Trimite referat

Stiati ca ...

Rafia, un palmier care creste in Africa si in America, are frunze care pot atinge 20 m.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Este o zi buna pentru a incepe activitati noi, mai ales cu prietenii. Capacitatea de comunicare este excelenta si te va ajuta sa legi cu usurinta noi prietenii. Totusi, e bine sa nu iei decizii importante de unul singur.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Oxizi, Baze, Saruri, Acizi

Materie: Chimie
Accesari: 25.892
Download-uri: 4.672
Nota: 5.70 (2337 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Oxizi, Baze, Saruri, Acizi
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

1.Oxizi.

a.Definitie: Compus chimic poliementar , in componenta caruia intra oxigenul su un alt element.In molecula unui oxid , ambele valente ale oxigenului sunt ssatisfacute de celalalt element , care poate fi , dupa imprejurari , metal sau nemetal.

b.Scriere:Formula oricarui oxid se poate scrie corect cand se cunosc simbolurile elementelor ce-l compun si valentele acestor elemente.

c.Propritetile Oxidului:1.Oxid cu proprietati acide : oxid metalic ,care formeaza cu apa un acid .

Ex: Dioxidul de carbon : Cao + H2O = H2CO3

2.Oxid cu proprietati bazice : Oxid metalic, care cu apa formeaza o baza.

Ex: Oxidul de calciu : CaO + H2O = Ca(OH)23.Oxid cu propietati bazice si acide ( amfoter ): oxid , care reactioneaza cu un acid ca o baza ,si cu o baza ca un acid .Substanta amfotera : substanta care , in solutie apoasa , poate functiona atat ca un acid ( fata de o baza ) , cat si ca o baza ( fata de un acid tare ).La elementele din grupele principale , in cadrul unei perioade , propietatile bazice ale oxizilor devin mai slabe o data cu cresterea numarului de ordine al elementelor . Din contra , proprietatile acide ale oxizilor devin mai puternice.In fiecare grupa principala, pentru o treapta de oxidare data a atomilor , propietatile bazice ale oxizilor cresc o data cu cresterea numarului de ordine al elemtelor , propietatile acide , din contra scad .In special elementele grupelor a III-a si a IV-a principale ( grupa Borului, si grupa Carbonului) principale formeaza oxizi care prezinta atat propietati acide ,cat si bazice .d. Formule si denumiri:

Oxizi cu valenta I.Elemtele care formeaza oxizi cu valenta I se afla In grupa 1-a a VII-a (principale ) si grupa I-a secundara . Grupa I-a principala :Oxid de Litiu ( Li2O), Oxid de Sodiu ( Na2O), Oxid de Potasiu (K2O), Oxid de Rubidiu ( Rb2O), Oxid de cesiu ( Cs2O), Oxid de franciu (Fr2O).

Grupa I-a secundara : Oxid de argint (Ag2O), oxid de aur (Au2O), oxid de Unununium ( Uuu2O).Grupa a VII-a principala :nemetale ā OXIZI NEMETALICIOxizi cu valenta II. Elemntele care formeaza oxizi cu valenta II se afla in grupa a II-a , a IV-a (principale).Grupa a II-a principala : oxid de beriliu (BeO), oxid de magneziu (MgO), oxid de calciu (CaO), Oxid de strontiu (SrO), oxid de bariu ( BaO), Oxid de radiu (RaO);Grupa a IV-a principala : oxid de germaniu (GeO) , oxid de staniu (SnO) , oxid de plumb (PbO);(restule de elemente nemetale āOxizi nemetalici ).Alte elemente care formeaza oxizi cu valenta II : oxid de zinc (ZnO), oxid de mercur(HgO), oxid de fier II ( FeO), oxid de cupru (CuO).Oxizi cu valenta III.Elemtele care formeaza oxizi cu valenta III sunt in grupa a III-a si a V-a principale.Grupa a III-a principala: oxid de aluminiu (Al2O3), oxid de galiu(Ga2O3), oxid de indiu (In2O3), oxid de Taliu (Tl2O3).

Grupa a V-a principala oxid de arsen ( As2O3), oxid de stibiu ( Sb2O3) oxid de bismut (Bi2O3). (restule de elemente nemetale āOxizi nemetalici ).Alte elemente care formeaza oxizi cu valenta III : oxid de crom ( Cr2O3), oxid de fier III(Fe2O3), oxid de cupru(Cu2O3).Oxizi nemetalici:

Grupa a VII-a : oxid de clor[pentaoxid de clor si heptaoxid de clor ],(Cl2O5),(Cl2O7).

Oxid de brom

Oxid de iod

Oxid de astatin

Oxid de fluor(F2O)Grupa a VI-a : oxid de sulf [dioxid de sulf si trioxid de sulf ],(SO2),(SO3).Grupa a IV-a : oxid de carbon [monoxid de carbon si dioxid de carbon], ( CO), (CO2) Oxid de siliciu. Grupa a V-a :oxid de azot [trioxid de azot si pentaoxid de azot ],(N2O3),(N2O5). Oxid de fosfor [trioxid de fosfor si pentaoxid de fosfor ],(P2O3),(P2O5). Cel mai important oxid nemetalic pentru omenire este oxidul de hidrogen sau apa, H2O.2.Baze.

a.Definitia:.Dupa Arrhenius:compus chimic , care in solutie apoasa sau in topitura formeaza ioni cu sarcina pozitiva si ioni hidroxil cu sarcina negativa , care se misca liberi .Dupa Bronsted : substanta ( molecula sau ioni) , care in interactiunea cu un acid ( adesea cu o molecula de apa ) accepta ioni de hidrogen ( protoni )(acceptor de protoni ).Dupa Lewis : substanta , care dispune de cel pitin o pereche de electroni liberi , care poate completa deficitul de electroni al unui acid ( donor de perechi de electroni ).b. Formare .

O baza se formeaza dintrun metal si radicalul hidroxil.

Radicalul hidroxil este o grupare din doua elemente OH( oxigen si hidrogen) , si are valenta Ic.Formule

Baze cu valenta 1:LiOH, KOH, CsOH, AgOH, NaOH, RbOH, FrOH, AuOH ;BazeBaze cu valenta II: Ca(OH)2, Mg(OH)2, Ca(OH)2, Sr(OH)2, Ba(OH)2, Ra(OH)2, GE(OH)2, Sn(OH)2, Pb(OH)2, Zn(OH)2, Hg(OH)2, Fe(OH)2, Cu(OH)2 ;Baze cu valenta III: Al(OH)3, Ga(OH)3, In(OH)3, As(OH)3, Sb(OH)3, Bi(OH)3, Cr(OH)3, Fe(OH)3, Cu(OH)3 ;

3.Acid.

a.Definitia: Dupa Arrhenius : compus chimic , care formeaza in solutii apoase ioni de hidrogen cu sarcina pozitiva si ioni radical acid cu sarcina negativa, care se misca liber .Dupa Bronsted : substanta (molecule sau ioni) , care ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Oxizi, Baze, Saruri, Acizi
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!