Trimite referat

Stiati ca ...

In 1958 Statele Unite au trimis doi soricei in spatiul cosmic - pe Laska si Benjy.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Bucura-te de tot ce iti ofera natura chiar daca momentan pare ca nu esti intr-o dispozitie buna! Atunci cand vei reusi sa apreciezi chiar si cele mai banale lucruri, o sa realizezi ca viata nu e chiar asa de rea si ca totul depinde de noi si de felul cum percepem lucrurile.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Lacul Cuiejdel

Materie: Biologie
Accesari: 4.412
Download-uri: 212
Nota: 5.54 (1688 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Lacul Cuiejdel
Publicitate:

Trimis de misesadelaide
din 26 Iulie 2010

Lacul Cuiejdel sau Lacul Crucii este amplasat in Muntii Stanisoarei, in bazinul superior al raului Cuiejdi, respectiv, in cursul mijlociu al Cuiejdelului, afluent de stanga al Cuiejdiului, la cca. 21 km NNV de Piatra Neamt. are o lungime de 1 km,o suprafata de 2,2 ha, o adancime maxima de 16 m si un volum de un volum de 907.000 mc.

Lacul de pe paraul Cuiejdel are la origine o alunecare de teren de mari dimensiuni, cu o suprafata de 35 ha, ce s-a produs pe versantul stang al vaii, in mai multe etape, incepand cu anul 1978, culminand cu cea din 1991, cand a barajul natural format a blocat intreaga vale, determinand acumularea unei mari cantitati de apa .

Datorita precipitatiilor abundente din perioada calda a anului 1991, procesul de alunecare s-a amplificat, astfel ca fundul albiei paraului Cuiejdel, intre km 0,5 si 1,5 amonte de confluenta cu Cuiejdiului, a fost umplut cu materiale provenite de pe versant prin alunecare. Grosimea depozitelor variaza intre 5- 25 m sau chiar mai mult in zona barajului. In aval de lacul Cuiejdel s-au format inca 4 mici lacuri, cu suprafete de cateva sute de metri patrati.

Cauzele care au condus la declansarea acumularii sunt multiple, atat naturale, abundenta precipitatiilor din anumite perioade, cutremurul din anul 1990 care a inregistrat in zona 5,4 Richter, cat si antropice, construirea unui drum forestier in zona , care a fost ulterior distrus de alunecarile de teren respective.

Bazinul de alimentare al lacului Cuiejdel are o suprafata de 8,75 km2 , 48,22% revine subbazinului paraului Cuiejdel, 29,25 % provine de la subazinul paraului Glodu, 22,53 % revine afluentilor mai mici si apelor de precipitatii de pe versanti. Barajul natural are o inaltime cuprinsa intre 25 si 30 m, cu valori mai mari spre malul stang si mai reduse spre cel drept si lungime de circa 80 m. Nivelul apei din lac a fost constant si s-a situat la altitudine absoluta de 665,5 m pana in anii 1994-1995, cand au avut loc mai multe viituri care au adancit deschiderea sub forma de albie. La acelasi nivel, suprafata determinata topografic era de 12,2 ha. Lungimea lacului ajungea la 1,0 km, iar latimea medie la 102 m. Valorile maxime de latime ating 185 m la confluente. Scurgerea apei din cuveta lacului in continuare prin albia paraului Cuejdel se realizeaza printr-o deschidere lata de aproximativ 3 m situata la contactul barajului cu versantul drept al vaii.

Zona de alimentare a lacului este delimitata de Varful Tarnitelor 1081 m si Masivul Garcina 873 m la nord; culmea si Varful Muncelul 1067 m la est; Dealul Crucii si Piciorul Rotund la vest. Lacul Cuiejdel este alungit in lungul vaii principale, pe directia nord vest –sud est, iar la confluenta principalilor tributari, paraurile Cuiejdel si Glodu, se ramifica pe cele doua vai, cu extinderea mai mare pe valea principala.

Cadrul natural in care se afla amplasat Lacul Cuiejdel, factorii stationali, climatici, flora si vegetatia caracteristica, au determinat instalarea in preajma lacului a unei faune de nevertebrate si de vertebrate bogate si variate.

Pestii gasiti in acest lac sunt : pastravul indigen, carasul, boisteanul, porcusorul. Personal am vazut pastrav de 1,5 kg prins pe acest lac, exista posibilitatea sa fie exemplare mult mai mari. Boistenii sunt in exces in acest lac, fiind sursa principala de hrana pentru pastrav. Porcusorii sunt gasiti pe paraiele care se scurg in lac, la gurile lor de varsare.

Este un loc mirific, mult mai frumos decat Lacul Rosu dar care datorita amenajarii drumului forestier pana la el tinde sa devina groapa de gunoi a "turistilor"....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Lacul Cuiejdel
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!