Trimite referat

Stiati ca ...

Porumbelul voiajor este animalul domestic ce poseda cel mai bun simt al orientarii; cand este transportat spre o destinatie oarecare intr-un vagon inchis si pe rute oricat de incalcite, el, odata eliberat, regaseste locul de unde a plecat, chiar si la o distanta de 2000 km.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Echilibrul emotional va fi puternic zdruncinat astazi cand vei fi pus/a in fata unei nedreptati evidente. Chiar daca ai slabe sanse sa iti revii din aceasta situatie, tot trebuie sa incerci! Nu te lasa dominat de emotii!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Odiseea

Materie: Romana
Accesari: 1.819
Download-uri: 249
Nota: 5.40 (714 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Odiseea
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 30 Ianuarie 2006

Odiseea lui Homer

Verifica-ti cunostintele in testul Odiseea!

Ulise se imbraca in haine de cersetor si intra in Troia, unde Elena il recunoaste si ii spune totul despre cum erau construite portile si cetatea. Aheii construiesc un cal de lenm urias , pe care il lasa la poarta Troiei, si se prefac ca se retrag la corabii.Troienii sarbatoresc acest eveniment, iar noaptea cand portile erau deschise din cal ies greci si ahei care se unesc cu cei care plecasera spre corabii si sunt condusi de Menelaos si Ulise. Acestia ard Troia din temelii.

Ulise si oamenii sai pleaca spre Itaca, iar ceilalti luptatori se îndreapta si ei spre tarile lor. Primul popas al itacanilor este pe insula ciconilor, pe care o jefuiesc , dar ciconii se razbuna. Asa pier o parte dintre itacani , cei ramasi ajung pe insula mâncatorilor de lotus de unde Ulise îsi scapa cu greu oamenii din efectele plantei atât de populare pe acea insula.

Ciclopul Polifem

Furtunile împing corabiile lui Ulise pe insula ciclopilor. Ulise ia doisprezece oameni si pleaca pe insula. Ajung în pestera ciclopului Polifem , care îi tine închisi si manânca o parte din itacani.
Orfeu straspunge ochiul ciclopului cu un tarus încins. Oamenii se ascund sub berbecii lui Polifem ies din pestera si scapa fugind pe carabii.
Ciclopul îsi roaga tatal Neptun-Poseidon sa îi faca drumul lui Ulise cât mai anevoios si lung posibil.

Circe vrajitoarea

Ulise poposeste pe insula Eolia, unde domneste regele Eolus, care stapânea vânturile zburatoare, pe care i le pune lui Orfeu într-un burduf sa nu-l mai încurce tot timpul drumului. Ajunge în Itaca, oamenii de acolo deschid burduful si corabiile lui Orfeu sunt împinse de vânt înapoi pe insula Eolia, de unde , acum, este gonit. Marea înpinge corabiile pâna pe insula lestrigonilor, care distrug toate corabiile mai putin pe cea a lui Ulise. Care îsi continua drumul pâna pe insula vrajitoarei Circe, Eea, care la început transforma zece din oamenii lui Ulise în porci. Dar cu ajutorul lui Mercur Ulise scapa si Circe îi devine foarte buna pritena, astfel, cei zece oameni ai lui revin la normal.

Vrajitoarea îl gazduieste pe Ulise si pe echipajul sau timp de un an. Si mai apoi îl ajuta pe Ulise sa gaseasca calea buna spre casa. Astfel, Ulise merge în Infern la înteleptul Tiresias si afla de mânia lui Neptun si modul în care poate scapa de acest blestem. Apoi se întoarce la Circe care îl îndruma cum sa scape pe drumul sau de sirene, de monstrii Cribda si Scila , ca mai apoi sa ajunga pe insula lui Apolon, de unde ar fi putut scapa cu viata daca fratele sau Euriloh nu ar fi îndrumat echipajul sa manânce din boii lui Apolon. Astfel, Jupiter razbuna pierderea fiului sau , corabiile ajung din nou în gura monstriilor din mare, de unde scapa numai Ulise, iar valurile îl duc pe insula Ogigia la fiica lui Atlas, frumoasa Calipso, unde sta timp de sapte ani.

Zeii îsi amintesc de Ulise

Minerva îl convinge pe Jupiter sa-i dea drumul lui Orfeu din gazda lui Calipso, aceasta se întâmpla prin intermediul lui Mercur.
Minerva, tranformata în batrânul Mentor, merge la fiul lui Ulise, Telemac, sa îi spuna sa mearga la Menelaos dupa vesti despre tatal sau. Tot în acest timp palatul lui Orfeu este împânzit de petitorii Penelopei, sotia lui Ulise, care furau averea vechiului stapân.

Calatoria lui Telemac

Telemac îsi alege cei mai buni oameni si pleaca, în secret, spre Menelaos. Poposeste mai întâi la insula batrânului Nestor care i-l da ca ajutor pe fiul sau, Pisistrate. Astfel, ajunge la Menelaos caruia îi povesteste ce se întâmpla în Itaca cu averea tatalui sau, iar acesta îi spuse unde îi zisesera zeii ca se afla Ulise, în insula Ogigia.

Întoarcerea lui Ulise pe mare

Ulise pleaca de la frumoasa Calipso, iar pe mare îl întâlneste pe Poseidon-Neptun, care îi distruge corabia, ce se izbeste de un talaz . Scapa numai Orfeu si cu ajutorul zeilor ajunge pe insula feacilor, unde domnea Alcinous, acestia îl primesc calduros si îi asculta cu drag povestirile despre tot ce a patit pe lungul sau drum. Tot acum poporul feacilor afla ca eroul este protejat de zeita Minerva care li înfatiseaza. Astfel regele Alcinous decide sa îl ajute pe Ulise sa ajunga în Itaca cu una din corabiile sale. Corabierii ajung în Itaca unde îl lasa pe Orfeu, dar la întoarcere sunt transformati într-o imensa stana de piatra care este aruncata peste insula lor de catre Neptun.

În Itaca

Orfeu este Transformat într-un batrân de Minerva si gazduit de catre Eumeu. Astfel, Ulise vrea sa vada cât de loiali îi sunt slujitorii. Orfeu i se arata numai fiului sau întors de sfatul Minervei din calatoria sa.
Ulise ajunge ca un batrân cersetor printre petitorii din palatul sau care doareau sa îl omoare dar batrînul îl ucide pe uriasul Irus si este primit , pentru un timp în ospatul petitorilor.

Ziua razbunarii

Minerva sfatuieste pe Penelopa sa dea arcul lui Ulise petitorilor si cel care va reusi sa treaca o sageata cu el prin doisprezece inele acela îi va fi sot. Numai batrânul cersetor reuseste si atunci îsi arata adevarata fata de luptator celor care doareau sa-i fure averea si sotia. Alaturi de Minerva, Telemac, Filetes si Eumeu reuseste sa-i ucida pe petitori, Eurimac, Antinous, Amfinomus, crutând numai doi, crainicul Medon si cântaretul Femius. Mai apoi le spânzura pe slujitoarele necredincioase. Asa ajung Penelopa si Ulise din nou împreuna.

Pacea din Itaca

O parte din regii ai caror fii, petitorii Penelopei, au fost ucisi de Ulise pornesc o rascoala în frunte cu Eurit ,tatal lui Eumeu, Orfeu cere ajutor tatalui sau, Laerte, caruia Minerva îi daruieste puterea din tinerete si acesta îl omoara pe Eurit. Armatele sunt separate de fulgerul lui Jupiter, iar rasculatii îngroziti fug de la lupta. Astfel este din nou pace în Itaca. Ulise îi povesteste sotiei sale de blestemul lui Neptun si ca trebuie sa gaseasca un om pe o alta insula care sa tina în mâna o lopata de masurat grâul pe care Ulise trebuie sa o înfiga în pamânt si sa-i aduca jertfa lui Neptun un vier si un berbec, ca numai asa va fi iertat.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Odiseea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!