Trimite referat

Stiati ca ...

Franceza este limba oficiala in 24 de tari.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Atmosfera din grupul de prieteni pare incinsa, esti debusolat/a, pentru ca nu stii cum sa procedezi. Poate ca ar trebui sa luati o pauza.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Lostrita de Vasile Voiculescu

Materie: Romana
Accesari: 4.385
Download-uri: 1.283
Nota: 5.48 (859 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Lostrita de Vasile Voiculescu
Publicitate:

Trimis de Alexe Marian Cristian alias Spawn
din 16 Noiembrie 2005

“Lostrita”

de Vasile Voiculescu

Vasile Voiculescu:

Vasile Voiculescu este creator polivalent: poezie, proza, dramaturgie. Debuteaza în 1914, cu poezie, în “Convorbiri literare”. În 1941 este distins cu Premiul National de poezie. Dintre volumele de versuri se remarca: “Din tara Zimbrului”, „Parga”, „Poeme cu îngeri”, „Destin”, „Urcus”, Ultimele sonete închipuite ale lui William Shakespeare în traducere imaginara de Vasile Voiculescu. Volume de proza sunt: “Capul de zimbru”, „Ultimul berevoi”, iar din dramaturgie: „Duhul pamântului”, „Demiurgul”, „Gimnastica sentimentala”, „Pribeaga”.

Începuturile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influenta benefica a lui Vasile Alexandri, Alexandru Vlahuta, George Cosbuc. Lirica sa din perioada interbelica se distinge prin puternice accente religioase generate de convingerea ca exista Dumnezeu. Înclinarea spre teluric si elementar, sentimentul religios, sunt semnificate prin simboluri si alegorii. Apar treptat semnele expresionismului: tumultul vietii pulsând în vegetatia din jur, sufletul devine spatiul unor framântari ca în pragul apocalipsului. Temele religioase sunt de preferinta: Nasterea, venirea Magilor, moartea Mântuitorului.

“Ultimele sonete închipuite ale lui William Shakespeare...” sunt dovada incontestabila a stapânirii de catre Vasile Voiculescu a limbajului artistic, cu nebanuite rafunamente. Creatiile sunt elaborate între 1954 - 1958. Cele 90 de sonete sunt o monografie închinata “paradisului si infernului iubirii” (Ov. Crohmalniceanu). Descoperim aici accente de oda, satira, elemente portretisce. Sunt poeme ale maretiei si mizeriei iubirii, procedeul artistic dominant fiind metafora.

Povestirea fantastica „Lostrita” a fost inclusa din volumul „Iubire magica”. Ca si în „Pescarul Amin”, „Amintiri despre pescuit” ori „Lacul Rau” scriitorul se inspira din lumea fabuloasa a pescuitului, vazuta ca practica ancestrala, îndeletnicire ce exprima puternica legatura om-natura.

Izvoare de inspiratie:

În deschiderea textului scriitorul precizeaza sursele folclorice ale povestirii.

El porneste de la credintele populare privitoare la fortele supranaturale existente în lume.

Tema povestirii o constituie nazuinta spre absolut, autorul avertizând ca cel ce are tentatia absolutului se expune la pericole. El aminteste de stimele viclene care întind curse flacailor nestiutori, ca sa-i înece.

Aceasta poveste de vânatoare si de dragoste, în acelasi timp, reface o atmosfera fabuloasa, de basm, datorita întâmplarilor fantastice, dar si naturii unor personaje si fapte nascute dintr-un „miracol magic”.

Scriitorul foloseste formule de narare specifice basmului, prin care atrage atentia cititorului ca întâmplarile povestite ies din sfera realului.

El spune ca necuratul rânduise de multa vreme în apele Bistritei o „nagoda” cu înfatisare de lostrita, ce se arata când la bulboane, când la suvoaie. Aceasta este o alcatuire hibrida, cu cap de somn, trup de salau si piele de pastrav, care îsi poate schimba înfatisarea. Astfel, când se odihneste pe nisip, ea pare o „domnita întinsa la soare”. Aceasta este prima asociere semantica peste-femeie.

„Lostrita” a ademenit în mrejele ei, înnecându-i, pescari iscusiti, copii nestiutori ori flacai tulburati de frumusetea sa. Socotind-o vrajita, oamenii o ocolesc ca pe o piaza rea. Numai flacaul Aliman, eroul povestirii, nu crede în basme si râde când i se vorbeste de stime preschimbate în lostrite.

„Lostrita” i se aratase si lui de câteva ori, ca un peste din poveste. O data a si prins-o în undita, dar flacaul nu vede în ea o întruchipare demonica, ci o salbaticiune oarecare.

Într-o zi a prins-o în brate, dar ea l-a lovit cu coada si i-a scapat „cum îi scapa duminica câte o zvârluga de fata la hora”, simbol al absolutului care i se refuza. Este a doua apropiere peste-femeie pe care o face scriitorul.

Din aceasta poveste de vânatoare se naste treptat o poveste de dragoste între om si peste, amintind de mitul Sirenei.

De când a prins în brate trupul lunecos al lostritei, Aliman a ramas vrajit. El simte permanent în brate povara si forma ei, ori o dezmierdare, „ca un gust de departe al lostritei”. Cele doua planuri (real si supranatural) se înterpatrund mai ales în momentele sale de indecizie. Provocat si fermecat de aceasta sirena a Bistritei, Aliman cerceteaza apa ca un nebun. Oamenii stiu ca flacaul este sub puterea vrajei si ca „Lostrita” îl va ucide. Ea i se arata din când în când, dar dispare la sfârsitul verii.

Flacaul se topeste de dor si de zbucium, „tânjeste” si începe sa fie interesat de povestile cu lostrita fermecata, si de vrajitori ce au puteri asupra apelor si pestilor.

În primavara reîncep cautarile, dar stima i se arata doar la Paste, fiind mai mândra si mai vicleana.

Îl înfrunta pe fata pe flacau mâncându-i pestii pusi drept momeala în plasele de nuiele. Aliman întelege ca nu-i lucru curat.

Fermecat de ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Lostrita de Vasile Voiculescu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!