Trimite referat

Stiati ca ...

Pleoapele si genele au rolul de protectie a ochilor.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Azi e o zi deosebita pentru tine. Orice ar fi, nu trebuie sa lasi nimic sa-ti afecteze moralul.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Insulina

Materie: Medicina
Accesari: 7.295
Download-uri: 2.134
Nota: 5.46 (1498 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Insulina
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 19 August 2008

Insulina ramane in continuare unul dintre mijloacele cele mai bune de echilibrare a metabolismului intermediarperturbat in diabetul zaharat, la peste 30-40% din totalitatea bolnavilor. In ultimul timp concluziile, atat ale pacientilor,cat si ale cercetatorilor sunt unanime in recunoasterea ca un bolnav cu diabet zaharat corect echilibrat cu insulina, saucand este cazul, numai cu un regim alimentar, este un om care poate duce o viata similara cu a celui care nu are diabetzaharat, ajungand la o medie de viata similara si fara complicatii degenerative.

Particularitati fizico-chimiceEste un hormon cu structura polipeptidica, cu greutate moleculara cca. 34000. Este secretata de celulele ? dininsulele lui Largenhans pancreatice si stocata in granulele celulare. Degranularea apare dupa corticostinozi, gluconi, hormonsamatotrop, sulfaniluree.Structura chimica este definita dupa specia animala, dar activitatea biologica este independenta de specie. Monomerulinsulinei bovine are greutatea moleculara de cca. 5700 si este format din doua catene polipeptidice legate prin doua puntidisulfidice. A fost obtinuta si pe cale sintetica (1963) din 51 de aminoacizi, operatia necesitand 200 de etape, cu unrandament 5×10-5.Exista doua tipuri principale de preparate insulinice, hiposolubile si suspensii apoase.

Preparatele hidrosolubile contin insulina amorfa sau cristalizata, in solutie apoasa, la pH intens acid (2,5 – 3,5).

Suspensiile apoase contin derivati greu solubili de insulina, la pH apropiat de neutru (7,1 – 7,5). Ele sunt preparatedépôt sau retard. Contin fie complexe insulina-proteine (globin-zinc-insulina, izofan-zinc-insulina, protamin-zinc-insulina),fie complexe zinc-insulina:a) cu insulina amorfa = insulina semilenta;

b) cu insulina cristalizata = insulina ultralenta;

c) cele doua forme in proportie de 30% + 70% = insulina (lenta).

Particularitati farmacocinetice. Insulina normala, ? jeun = 5-25 microunitati/ml (SI = 5-25 miliunitati/l). Esteinactivata in tubul digestiv, dupa administrare orala. Preparatele retard injectabile elibereaza lent hormonul.Insulina injectata trece repede in tesuturi unde este captata si inactivata de insulinaza. Jumatate din insulinaexcretata in vena pancreatica este degradata in timpul unei singure treceri prin ficat. Insulina circulanta este metabolizatacu rata de 2%/minut. T? = 0,6 ore; 1-2 ore forma cristalizata, inj. s.c. Se excreta renal in cantitati mici.

Particularitati farmacodinamice. Insulina influenteaza intens metabolismul glucidic. Este activa numai ca moleculaintreaga. Actioneaza direct la nivel celular, inclusiv pe tesuturi izolate.Creste utilizarea glucozei. Favorizeaza transferul glucozei prin membrana celulara, permitand cresterea utilizarii eitisulare, infuenteaza indirect actiunea hexokinazei, contracarand efectul inhibitor ar corticosteroizilor asupra enzimei.Intervine in fosforilarea oxidativa, favorizand formarea compusilor macroergici. Scade ritmul eliberarii glucozei din ficat.

In lipsa insulinei se produce hiperglicemie cu suita de fenomene datorate acesteia, glicozurie, poliurie, polidipsie,excretie crescuta de electroliti.Efectul hipoglicemiant al insulinei este potantat de resertina, ?-adrenalitice, ganglioplegice.

Neutralizarea glucozei ca sursa de energie, in lipsa insulinei, este compensata prin mobilizarea si oxidarealipidelor, cu aparitia de corpi cetonici. Insuficienta secretie de insulina duce la gluconeogeneza din proteine, care suntconsumate in exces, aparand cresterea azotului urinar. Toate aceste tulburari sunt inlaturate prin administrarea insulineicare determina diminuarea hiperglicemiei, disparitia glicozuriei si a corpilor cetonici din urina.Perioada de latenta si durata actiunii hipoglicemiante sunt diferite la preparatele de insulina folosite interapeutica.Particularitati farmacotoxicologice. Supradozarea insulinei produce hipoglicemie cu simptome: vegetative (consecinteale eliberarii reflexe, compensatorii, de catecolamine, transpiratie, tahicardie, hipertensiune, paloare); psihice(anxietate, iritabilitate, confuzie); digestive (foame, greata, cresterea contractiilor de foame); nervoase (ameteli,paralizii trecatoare, tremuraturi, convulsii).La o glicemie sub 40 mg/100 ml, fonomenele sunt foarte intense, impozibilitate de orientare, delir, convulsii. Inlipsa tratamentului se produce coma si moartea.Unele preparate de insulina, insuficient purificate si cele cu globina sau protamina pot aduce fenomene alergice, cumanifestari locale (eritem, edeme, dureri) sau generale (urticarie etc.). La locul injectiilor subcutanate insulina poateproduce lipodistrofii, cu fenomene hiper sau hipotrofice, care se evit...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Insulina
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate