitorilor. Mai apoi, dupa moartea lui si ficiorul sau, Bogdan voda, urma lui luasa, de lucruri vitejesti, cum sa tampla din pom bun, roada buna iese.”

Cronicarul polonez Wapowski vorbeste si el despre aceleasi lucruri “A fost un om vrednic, iscusit si razboinic norocos. Caci el a învins pe Matei, regele Ungariei într o lupta de noapte la Baia. Pe tatari I a alungat de multe ori. Pe Mahomed împaratul turcilor… îl batu, iar ostile cele mai mari ale dusmanilor le risipi. Pe langa aceasta îl învinse si pe regele Albert… Stefan a fost înzestrat cu virtuti de erou, asa încat pe drept cuvant merita sa fie socotit printre barbatii vestiti în arta razboiului.”

Pe mine m au impresionat cele doua citate pentru ca Stefan cel Mare avea multe calitati. Fiind foarte curajos si viteaz, intelept în lupte a lasat oamenilor vremii imaginea unuierou. Patriot, puternic în lupte, Stefan cel Mare este eroul a numeroase legende si opere literare.

III. Imaginea domnitorului a ramas vie în sufletele oamenilor. Multe legende îl prezinta pe Stefan ca fiind un om generos. Una din aceste legende este “Povestea matusii Floarea din Vrancea”. Aici Stefan este ambitios pentru ca el avand oastea risipita a avut încredere într o noua victorie si a stiut sa lupte pentru ea.
Avand oastea risipita, Stefan a venit la o batrana numita Floarea. Batrîna îl ruga pe Stefan sa îi i-a pe cei 7 fii la lupta. Respectandu -i rugamintea, domnitorul lua fiii matusii Floarea în lupa. Fiind foarte viteji feciorii au iesit biruitori în lupta, primind drept rasplata cei 7 munti din Vrancea.

O alta legenda este cea a “Stejarului din Borzesti” în care Stefan fiind omenos si crdincios a razbunat sufletul prietenului sau Mitrut.
Cand era mic, Stefan avea un prieten, Mitrut. Ei se jucau “de-a tatarii”. Mitrut fiind ”tatar”, a fost prins de Stefan, care era conducatorul “romanilor”. El a fost pedepsit si urcat într-un stejar. Între timp au venit tatarii cu adevarat, iar copiii au fugit. Mitrut a fost însa gasit si omorat. Dupa cativa ani, Stefan care era cu adevarat conducator s-a razbunat si l-a omorat pe tatarul care l-a omorat pe Mitrut.

Am ales sa scriu despre Stefan cel Mare pentru ca m-a impresionat iubirea lui fata detara si pentru ca era unul dintre cei mai viteji barbati dintara.

SFARSIT.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Personalitatea lui Stefan cel Mare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!