Trimite referat

Stiati ca ...

Abacul a fost inventat in jurul anului 190 AD (Anno Domini) si apare mentionat pentru prima data in timpul dinastiei Han din China, desi au mai existat si inainte de acesta alte dispozitive de calcul. "Abacus" deriva din grecescul "abax" care inseamna "tabla acoperita cu nisip", care se refera la primele dispozitive de calcul folosite de babilonieni.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Mara de Ioan Slavici - rezumat pe capitole

Materie: Romana
Accesari: 87.527
Download-uri: 7.822
Nota: 7.54 (3356 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Mara de Ioan Slavici - rezumat pe capitole
Publicitate:

Trimis de Anonimus
din 08 Septembrie 2016

Capitolul 1.—Saracutii mamei
In primul capitol este prezentata Mara,o femeie saraca, vaduva cu doi copii, dar era voinica si harnica. Barzovanu,care fusese sotul ei era mai mult carpaci decat cizmar si statea mai mult la birt decat acasa. In fiecare marti dimineata, Mara isi lua copii si cosurile pline si iesea in piata de pe tarmul drept al Muresului.Joi dimineata trecea Muresul si iesea in piata pe tarmul stang al acestuia.Vineri noaptea pleca la Arad pentru ca s-o prinda sambata dimineata acolo deoarece „lumea se aduna din sapta tinuturi”.Mara se intorcea acasa numai in zilele de Sfanta Maria. In biserica, care se afla pe un deal de pe partea dreapta a Muresului, se zvonea ca exista acolo o icoana „facatoare de minuni”, dar Mara, desi era o cresti8na adevarata,nu credea in ea.Desi copii erau desculti, nepieptanati si nespalati, Mara era tare mandra de ei si spunea ca nimeni nu mai are copii ca ai ei. In fiecare zi Mara pune bani in cei trei ciorapi, care sunt:unul pentru inmormantare, unul pentru Persida,fata ei, si unul pentru Trica, baiatul ei. Mara doreste sa o trimita pe Persida la calugaritele din Lipova.

Verificati-ti cunostintele in testul Mara de Ioan Slavici!

Capitolul 2.—Maica Aegidia
Mara Aegidia, desi avea privirea aspra, a convins-o pe „maica priorita” s-o primeasca pe Persida cu cincizeci de florini pe an si a vorbit si cu Hubar, ca sa-i dea Marei „arenda podului”. In lipsa invatatorului Blaguta, se stia ca, Costi Balcovici ii tine locul. El era baiatul turtelarului din Radna. Desi lua bataie, Trica nu se umilea niciodata in fata lui Costi, care il stia acum singur.Ca sa nu o supere pe mama sa,Trica nu-i povesteste acesteia cele intamplate ci se duce la sora sa la manastire. Suparata, Persida fuge cu el de la manastire si incearca sa treaca Muresul pe o luntrite. In acea perioada apele raului au debit mare si i-a luat apa.Cand Mara a vazut ca lumea alearga sa-i ajute s-a dus si ea, dar s-a speriat foarte tare cand a vazut ca cei doi erau,de fapt, copii ei. Dupa ce iesira de pe luntrite, Persida ii spuse Maicii Aegidia ca fratele ei fusese batut rau de catre Costi Balcovici si acum ea doreste sa-i arate ca Trica nu e singur si nu are de ce sa-l bata,daca e mai mic. Persida s-a intors cu Maica Aegidia la manastire.

Capitolul 3.—Furtuna cea mare
Lumea din toate partile stia cum s-au desfasurat lucrurile si toti vorbeau despre copii Marei. Trica este exmatriculat din scoala fiindca era lenes, neascultator, hartagos si putea sa-i strice si pe ceilalti copii. Mara doreste sa-l de-a pe Trica la o scoala mai buna.Ea il lasase pe un var de-al ei,seara la pod, deoarece ziua se adunau mai multi creitari si sa n-o insele. Bocioaca l-ar fi primit de ucenic pe Trica, dar nevasta lui era fata de popa si nu-l putea primi. Mara vrea sa vorbeasca cu maica priorita daca poate sa o primeasca pe Persida si fara cei sase florini ca sa-i de-a lui Trica. Mama celor doi ii trimite o scrisoare parintelui guardian ca sa-l primeasca si pe Trica acolo. Dupa ce a incercat sa-l angajeze la Steva Claiei , Mara crede cca lui Trica ii este ursit sa fie cojocar ca Bocioaca.

