Trimite referat

Stiati ca ...

In Evul Mediu, diamantele erau purtate in batalii, ca simboluri ale curajului.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Spre deosebire de zilele trecute, acum chiar poti spune ca totul este in regula. Indiferent ca e vorba de rude, prieteni sau colegii de scoala, te vei simti cu adevarat respectat/a si de aceea, trebuie sa continui sa adopti aceeasi atitudine!

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Junimea si Titu Maiorescu

Materie: Romana
Accesari: 4.796
Download-uri: 1.890
Nota: 5.89 (1049 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Junimea si Titu Maiorescu
Publicitate:

Trimis de Tessa.
din 11 Ianuarie 2003

Cuprins 1
1. Junimea si "Convorbiri literare" 2
2.Titu Maiorescu. Principii estetice. 4
3. Titu Maiorescu, Junimea si "Convorbiri literare" 7
4. Tudor Vianu despre Titu Maiorescu 8
5. Titu Maiorescu si marii scriitori clasici 8
6. Titu Maiorescu si posteritatea 9
Bibliografie 9

1. Junimea si "Convorbiri literare"

Societatea culturala "Junimea", s-a constituitla Iasi in anul 1863, fondatorii ei fiind: Titu Maiorescu, Petre Carp, Vasile Pogor, Teodor Rosetti si Iacob Negruzzi. Mentorul ei spiritual va fi Titu Maiorescu. Societatea a avut o tipografie proprie, o librarie si o revista.

In viata gruparii se disting cateva etape:

Prima etapa, intre anii 1863-1874, are caracter polemic si se ma-nifesta in trei domenii:
limba:
literatura;
cultura.

Obiectivele urmarite erau;
Educarea publicului prin "prelectiuni populare"(conferinte), pe teme diverse, tinute intr-o forma academica;
Lupta pentru unificarea limbii romane literare, prin inlo-cuirea alfabetului chirilic si impunerea scrierii fonetice;
Intocmirea unei antologii de poezie romaneasca pentru scolari; aceasta i-a determinat pe junimisti sa citeasca in sedintele societatii, autori mai vechi si sa-si exerseze spiritul critic pe textele lor.

A doua etapa, intre anii 1874-1885, este consolidarea a unei "directii noi" in literatura, de aparitii in paginile revistei "Convorbiri literare" (aparuta la 1 martie 1867) a operelor de matu-ritate ale lui Eminescu, Creanga, Caragiale etc., de diminuare a spiritului critic.

A treia etapa incepe dupa 1885, cand societatea se muta la Bucuresti. Va deveni preponderent stiintifica, revista "Convorbiri literare" devine o revista de cercetari istorice si filozofice, iar la conducerea revistei vin pe rand oameni de cultura im-portanti, pana in 1944, cand isi inceteaza aparitia

Tudor Vianu considera ca reperele esentiale ale spiritului junimist sunt:
spiritul filozofic;
spiritul oratoric;
gustul clasic si academic;
ironia;
spiritul critic.

Junimistii au ridiculizat mediocritatile literare si au combatut pericolele unei culturi neasimilate, sustinand teoria "formelor fara fond", formulata de Titu Maiorescu, au sustinut ideea de valoare estetica in literatura, instaurand o atmosfera de emulatie intelectuala, de exigenta fata de intelectualul roman, au realizat si impus o directie noua in cultura roman, caracterizata de un spirit critic ascutit si de un sentiment puternic al valorii.

Noua directie in literatura s-a concretizat in evolutia spre un clasicism de esenta, relevant prin operele lui Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici.

Titu Maiorescu. Principii estetice.

Titu Maioreescu, este creatorul criticii literare estetice roma-nesti. In 1867 el publica primul studiu de estetica din cultura noastra, cu titlul "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867", cunoscut si sub titlul "Poezia romana".

Studiul cuprinde doua parti:
Conditiunea materiala a poeziei;
Conditiunea ideala a poeziei;

In prima parte a studiului, Titi Maiorescu defineste poezia prin comparatie cu stiinta. Poezia exprima frumosul, iar stiinta adevarul; adevarul cuprinde idei, iar frumosul cuprinde idei manifestate in imagini sensibile.

Spre deosebire de celelate arte, care au un material de constructie in natura (culorile, sunetele, piatra, lemnul, etc.), poezia nu are cuvantul, asa cum s-ar crede, pentru ca acesta este doar un mijloc de comunicare. Ca sa devina material al poeziei, cuvantul trebuie sa trezeasca in fantezia auditorului o imagine sensibila. Pentru a creea aceasta imagine prin cuvinte, poetii trebuie sa foloseasca cuvinte cu sens concret, sa concretizeze cuvintele cu ajutorul figurilor de stil.

Titu Maiorescu da exemple de comparatii, epitete, metafore potrivite sau nu, atat din literatura romana cat si din literatura straina. Modele gasesti intotdeauna in poezia populara.

In a doua parte a studiului intitulata "Conditiunea ideala a poeziei", Titu Maiorescu discuta continutul poeziei, afirmand ca trebuie sa exprime intotdeauna "un simtamant sau o pasiune si niciodata o cugetare exclusiv intelectuala, sau care sa tina de taramul stiintific".

In studiul "In contra directiei de astazi in cultura romana", 1868, Titu Maiorescu a formulat celebra teorie a "formelor fara fond", sustianand ca, in Romania, institutiile democratice sunt forme imprumutate din Occident, in contrast cu un fond patrialhal.

Analizand "noua directie" generata in literatura romana de societatea "Junimea", in studiul "Directia noua in poezia si proza romana", 1872, Titu Maiorescu stabileste o adevarata scara de valori a operelor scriitorilor romani pana la 1870.

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Junimea si Titu Maiorescu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!