Trimite referat

Stiati ca ...

Masca chirurgicala trebuie sa acopere barbia, gura si nasul.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


O zi ca aceasta rar ti se intampla sa o ai, pentru ca vei fi mai sociabil/a ca de obicei. Vei radia cu energie pozitiva.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Nichel(Ni)

Materie: Chimie
Accesari: 8.948
Download-uri: 988
Nota: 4.97 (1630 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Nichel(Ni)
Publicitate:

Trimis de Anonimul
din 03 Martie 2008

Nichelul este elementul chimic cu numarul atomic 28 situat in grupa a VIII-a secundara, perioada a 4a fiind un metal de tranzitie.Nichelul are simbolul Ni, iar denumirea sa provine din limba greaca Nickel cea ce inseamna "diavol".A fost descoperit in anul 1751 de catre Alex Cronstedt.Stare naturala, raspandire in naturaNichelul este un metal raspandit in diverse produse chimice si aliaje constituind circa 0,008% din scoarta pamantului. De asemenea se gaseste in cantitati mari in nucleul Pamantului, in proportie de 10%, aceste resurse fiind incaccesibile. Se gasestie si in apele marilor si oceanelor dizolvate aproximativ 8 miliarde tone.Nichelul se gaseste de asemenea in milerit (combinatii nichel-sulf), nichelina(nichel-arsenic), gersdarffit (nichel-sulf-arsenic), pentlandit (sulfuri de nichel-fier:[(NiFe)9S8]).Principalele zone in care se gaseste sunt:Rusia, Australia, Noua Caledonie, Cuba, Canada, Indonezia, Africa de Sud, SUA. Rusia detine aproximativ 40% din cantitatea ni nichel accesibila(in Siberia), iar Canada(Sudbury) detine 30%, constatandu-se ca aceasta provide de la un meteorit care a lovit Pamantul cu foarte mult timp in urma.Productia anuala este de peste 500000 tone pe an, resursele actuale usor accesibile ajungand pentru inca 150 de ani.Metode de obtinerePrincipalul minereu al nichelului este sulfura sa, care de obicei se gaseste amestecata cu alte minereuri. Dupa separare, minereul de nichel se arde in prezenta oxigenului pentru producerea oxidului de nichel. Aproi oxidul de nichel se reduce la nichel metallic prin incalzire la aproximativ 350C intr-o atmosfera de gaz generator(un amestec de hidrogen si dioxid de carbon).Proprietati fizice

Nichelul este un metal de culoare alb-cenusie, maleabil si ductil, cu densitatea de 8900 kg/m3, avand punctual de topire 1455C si punctual de fierbere 2913C. Este un bun conducator electric si termic.Proprietati chimiceConfiguratia electronica: 1s2 2s2p6 3s2p6d8 4s2Este rezistent la actiunea substantelor organice si anorganice, cu exceptia celor care contin sulf, si prezinta o mare rezistenta la coroziunea atmosferica, de acea e utilizat la galvanizare.Oxidarea Ni (toC)2Ni(s) + O2(g) ? 2NiO(s)Halogenarea NiNi(s) + Cl2(g) ? NiCl2(s)Ni(s) + Br2(g) ? NiBr2(s)Ni(s) + I2(g) ? NiI2(s)Reactia cu aciziiNi(s) + H2SO4(aq) ? Ni2+(aq) + SO42-(aq) + H2(aq)

De asemenea se foloseste pentru catalizarea unor reactii precum:- hidrogenarea alchenelor:CH2?CH2 + H2 ? CH3?CH3- hidrogenarea alchinelorCH?CH + 2H2 ? CH3?CH3CH?CH + H2 ? CH2?CH2- hidrogenarea arenelorC6H6 + 3H2 ? C6H12- reducerea compusilor carboniliciCH3?CH?O + H2 ? CH3?CH2?OH- reducerea nitroderivatilorC6H5?NO2?C6H5?NH2 + 2H2OUtilizari ale nicheluluiCea mai importanta utilizare a nichelului este productia aliajelor, indeosebi a otelurilor inoxidabile, multe monede fiind facute dintr-un aliaj de cupru-nichel(spre exemplu aproape toate monedele britanice sunt confectionate din aliaje care contin nichel in urmatoarele proportii: 1 lira - 5,5%; 50 pence , 10 pence, 5 pence - 25%, 20 pence - 16%).Nichelul pur este folosit drept catalizator, usurand anumite reactii chimice fara ca el insusi sa sufere vreo transformare permanenta. Nichelul pur se aplica , uneori, pe cale electrica, pe fier si alama, pentru a le da un invelis anticoroziv.Nichelul este folosit si pentru confectionarea bateriilor, baterii nichel-cadmiu, aceste tipuri de baterii fiind reincarcabile.De asemenea este folosit in sticlarit, acesta dand o culoare verzuie sticlei.Rolul biologic

Oamenii pot fi expusi la nichel prin respirarea aerului, bautul apei, alimentatie sau fumatul tigarilor. Contactul pielii cu solul sau apa contaminate cu nichel poate, de asemenea, sa conduca la expunerea la nichel. In cantitati mici nichelul este esential, dar cand asimilarea este prea mare poate produce afectiuni ale sanatatii.Hrana contine, in mod normal, mici cantitati de nichel. Este cunoscut ca ciocolata si grasimile contin cantitati mari de nichel. Nivelul nichelului asimilat atinge cote inalte cand oamenii consuma mari cantitati de legume din soluri poluate. Este cunoscut faptul ca plantele acumuleaza nichelul iar ca rezultat asimilarea nichelului din legume este ridicata.Contin nichel, dar in cantitati inca neprecizate, fructe si legume cum ar fi: caisele, cartofii, ceapa, fasolea uscata si fasolea verde, graul nedecorticat, morcovii, orezul, rosiile, spanacul, strugurii, varza etc. Prin intermediul plamanilor fumatorii asimileaza o cantitate mare de nichel. Nichelul poate fi gasit si in detergenti.O asimilare a unei cantitati prea mari de nichel are urmatoarele consecinte:

- Sanse mai mari de dezvoltare a cancerului la plamani, cancer nazal, cancer la laringe si cancer la prostata

- Rau si ameteala dupa expu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Nichel(Ni)
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!