Trimite referat

Stiati ca ...

Aproape toti paianjenii sunt veninosi.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.ION CREANGA

Materie: Romana
Accesari: 2.983
Download-uri: 961
Nota: 5.47 (774 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - ION CREANGA
Publicitate:

Trimis de diddy
din 23 Mai 2003

Ion Creanga s-a nascut la 10 iunie 1837, la Humulesti, o comuna situata nu departe de Piatra Neamt.

Tata sau, Stefan a Petrei Ciubotariu, agonise cu greu cele necesare pentru întretinerea numeroasei sale familii. Nica a lui Stefan a Petrei a început scoala abia la unsprezece ani, în Humulesti.

Ani petrecutii la Humulesti au fost pentru scriitor o adevarata scoala a vietii; aici a îndragit pretosul tezaur al folclorului, aici si-a însusit vorbire bogata, plina de întelepciune a poporului.

În Amintiri din copilarie, opera sa de maturitate, Creanga zugraveste în culori luminoase satul copilariei sale si evoca propria sa copilarie, petrecuta în Humulesti si în alte sate apropiate, unde a urmat cursurile vreunei scoli.

Întâmplarile zugravite în aceasta carte sunt luminate de o puternica dragoste de popor, de viata si obiceiurile lui.

În urma staruintelor mamei sale, la vârsta de 16 ani, cu inima strânsa de parere de rau se desparte cu greu de satul natal si pleaca la Iasi sa învete la seminarul de catiheti de la Socola.

Ajunge diacon; se împaca însa foarte greu cu rânduielile bisericesti si intra curând în conflict cu autoritatile.

Este alungat din rândul clerecilor; dupa ce a functionat un timp ca institutor, este scos si din învatamât, ca abia dupa câtiva ani sa fie reintegrat la scoala din Pacurari - Iasi, unde a ramas pâna la sfârsitul vietii sale.

Ca învatator, Creanga s-a bucurat de dragostea micilor sai elevi, stiind sa se apropie de ei cu multa întelegere.

Aceeasi dragoste l-a îndemnat sa colaboreze la alcatuire unor manuale. Manualele din acea vreme erau greoaie, lipsite de caracter stiintific, scrise în asa fel încât nu le întelegeau copiii.

Creanga era si un neîntrecut povestitor, fermecându-i pe scolarii sai.

Îndemnul de a asterne pe hârtie povestile sale l-a primit de la Eminescu, cu care se împrietenise când poetul fusese numit revizor scolar. Între acesti doi mari scriitori s-a legat o prietenie strânsa.

În povestile si povestirile sale, scrise într-o limba bogata, plina de zicatori si expresii populare, Creanga arata însusirile poporului si suferintele lui de pe urma boierilor.

Pâna la sfârsitul vietii sale, Creanga a trait din greu, chinuit de grija zilei de mâine. Locuinta i-a fost bojdeuca din Ticau, la marginea Iasului, astazi muzeu.

Aici l-a gazduit un timp pe Eminescu, ramas pe drumuri, aici si-a scris Creanga opera lui minunata.

Fiind molnav si lipsit de mijloacele nacesare pentru a se îngriji, slabit de lipsuri si nevoi, scriitorul a dus sub ochii nepasatori ai claselor exploatatoare o viata chinuita, pâna în anul 1889 când, la 31 decembrie, s-a stins din viata.


Asculta sau citeste povestea Pupaza din tei!

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - ION CREANGA
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!