Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Subiectul referatului:

La ce materie iti trebuie:

Ce trebuie sa contina referatul:

Adresa ta de email:

Codul din imagine:


Cere un referat si te anuntam cand il avem!

Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai mare iceberg vazut vreodata masoara 335 de kilometri lungime si peste 96 de kilometri latime.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cele mai cautate referate:

Cauta un referat:

Cauta referate cu subiectul care-ti trebuie si foloseste-le ca sursa de inspiratie pentru a capata cunostinte noi. Daca nu ai gasit niciun referat care sa te ajute poti sa-l ceri si te vom anunta cand il avem.Moneda

Materie: Economie
Accesari: 23.882
Download-uri: 5.552
Nota: 5.28 (1952 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Trimis de
din 27 Iunie 2005

Definitia monedei: moneda poate fi definita astfel :

Etalon al valorii , instrument de plata , mijloc de tezaurizare.

Ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile pentru a efectua plati de bunuri si serviciiAnsamblul de active (creante) acceptate pretutindeni, de toti, intotdeauna pentru a regla datoriile generate prin schimbul de marfuri si/sau servicii.Evolutia monedei: se inregistreaza de la egipteni incoace o tendinta de devalorizare a monedei (moneda etalon in Egipt era capul de vita). A fost necesara o evolutie a monedei (la caldeni moneda era unitatea de timp, in Uruc moneda era spicul de orez).

Caracteristica monedei : "a spart" trocul. Apare o moneda marfa care se situeaza intre cele doua interfete ale trocului .Moneda are urmatoarele avantaje: este conservabila, divizibila, confera incredere, are o valoare de intrebuintare.Treptat se ajunge la moneda metalica (metale pretioase intre care se stabileste un raport de schimb de 1:13 ).Ulterior baterea monedei a capatat caracter de privilegiu a statului si a devenit o prerogativa pe care o exercita in exclusivitate organul statal.Evolutia monedei continua prin aparitia monedei fiduciare (bancnota). Bancnota a putut fi introdusa dupa ce a devenit o prerogativa a statului. Bancnota era recunoscuta de toti, era mai usor de transportat, era multiplicabila.Au aparut apoi creditele, cartile de credit, cartelele magnetice.Functiile monedei sunt urmatoarele:este un intermediar al schimburilor atat de marfuri cat si de bunuri si servicii

constituie o masa a valorilor

este instrument de rezerva si tezaurizare a valorilor

lichiditatea ,prin excelenta ,a monedeiII. Puterea de cumparare

Puterea de cumparare ( PC ) are urmatoarea formula :unde :

PC = marfa etalon sub forma valorii de intrebuintare ce se poate cumpara cu o unitate monetara

Q = bunuri si produse intr-o economie cu destintia schimbului ,exprimate in unitati materiale

P = informatia de pret exprimata in unitati monetare ale produselor sau serviciilor .Ipostazele monedei sunt urmatoarele :

Conceptuala

Institutionala

Relationala

Investitionala

Functionala

Internationala

Informationala

Instrumentala

Doctrinala

CURSUL NR. 2I. Organizarea monetara.

II. Sistemele monetare nationale si internationale - caracteristici.Definitia sistemul monetar : este un complex de institutii si modalitati care permit reglementarea circulatiei monetare dintr-o tara , prin intermediul unui ansamblu de norme juridice care emana de la autoritatea publica cat si ca totalitatea instrumentelor si tehnicilor de plata .Functii ale sistemului monetar :

serveste alimentarii populatiei (subiectilor economici ) cu moneda ;

permite controlul schimburilor propriei monede cu monede straine ;

prin elementele sale institutionale permite implementarea politicii monetare .

cerinte ale sistemului monetar :Sistemul monetar trebuie sa se refere la unitatea monetara ca semn al banilor sau ca mijloc de plata.Sistemul monetar trebuie sa precizeze paritatea si titlul materialului pe care il reprezinta. Diversitatea unitatii monetare in decursul timpului a devenit un prerogativ exclusiv al statului , legandu-se de sistemul interventionismului statal si al planificarii dezvoltarii economice.Aceasta situatie s-a instalat datorita nevoii stabilirii echivalentei intre doua sau mai multe unitati monetare emanate de sistemele monetare nationale .Asigurarea stabilitatii semnelor monetare.In evolutia lor ,sistemele monetare au avut urmatoarele componente reprezentative :Unitatea monetara

Etalonul moneda

Modul de batere si circulatie a monedelor cu si fara valoare intrinseca (integrala)

Modul de emisiune si punere in circulatie a monedelor de hartie (bancnote) si a hartiei moneda.

Unele componente din punct de vedere istoric au disparut, devenind incompatibile cerintelor societatii , altele si-au modificat continutul.Unitatea monetara . Orice sistem monetar isi defineste unitatea monetara si raportul intre unitatea monetara si metalul monetar.

Definirea prin lege a unitatii monetare : este atribut exclusiv al institutiilor monetare nationale si implica evidentierea a trei elemente caracteristice:Valoarea paritara : este cantitatea de metal pretios fixata prin legea paritara a statului indeplinind functia de etalon monetar.

Paritatea monetara

Cursul de schimbDupa 1994 aurul a fost inlocuit cu devizele care au devenit etalon de rezerva monetar la egalitate cu D.S.T. (drepturi speciale de tragere ) . In 1928 1 leu = 9 mg de aur fin .In 1934 1 $ = 0,888671 gr aur.Dupa 1994 s-a trecut la devize libere.

Modificarea unitatii monetare se face prin lege si are loc prin doua cai :- reducere (devalorizare ) a continutului de aur

- majorare (revalorizare ) a continutului de aur pe care il reprezinta unitatea monetara.Dupa 1974 unitatile monetare devin glisante fiind periodic ajustate ( anual, de regula )si de ultima ora se accepta valorile flotante .In prezen...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Moneda
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!