Trimite referat

Stiati ca ...

Daca fumezi inhalezi 4000 de chimicale daunatoare organismului - 44 tipuri de otrava dintre care 43 sunt dovedit cancerigene!

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Michael Faraday

Materie: Fizica
Accesari: 4.393
Download-uri: 799
Nota: 5.66 (1252 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Michael Faraday
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

MICHAEL FARADAY

La 22 septembrie 1791,la Newington Butts, linga Londra, familia unui fierar sarac, James Faraday, a sporit cu inca un fiu: Michael.

La scoala el a invatat doar sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca. Fiind un copil slabut, n-a putut face fata muncilor grele din fierarie. In 1804, la virsta de numai 13 ani, a izbutit cu greu sa fie angajat ucenic la un librar, care in acelasi timp era si legator de carti. Un eveniment de seama in viata lui Faraday a fost audierea lectiilor cunoscutului chimist Davy, pe care Faraday le-a expus apoi in rezumat in fata prietenilor sai. Faraday simtea sa-si consacre tot timpul invataturii si stiintei. Nazuia sa lucreze la Institutul Regal,a carei activitate stiintifica o conducea Davy, dar nu stia ce sa faca pentru a ajunge acolo. La 25 de ani Faraday a publicat pentru prima oara rezultatele unei lucrari efectuate de el. In 1836 a trebuit sa plece sa-si ingrijeasca sanatatea in conditiile unui repaus complet in Elvetia. Dar si atunci nu-si putea opri mintea sa lucreze. In jurnalul sau aminteste ca tocmai in timp ce admira peisajul cu ghetari si zapezi ce se topeau in zilele de sfirsit de iarna petrecute in Elvetia i-a venit ideea explicatiei teoretice a inductiei electrice.

La 25 august 1867 a murit acela care, dupa caracterizarea data de F. Engels si pe deplin confirmata in istorie, a fost "A fost cel mai mare cercetator in domeniul electricitatii". Dar roadele muncii sale titanice, experimentale si teoretice, traiesc astazi atit in nenumaratele aplicatii ale electrificarii, care contribuie hotaritor la eliberarea oamenilor de o mare povara eforturilor fizice cit si in cele mai inaintate cercetari teoretice ale fizicii campului,care lasa sa se intrevada orizonturile unui progres nelimitat al cunoasterii umane si al tehnicii.

Marele fizician englez a facut mari descoperiri experimentale, fundamentale in electricitate:

-inductia electromagnetica(1831);
-legile electrolizei(1833);
-autoinductia(1834);
-liniile de forta electrice si dielectrice(1837-1838);
-schimbarea planului de polarizare a luminii sub actiunea unui cimp magnetic(1845);
-descoperirea diamagnetismului si paramagnetismului(1846)

Inductia,factor fundamental

In secolul al XX-lea, Faraday exprima in mod clar convingerea ca:" orice fenomen care depinde de puterile materiei anorganice si, poate, chiar de cele mai multe dintre puterile legate de viata vegetala si animala este subordonat electricitatii". Iar in cadrul fenomenelor electricitatii, arata Faraday, inductia"are cea mai mare influenta generala asupra fenomenelor electrice, ea pare sa fie legata de fiecare din ele si are in realitate caracterul unui principiu prim, esential si fundamental." In urma a numeroase experiente, Faraday a stabilit ca nu se poate electriza un corp cu un fel de electricitate fara ca, prin inductie, sa se produca si celalalt fel de electricitate. Aceasta l-a dus la convingerea ca exista o strinsa legatura intre inductie si faptul, constatat experimental si de alti oameni de stiinta, ca in fenomenele electrice sunt prezente intotdeauna doua feluri, doua forme ale electricitatii, opuse si totodata inseparabile. Concepind fenomenele electrice in mod dialectic,ca o unitate a contrariilor, Faraday vedea tocmai in inductie acel factor care asigura unitatea celor doua forte, forme sau sensuri ale electricitatii, aparitia si existenta lor inseparabila.

Inductia unui camp magnetic uniform este o marime fizica vectoriala, al carei modul este egal cu raportul dintre forta cu care acel camp magnetic actioneaza asupra unui conductor rectiliniu, perpendicular pe liniile campului magnetic, si produsul dintre intensitatea curentului din conductor si lungimea conductorului, aflat in campul magnetic.

Unitatea de masura a inductiei magnetice in Sistemul International se numeste tesla, cu simbolul T.

Un camp magnetic uniform are inductia de 1T daca exercita o forta de 1N asupra fiecarui m din lungimea unui conductor, perpendicular pe camp, parcurs de un curent cu intensitatea de 1A.

Primul dinam-principiul dinamului

Un obiectiv separat al cercetarilor lui Faraday era de a explica fenomenul magnetismului rotational descoperit de Arago. In acest scop el a realizat o noua masina electrica,folosind magnetul Societatii Regale.Un disc de cupru,fixat intr-un ax de bronz,montat astfel incit sa poata fi rotit in diferite pozitii fata de polii magnetului,era legat la un galvanometru prin doi conductori:unul pleca de la axul discului celalalt de la un colector care era apasat cu mina pe marginea discului.In clipa cind discul a fost rotit,acul galvanometrului a deviat si devierea s-a mentinut tot timpul cit a durat invirtirea discului,fiind mai mare sau mai mica,dupa iuteala cu care era rotit discul. Aceasta experienta a dovedit pe deplin ca miscarea mecanica produce curenti indusi.Aparatul-un adevarat transformator al energiei mecanice in energie electrica-este prototipul generatorului de curent continuu(dinamul). La sfirsitul memoriului din 24 noiembrie 1831 Faraday da si explicatia fenomenului descoperit de Arago:in discul metalic invirtit in apropierea acului magnetic sau a unui magnet ce se poate roti in jurul axului,deci care taie liniile de forta magnetice,se produc curenti electrici indusi.La rindul lor, curentii electrici indusi in disc si acul sau magnetul alcatuiesc un motor electric:de aceea are loc si incirtirea acului sau a magnetului. Se poate trage deci concluzia ca pina in 1831 Faraday a facut descoperiri de importanta principala,care in asamblu alcatuiesc cea mai mare parte din bazele electrotehnicii.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Michael Faraday
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!