Trimite referat

Stiati ca ...

Hiena bea foarte putina apa. Ea isi ia lichidele din sucurile corporale ale prazii cat si din consumarea unor fructe, specii de castraveti si pepeni.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Bucura-te de tot ce iti ofera natura chiar daca momentan pare ca nu esti intr-o dispozitie buna! Atunci cand vei reusi sa apreciezi chiar si cele mai banale lucruri, o sa realizezi ca viata nu e chiar asa de rea si ca totul depinde de noi si de felul cum percepem lucrurile.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Insecte daunatoare agriculturii

Materie: Biologie
Accesari: 8.618
Download-uri: 611
Nota: 6.01 (1823 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Insecte daunatoare agriculturii
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 04 August 2010

Coropisnitele (sau chifteritele) sunt insecte apartinand familiei Gryllotalpidae, avand corpul solid si o lungime de 3-5 cm. Dorsal, primul segment al toracelui (pronotul) este mare, ovoid, bombat si catifelat.Au ochi compusi si membre anterioare sub forma de lopeti, bine dezvoltate pentru sapat si inot.

Coropisnita produce pagube mari in rasadnite, sere, solarii si in camp la culturile de legume, manifestand preferinta pentru tomate, ardei, vinete, conopida, morcovi. In rasadnite, atacul se manifesta imediat dupa semanat, prin dislocarea semintelor in germinare. Larvele si adultii afecteaza radacinile pe care le reteaza in zona coletului, situatie intalnita si imediat dupa transplantarea rasadurilor, pierderile putand ajunge pana la 60%.

La culturile semanate direct, in urma deplasarii coropisnita disloca samanta in germinare, astfel ca dupa rasarire apar numeroase goluri. In radacinile mai groase de sfecla, morcov si in tuberculii de cartof, insectele rod cavitati mari, din care cauza acestea sunt lipsite de aspect si valoare comerciala.

Pentru dezvoltare si iernare, coropisnita prefera solurile bogate in substante organice si balegar de grajd.

Oul este sferic, de marimea unei seminte de canepa, de culoare alb-galbuie. Larva este asemanatoare insectei adulte.

Specia dezvolta o generatie la 2 ani. Ierneaza ca insecta adulta si larva de varsta a III-a, in sol, la 30-40 cm adancime. In mai-iunie are loc copulatia si depunerea oualor. Pentru depunere, femela sapa un cuib de marimea unui ou de gaina, la 5-15 cm adancime. O femela depune 300-600 oua. Incubatia dureaza 15-20 zile. Larvele aparute raman in cuib sub ocrotirea femelei pana dupa prima naparlire, apoi fiecare isi sapa propria galerie.

Catre sfarsitul toamnei, larvele naparlesc de doua ori, apoi se retrag pentru hibernare in sol sau in locurile de depozitare a balegarului. In primavara, ele urca in stratul superficial al solului, sapa galerii de hranire, se hranesc si continua sa se dezvolte, iar spre toamna anului al doilea larvele devin insecte adulte care hiberneaza.

Indivizii adulti pot zbura pana la opt kilometri in sezonul de imperechere.

Insectele sunt active mare parte din an si hiberneaza in timpul iernii.Indivizii tineri pot avea aripi mai scurte si infatisarea lor variaza in functie de specie, semanand cu cosasi, furnici foarte mari sau termite.

Masuri preventive de combatere: folosirea unui gunoi de grajd neinfestat de coropisnite; efectuarea araturilor adanci de toamna pentru scoaterea la suprafata solului a formelor hibernante si expunerea la temperaturi scazute; efectuarea prasilelor repetate pentru distrugerea unui numar mare de cuiburi, oua, larve si adulti; saparea in toamna a unor gropi sau santuri-capcana si umplerea lor cu gunoi de grajd, coropisnitele gasind aici conditii favorabile de hibernare, iar in timpul iernii (ianuarie-februarie) gunoiul din gropi se imprastie, expunand coropisnitele actiunii gerului.

Gandacul din Colorado, dusmanul culturilor de cartof

Daunatorul (Leptinotarsa decemlineata) ataca culturile de legume solanacee, put"nd produce pagube de 100% la cartof, de p"na la 80% la vinete si de 20% la tomate, fiind considerat cel mai aprig dusman al acestor culturi.

In stadiul de adult are corpul de 9-12 mm lungime, de culoare galbena-portocalie. Elitrele (prima pereche de aripi) au cate 5 + 5 dungi longitudinale negre. La completa dezvoltare, larva are corpul de 12-15 mm lungime, de culoare rosie-portocalie, lateral cu puncte negre.Daunatorul dezvolta 2-3 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de adult in sol, la 10-90 cm adancime. Adultii hibernanti apar la sfarsitul lunii martie. Dupa un zbor intens, cand se deplaseaza la distante apreciabile. Ouale sunt depuse in grupe de cate 10-100, pe partea inferioara a frunzelor. Incubatia dureaza 4-5 zile, iar aparitia larvelor se inregistreaza din a doua decada a lunii mai.

Dezvoltarea larvei se esaloneaza pe 15-30 zile. La completa dezvoltare, larvele parasesc plantele, patrund in sol si se transforma in pupe, stadiu care dureaza 12-20 de zile, dupa care apar adultii din noua generatie. Dezvoltarea primei generatii dureaza 30-35 de zile. Adultii din prima generatie apar din a doua decada a lunii iunie. Din cauza aparitiei esalonate a adultilor, generatiile se suprapun.Dintre plantele cultivate, gandacul de Colorado ataca: vinetele, cartoful si tomatele .Adultii rod foliolele frunzelor Incepand de la margine, putand sa produca in final defolierea plantelor. Cand nu mai gasesc plante verzi pentru hrana, gandacii pot ataca tuberculii de cartof, mai ales pe cei care se gasesc la suprafata solului, sau fructele de vinete. Larvele tinere perforeaza, iar mai tarziu consuma in intregime limbul foliar. La atacuri puternice, la plante raman doar resturile tulpinilor. In cazul unor atacuri intense, culturile de cartofi pot fi compromise.

Gandacul ierneazã in sol...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Insecte daunatoare agriculturii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!