Capitolul 4.—Primavara
Desi Hubar era macelar, nu stia ce se petrece in macelarie, pentru ca asta era treaba sotiei si a fiului sau, Natl.Chiar daca Trica crescuse ,nu se spala si nu se pieptana decat in zilele de duminica si cele de sarbatoare.De fiecare data cand Persida venea acasa, Mara avea ochii plini de lacrimi, deoarece Persida se facuse foarte frumoasa si ii era frica sa nu i-o rapeasca cineva. Hubarnatl semana mai mult cu un cofetar decat cu un macelar.Cat timp a fost la gimnaziu la Timisoara, a fost mereu printre primii, dar in al cincilea an, cand a venit in vacanta de Pasti acasa a si ramas aici.Intr-una din zile, Natl a vazut la fereastra, care s-a sfaramat, a manastirii,o fata grozav de frumoasa. Natl a ramas uimit de frumusetea Persidei. In cele din urma, Persida il vazuse si ea pe Natl si a ramas incremenita.Cand si-a facut Persida curaj si a deschis ferestrele care nu trebuiesc deschise, baiatul a vazut-o si i-a facut semn sa le inchida pentru ca o vede lumea.Persida astepta cu nerabdare sa vina Trica si sa o duca acasa. In drum spre casa Persida alege drumul mai lung doar ca sa-l vada pe Natl.In timp ce se intorcea de la adunat flori cu fratele sau, Persida se intalneste cu Natl pe pod.

Capitolul 5.—Ani de Tinerete
Hubarcioaica era suparata foc deoarece baiatul ei a cascat gura pe la ferestre si s-a uitat la fata Marei.I-a spus lucrul acesta si lui Hubar, dar acesta pare sa nu fie deranjat.Pentru ca Natl sa fie patronul macelariei ii mai trebuiau cei doi ani de calatorie deoarece facuse anii de ucenicie si pe cei doi de calfa.Desi lui Natl nu-i strica sa mai cunoasca lumea, Hubaroaiei si lui Hubar le era greu sa se desparta de baiat.Bocioaca i-a dat condica baiatului ca sa poata pleca.Natl se duce sa stea pentru inceput la niste „bresle adevarate”.In timp ce se cinsteau, celor patru li se facuse dor de mamele lor. Mara venise si ea impreuna cu copii ei la Arad si s-au cazat la Claici. Claici avea o fata care trebuia sa se marite,dar nu era gata zestrea si de aceea a rugat-o pe Persida sa ramana la ei pana la nunta. Mara s-a intors singura la Lipova ducand cu ea si o scrisoare pentru Maica Aegidia.Persidei nu-i placea sa stea la masa cu calfele, dar asa a „ordonat” stapanul.Fetei parea sa nu-i pese ca Natl era si el in Arad si il vazuse in biserica,dar in inima ei era cu totul altceva.Trica, vrand-nevrand,era frate de mire,iar Persida era sora de mireasa. Natl l-a vazut pe Trica si pe Mara,dar pe Persida nu.Vazand ca nu i se raspunde cand a intrebat cine se marita si unde se duc a luat hotararea sa mearga dupa trasuri.Atunci a vazut-o si pe Persida si s-a dus sa vorbeasca cu nemaiinteresandu-l ca era si Mara acolo.Dupa ce a vorbit cu ea s-a dus si a rugat-o pe Mara sa-i spuna mamei lui ca a doua zi va pleca din Arad.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Mara de Ioan Slavici - rezumat pe capitole
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!