Trimite referat

Stiati ca ...

Libelula poate zbura cu viteza de 48km/h.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


E bine sa te porti frumos cu prietenii din grup, chiar daca ei mai gresesc fata de tine. Nu lasa mandria sa iti strice imaginea. Toti stiu ca esti un exemplu de bune maniere cand vine vorba de comportament.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Maica Domnului

Materie: Religie
Accesari: 28.758
Download-uri: 3.988
Nota: 6.09 (2792 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Maica Domnului
Publicitate:

Trimis de Mitzu-13
din 05 Martie 2010

Maria din Nazaret sau Fecioara Maria (din ebraica Miryam מרים; n. aprox. 17 i.Hr. probabil in Ierusalim, azi Israel - d. aprox. 45 d.Hr. probabil in Efes, azi Turcia) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform proto-Evangheliei dupa Iacob a fost fiica lui Ioachim si Ana. Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. In traditia crestina (ortodoxa, catolica, anglicana si luterana) precum si in cea musulmana, a ramas prin minune fecioara in timpul conceperii si nasterii lui Iisus.Al treilea sinod ecumenic, tinut la Efes in anul 431, convocat pentru a dezbate asupra invataturii dioprosopiste a patriarhului Nestorie [1], a confirmat invatatura Bisericii primare cu privire la Maica Domnului (gr. Theotokos, "Nascatoarea de Dumnezeu"). Conform definitiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic, la fel cum pacatul a venit in lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit in lume si mantuirea. Maria a fost denumita de aceea "noua Eva". Venerarea Mariei ca fecioara joaca un rol important deopotriva in bisericile ortodoxe, cea catolica, cea anglicana si cele orientale. Un numar foarte mare de biserici si catedrale ii poarta numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze. Principala sarbatoare a Mariei este la 15 august ("Sfanta Maria Mare"), sarbatoare care se numeste oficial in biserica romano-catolica "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar in bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Recent biserica anglicana a introdus "Sarbatorirea Binecuvantatei Fecioare Maria" pe aceeasi data. In plus, toate aceste biserici sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului ("Sfanta Maria Mica"), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, in Biserica romano-catolica se sarbatoreste Sfantul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte si increderea in puterea invocarii respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvantare si tarie in fata ispitelor). Pe 25 martie biserica catolica si cele ortodoxe sarbatoresc Buna-Vestire, in timp ce cea anglicana sarbatoreste Ridicarea Sa la Ceruri. Bisericile ortodoxe, greco- si romano-catolice sarbatoresc Intrarea in biserica a Maicii Domnului (sau Aducerea Maicii Domnului la Templu) pe 21 noiembrie. Biserica catolica mai sarbatoreste Neprihanita Zamislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie si, dupa Conciliul al Doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sarbatorii de 1 ianuarie din Taierea imprejur in Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, Regina pacii. In evul mediu, in unele regiuni ale Europei de vest Adormirea si Ridicarea la Ceruri se sarbatorea in ianuarie si februarie. Biserica anglicana mai sarbatoreste Purificarea Sfintei Fecioare Maria pe 2 februarie. Bisericile ortodoxe si cele greco-catolice mai sarbatoresc:

• Adunarea [credinciosilor in cinstea] Preasfintei Fecioare, Nascatoare de Dumnezeu pe 26 decembrie

• Acoperamantul Maicii Domnului pe 1 octombrie

• Izvorul Tamaduirii in Vinerea luminata, adica vineri in Saptamana luminata, de dupa Pasti

• Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana pe 9 decembrie

• Punerea in racla a cinstitului vesmant al Maicii Domnului la 2 iulie

• Punerea in racla a braului Maicii Domnului la 31 august.

De asemenea, atat catolicii si cat si ortodocsii serbeaza, in functie de tara, regiune si traditie, diverse aparitii sau icoane ale Maicii Domnului. In Noul Testament se gasesc relativ putine referinte la Maria, iar dintre acestea cele mai numeroase in capitolul intai al evangheliei dupa Luca. Acolo este mentionata ca tanara logodita. Conform evangheliei dupa Luca (Lc. 1,28), a fost vizitata de un inger, care a salutat-o cu cuvantul κεχαριτωμενη (participiu pasiv de la χαριτω, "placut"), ceea ce a fost tradus prin "plina de har". Dupa salutul ingerului, acesta i-a vestit ca fara sa cunoasca barbat, va da nastere unui fiu, care va fi Mesia asteptat de popor. Increderea in Dumnezeu si modestia Mariei sunt trasaturi scoase in evidenta in evanghelia dupa Luca, trasaturi care au stat la baza venerarii Mariei in mediile crestine de mai tarziu. Cu ocazia prezentarii pruncului Iisus in templul din Ierusalim, batranul Simeon i-a proorocit Mariei suferintele pe care le va trai (Luca 2,35). Doar evanghelia lui Ioan o mentioneaza pe Maria in mod expres ca martora nemijocita a crucificarii fiului ei. Ultima data este evocata in cartea Faptele Apostolilor (1,14), ca facand parte din grupul asupra caruia la Rusalii s-a coborat Duhul Sfant.SFARSIT.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Maica Domnului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!