Trimite referat

Stiati ca ...

Spre deosebire de albine, viespile de sex feminin au capacitatea de a intepa o tinta de mai multe ori, deoarece acul lor nu cade dupa utilizare. O intepatura de viespe e mai dureroasa decat una de albina.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

Materie: Chimie
Accesari: 4.153
Download-uri: 531
Nota: 4.98 (1698 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului
Publicitate:

Trimis de alina elena
din 08 Mai 2008

Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismuluiDeterminarea sulfitilor din sangeGeneralitati: prezenta sulfitilor in sange a fost considerata ca indicator de expunere la bioxidul de sulf. Incostanta cu care au fost pusi in evidenta, semnificatia acestui indicator bichimic la expunerile la concentratii ridicate.Principiul metodei: bioxidul de sulf din sange formeaza cu reactivul fuxin formolic un complex colorat a carui intensitate este proportionala cu concentratia.Reactivi:

-formaldehida, solutie 40%;

-pararozanilina 3% in solutie alcoolica;

-reactiv fuxin-formolic;

-hidroxid de potasiu, solutie alcoolica 1%;

-solutie saturata de clorura mercurica(HgCl2);

-solutie etalon stoc pentru bioxid de sulf;

-solutie etalon de lucru.Recoltarea probelor de sange: sangele care se recolteaza din deget e un anticoagulant.Mod de lucru: intr-o eprubeta de centrifuga se introduc 0,5 ml solutie alcoolica de KOH 1%, 2,2 ml apa bidistilata si 0,2 ml sange. Eprubeta se agita timp de 2-3 minute apoi se adauga 1 ml solutie saturata de clorura mercurica, agitand din nou. Se centrifugheaza la 4000 turatii, timp de 5 minute si apoi se iau cu atentie din supernatant 2 ml si se introduc intr-o eprubeta peste care se adauga 4 ml reactiv foxin-formolic.Determinarea fluorului din urinaGeneralitat: calea principala de eliminare a fluorului din organism este cea renala. La o ingestie normala de fluor, concentratia fluorului urinar este proportionala cu ingestia. Daca organismul este expus la concetratie crescuta de fluor, nivelul fluorului din urina creste, dar fara a se mentine proportionalitatea cu gradul de expunere.Principiul metodei: fluorul este separat din urina prin microdifuzie sub forma de HF, care este prins pe o pelicula de hidroxid de sodiu ca fluorura de sodiu. Dozarea se face colormetric, prin decolorarea lacului SPANDS- azotat de thoriu, proportional cu concentratia fluorului.Reactivi si material necesar:

-hidroxid de sodiu: solutie alcoolica 0,05 N;

-acid percloric 70%;

-azotat de thoriu 0,004M;

-solutie etalon stoc pentru fluor;

-SPANDS, 0,004 M;

-solutie etalon stoc entru fluor;

-solutia etalon de lucru;

-sulfat de argint, pulbere;

-acid clorhidric 0,05;

-2,5 ml solutie de azotat de thoriu 0,004 M;

-5,0 ml solutie SPANDS 0,004 M;

-0,04 solutie de HCl 0,05 N;

-apa bidistilata;

-cutii din polistiren folosite la ambalajul medicamentelor (faringosept sau B complex);

-capace din plastic cu care se astupa flacoanele de vitamina C.Recoltarea se face din urina din 24 de ore, intr-un recipient de polistiren.Mod de lucru: 2 ml urina se introduc intr-un capacel de plastic care se amplaseaza in capacul unei cutii de polistiren. In corpul aceleiasi cutii se introduce 1 ml solutie alcoolica de hidroxid de sodiu si se lasa la etuva la 60?C pentru evaporarea alcoolului si formarea peliculei de hidroxid de sodiu.In capacelul cu urina se introduc 0,1g sulfat de argint si 2 mg acid percloric, se inchide imediat cutia si se lipeste o fasie de leucoplast in jurul cutiei pentru a evita pierderile de fluor.Paralel cu proba, in conditiile identice se procedeaza pentru proba martor (apa bidistilata) si 5 etaloane care contin cantitati succesive de fluor (1; 3; 5; 7; 10 g F) introducandu-se in fiecare capacel cate 0,1; 0,3; 0,7; si 1,0 ml solutie etalon de lucru de fluorura de sodiu. Se completeaza apoi volumul cu apa bidistilata pana la 2 ml. In continuare se procedeaza ca si pentru proba de urina. Cutiile bine inchise se introduc in etuva la 58?-60?C, timp de 20 ore pentru realizarea difuziei.Se scot cutiile de la etuva si in corpul cutiei unde s-a realizat pelicula de hiroxid si fixarea fluorului se introduc 2 ml apa bidistilata, 4 ml acid clorhidric 0,05 N si 4 ml lac SPANDS-azotat de thoriu.Dupa 10 se citeste extinctia de la spectrofotometru la lungimea de unda de 580 nm in cuva de 1 cm. Cu valorile extinctiilor obtinute pentru proba martor si etaloane se traseaza o curba.Calcul: mg F/dm3 = c/v

C =concentratia in g fluor din proba de urina luata in lucru;

V =cantitatea de urina luata in lucru, in ml;

Obs.: concentratia fluorului in urina la o expunere normala de fluor este intre 0,5-1,5 mg/dm3.Determinarea mercurului din urinaGeneralitati: cresterea concentratiei mercurului in urina poate indica depozitarea de mercur sau intoxicatie cu acest metal. Totusi rezultatele sunt neconstatate, dupa patrunderea in organism mercurul disparand repede din sange in urina. Mai constant si cu valoare mai ridicata pentru diagnosticul de expunere este determinarea Hg in par si unghii.Principiul metodei: mercurul formeaza cu difeniltiocarbazona un complex colorat la pH =1,5-2,0.Reactivi:

-E.D.T.A-Na2, solutie 0,1 N;

-acid sulfuri...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!