Trimite referat

Stiati ca ...

Activitatea sportiva duce la o oxigenare mai buna a organismului si implicit permite o mai buna memorare.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


In aceasta zi vei lua parte la o discutie foarte importanta cu prietenii, daca stii sa-ti sustii punctul de vedere, vei obtine respectul si admiratia grupului.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Moara cu Noroc - Momentele actiunii

Materie: Romana
Accesari: 171.407
Download-uri: 25.506
Nota: 7.33 (5642 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Moara cu Noroc - Momentele actiunii
Publicitate:

Trimis de GessY
din 27 Februarie 2004

Nuvela este de factura clasica,avand o structura viguroasa,in care fiecare episod aduce elemente esentiale si absolut necesare pentru firul epic.

Verifica-ti cunostintele in testul
Moara cu noroc de Ioan Slavici!

Cele 17 capitole se afla in ordinea cronologica a desfasurarii actiunii si sunt integrate de cuvintele rostite de batrana la inceputul si sfarsitul operei:

Verificati-ti cunostintele in testul
Momentele subiectului!

Omul sa fie multumit cu saracia sa,caci daca e vorba nu bogatia,ci linistea colibei tale te face fericit si finalul: Se vede ca au lasat ferestrele deschise simteam eu ca nu are sa iasa bine,dar asa le-a fost dat.

Conflictul social si psihologic,se desfasoara intre aceste doua norme etice reliefand un destin previzibil aflat in profunzimile sufletului omenesc.
Actiunea se desfasoara intr-o zona geografica a Ardealului, la hanul Moara cu Noroc, aflat in valea dintre doua drumuri,o rascruce prin care treceau turme de porci spre targ si dinpre targ,loc important pentru afaceri si comert.

Porcarii de aici au apucaturi primitive,sut fiorosi la infatisare,banditii,stapanii de turme sau hotii si ucigasii platiti alcatuiesc lumea care se perinda pe la Moara cu Noroc.

Subiectul nuvelei(Momentele subiectului)

Expozitiunea.Ghita,eroul principal,nemultumit de conditia sa sociala de cizmar modest si sarac,se hotaraste(impotriva sfaturilor soacrei sale) sa ia in arenda carciuma de la Moara cu Noroc.El intentioneaza sa stea aici numai trei ani,sa se puna pe picioare,astfel incat sa lucreze cu zece calfe si sa le altora de carpit si astfel se muta cu familia aici.La inceput ,treburile merg bine,viata este linistita si prospera si Ghita este multumit seara cand isi numara castigul.

Intriga incepe odata cu aparitia.la Moara cu Noroc,a lui Lica Samadaul, un simbol al raului care ii da de inteles ca,daca vrea sa ramana aici,va trebui sa devina omul lui.Conflictul psihologic se amplifica treptat pe masura ce Ghita se implica in afacerile necinstite ale lui Lica.
Desfasurarea actiunii.Stapanit de setea de bani,Ghita se indeparteaza de familia sa,fiind din ce in ce mai mult manevrat de Lica,devenindu-i complice si partas in afacerile sale necurate.Se gandeste la un moment dat sa paraseasca hanul,aceasta fiind unica solutie de a ramane un om cinsit,dar lacomia pentru bani il face sa nu mai poata sa se retraga din incurcaturile in care intrase.

Jefuirea unui arendas,si uciderea femeii in negru care au avut loc in preajma hanului,il fac sa depinda definitiv de Lica,devenind complicele acestuia la aceasta crima,prin faptul ca depune marturie mincinoasa in fata justitiei.

Cand Buza-Rupta si Saila sunt condamnati,Ghita este convins ca acestia sunt nevinovati,dar u le ia apararea pentru ca nu putea sa se puna in primejdie de dragul altora,caci avea nevasta si copii.Se hotaraste sa ia legatura cu Pintea pentru a-l denunta pe Lica,insa patima aurului usor castigat il fac sa renunte, chiar daca il ameninta pe Lica,spunandu-i si daca te-as da eu de gol.

Lica insa riposteaza cu sange rece,convingandu-l ca nu are de ales pentru ca oricare ar fi tradatorul,tot ii frang eu gatul.De acum prabusirea lui Ghita este inevitabila,Lica devine un obisnuit in casa lui Ghita si chiar il forteaza sa ii dea nevasta.Ghita se lasa in voia hazardului,tensiunea dramatica urca treptat spre punctul culminant, faptele desfasurandu-se cu o repeziciune uluitoare.La sarbatorile de Paste,batrana pleaca cu cei doi copii la rude.

Punctul Culminant il constituie momentul cand Ghita turbat de manie si gelozie, ii vede pe Ana si Lica prinsi in jocul dragostei si vrea sa se razbune.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Moara cu Noroc - Momentele actiunii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!