Trimite referat

Stiati ca ...

Merele plutesc in apa deoarece au in componenta lor 25% aer.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Este o zi minunata pentru tine chiar daca este posibil sa mai primesti si o veste proasta. Azi vei vedea doar partea plina a paharului, asa cum spune o vorba din batrani.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Pasari rapitoare

Materie: Biologie
Accesari: 12.499
Download-uri: 789
Nota: 6.75 (1980 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Pasari rapitoare
Publicitate:

Trimis de adi_2012
din 09 Februarie 2010

Pasari rapitoare este un termen uzual pentru pasarile din ordinul Falconiformes, speciile care fac parte din acest ordin este o tema controversata si cuprinde intre 3 si 5 familii. In general sunt integrate in acest ordin familia Accipitridae (ulii, serparii), Falconidae (soimii) si Pandionidae (vulturul pescar) ca si pasarea secretar. Mai demult aici erau incadrate si familia Cathartidea (condorii), acestia fiind mai nou incadrati de unii in ordinul Ciconiiformes. In grupa pasarilor rapitoare fiind incadrati printre alte specii vulturul, uliul si soimul ca si unele specii din familia Aegypiinae (vulturi plesuvi), (Accipitridae) (acvile), (Strigidae), (bufnite) si (harpii).

Testul pasarilor nr. 1
Testul pasarilor nr. 2
Testul pasarilor nr. 3
Testul pasarilor nr. 4
Testul pasarilor nr. 5
Testul pasarilor nr. 6

Caractere generale

Corpul pasarilor rapitoare este robust cu piept dezvoltat, corpul fiind relativ scurt. Capul este mare in raport cu corpul, au ochii mari bine dezvoltati, gatul scurt si musculos. Pasarile au un cioc ascutit puternic, partea superioara a ciocului este mai lunga si incovoiata in jos. Picioarele pasarilor rapitoare sunt puternice cu degete prevazute cu gheare lungi incovoiate si ascutite. Aripile pasarilor sunt bine dezvoltate lungi cu pene lngi care le permite o planare in zbor timp indelungat.

Organele de simt

Organele de simt cel mai bine dezvoltate la aceste specii sunt vazul si auzul. Pasarile au in ochi pe retina doua pete galbene (Fovea centralis) care le asigura o vedere binoculara clara la distante mari. Comparat cu vederea omului o pasare rapitoare are o vazul de 4 ori mai bun ca omul, pasarile pot deosebi si culorile.

Hrana, raspandire

Cele mai multe specii sunt carnivore, prada la unele din ele fiind cadavre (vulturii plesuvi). Pasarile rapitoare se pot intalni cu exceptia Antaecticii pe toate continentelelumii. In Europa speciile mai raspandite fiind Aquila chrysaetos, Falco tinnunculus si Buteo buteo.

Urmarirea prazii

Rapitoarele de zi care vaneaza alte pasari urmaresc traseul prazii de-a lungul anului. Soimul Eleonora, spre exemplu, isi intarzie perioada de imperechere pentru ca puii sa iasa in perioada in care cintezoiul traverseaza in numar mare patria ei mediteraneana. Datorita temporizarii corespunzatoare, soimii dezvoltati pot strange usor cantitati suficente de hrana pentru alimentatia proprie si a puilor. Alte specii, printre care soimul calator, nu calatoresc departe. Uneori fac un drum de doar cativa kilometrii de la cuibul din munti, pana la locul de iernat de pe tarmul marii.

In timpul migrarii rapitoarele de zi se straduiesc sa-si aleaga drumul astfel incat sa nu fie nevoite sa zboare mult pe deasupra marii deoarece s-au specializat pentru zborul planat si nu au putere suficienta pentru zboruri lungi. Au insa proprietatea formidabila de a zbura fara batai din aripi, cu o coordonare uimitoare a aripilor intinse. Printre speciile variate ale rapitoarelor de zi, gasim maestri ale multor tipuri de zbor. Putem trage multe concluzii pornind doar de la forma aripilor, spre exemplu modul in care zboara si vaneaza.

Rapitoarele de zi au in general aripi lungi si late, ce dezvolta o putere de ridicare mare. Speculand curentii calzi de aer in ridicare si curentii din imprejurimea varfurilor muntilor, vulturii, vultarii si condorii zboara aproape fara consum de energie. Sunt capabili sa stea zile intregi in aer asteptand atenti aparitia prazii.

Una din speciile cele mai interesante de vulturi din Africa (Helotarsus Ecaudatus Daud ) se caracterizeaza printr-un zbor foarte special. Un exemplar dezvoltat complet poate avea distanta intre varfurile aripilor intinse de doi metri, dar coada lui este scurta. Daca isi aseaza aripile pe spate, pare fara coada. Deoarece este nevoit sa caute cadavre pe o arie intinsa, zboara uneori cu viteza de 80km/h. Rareori executa batai de aripi, deoarece poate castiga forta de ridicare din cei mai slabi curenti de aer.

Uliul  - Vulturul

Puii

Numarul de oua variaza intre 1 si 6, speciile mai mari avand mai putine. Incep clocirea aproape din momentul in care au depus ouale, astfel daca sunt mai multe oua in cuib puii nu ies in supravietui. acelasi timp. Acest aspect este important, pentru ca pasarile de prada au o alimentatie mai incoerenta si nesigura. Daca cumva se imputineaza rezerva de mancare, macar puii care au iesit primii au sansa de a supravietui.
Puii pasarilor rapitoare se dezvolta mai lent fata de alte specii. Hranirea lor este datoria ambilor parinti, desi de multe ori femela este cea care pune mancare in gura puilor.

Puii invata greu sa zboare. Parintii ii hranesc si dupa primul zbor reusit. S-a observat ca adultii isi invata puii sa zboare, lundu-si o bucata de mancare in gura si zburand de la pui, acestia fiind nevoiti sa zboare dupa mancare.

Pasarile de prada rapitoare de zi sunt:

ULIUL DE CAMP PESTRIT. Ulii de camp, rude ale vulturilor au corp usor, aripi lungi si sunt maestrii zborului lent, in apropierea solului. Acestia vaneaza pe arii intinse. In general, pasarile de prada se hranesc cu alte pasari sau animale mici cum ar fii soarecii sau alte rozatoare. Unele pasari cum ar fi vultanii se hranesc cu cadavre sau hoituri avand o « masa gratuita ».

SOIMUL CALATOR este specia de pasare cea mai raspandita pe glob. Aceasta pasare rapitoare se arunca asupra prazii cu o viteza de 300 km/ora asupra prazii. Este raspandit pe toate continentele cu exceptia Antarcticii.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Pasari rapitoare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!