Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Subiectul referatului:

La ce materie iti trebuie:

Ce trebuie sa contina referatul:

Adresa ta de email:

Codul din imagine:


Cere un referat si te anuntam cand il avem!

Trimite referat

Stiati ca ...

Pandemia de gripa spaniola a durat din ianuarie 1918 pana in decembrie 1920, estimandu-se ca virusul a facut intre 50 de milioane si 100 milioane de victime. Nu s-a descoperit nici pana azi care a fost locul de origine al virusului.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cele mai cautate referate:

Cauta un referat:

Cauta referate cu subiectul care-ti trebuie si foloseste-le ca sursa de inspiratie pentru a capata cunostinte noi. Daca nu ai gasit niciun referat care sa te ajute poti sa-l ceri si te vom anunta cand il avem.Grigore Ureche

Materie: Romana
Accesari: 17.733
Download-uri: 4.088
Nota: 5.58 (1535 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9

Trimis de
din 13 Noiembrie 2002

Familia Ureche este atestata înca de pe vremea lui Stefan cel Mare, prin Danciu Ureche, boier de rangul al doilea, bunicul lui Nistor Ureche, care folosind împrejurarile tulburi de la sfârsitul secolului al XVI-lea,izbuteste sa patrunda repede în rândurile marii boierimi feudale. Sprijina familia Movilestilor pe tronul Moldovei, având în aceste perioade cele mai mari dregatorii si adunând o avere foarte mare : 52 de sate întregi, 45 parti de sate, 45 falci de vie, 17 mori, prisaci în toate tinuturile Moldovei, bijuterii din aur, cupe de aur si argint, blanuri si vesminte scumpe. Ctitorise cu sotia sa, Mitrofana, manastirea Secu si compusese o lucrare pentru aducerea piciorului Sfântului Ioan Botezatorul acolo.

Despre Grigore Ureche sunt stiri mai putine. Anul posibil al nasterii sale ar fi cam 1590. A învatat la scoala iezuita din Liov gramatica si retorica prin intermediul clasicilor latini. Stia poloneza si greaca, ocupând demnitati în timpul cât Movilestii s-au perindat la domnie si în timpul lui Vasile Lupu cu care era în bune relatii si care-l numeste mare ospatar în 1634 si vornic al Tarii de Jos în 1642. Sfatuit de domnitorul Vasile Lupu, si-a maritat o fata cu printul lituan Janusz Radziwill, Petru Movila oficiind casatoria ca mitropolit al Kievului. În 1647 se împartea averea lui Grigore Ureche, mort poate chiar atunci.

În ultimii 5 ani ai vietii scrie “Letopisetul Tarii Moldovei”, opera neterminata, care începe cu anul 1359 ( întemeierea Moldovei ) si se opreste la anul 1594,” când au venit Loboda cu oaste cazaceasca si au gonit pe Aron-Voda den scaun si au ars tîrgul Iasii v leato 7 103”.

Se inspira din cronica poloneza a lui Ioachim Bielski, citata “LETOPISETUL LESESC”, din care foloseste uneori pasaje integrale, altoeri cu modificari. Pentru stirile privind tarile si popoarele vecine , Grigore Ureche s-a slujit de o cosmografie în limba latina “letopisetul latinesc”, de unde este luata si stirea privitoare la denumirea de Scythia data Moldovei ori de Flachia (dupa Piccolomini ):“... colonia romanilor care a înfrânt pe daci a fost condusa de un comandant pe nume Flaccus de la care a fost numita Flaccia. Si dupa o lunga trecere de vreme, cuvântul s-a corupt încât s-a zis Valahia...”

(AENAS SYLVIUS PICCOLOMINI – Historia rerum ubique gestarum locorumque descriptio ).Ureche însa , comenteaza:“ Chiematu-o-au unii si Flachia, ce scriu letopisetele latinesti, pre numele hatmanului rîmlenesc ce l-au chiemat Flaccus, carile au batut razboi cu stitii pre aceste locuri schimbîndu-sa si schimonosindu-se numele de Flachia i-au zis Vlahiia. Ce noi acesta nume nu-l priimim, nici-l putem da tarii noastre Moldovei, ci Tarii Muntenesti...”Grigore Ureche a mai folosit informatii din Letopisetul moldovenesc al lui Eustratie Dragos logofatul, cronica lui Stefan cel Mare si letopisetele slavonesti ale lui Macarie, Eftimie si Azarie, iar de la 1857 pâna la 1594 marturiile tatului sau Nistor Ureche si traditiile.

Copiind cronica lui Ureche, copistul Simion Dascalu a adus modificari si completari cu care ce credea el ca i-a scapat autorului , interpolari menite sa defaimeze pe moldoveni ca popor ( originea sa )si interpreteaza defaimator si domnia lui Despot Voda care apare ca un impostor umblând sa ia domnia lui Alexandru Lapusneanu.

Ceilalti doi interpolatori ( Mihail Calugaru si Axinte Uricariul ) n-au adus modificari de structura, care sa faca imposibila precizarea conceptiei si pozitiei de clasa ale cronicarului. Mihail Calugaru are meritul de a fi vorbit pentru prima data de cucerirea Daciei de catre romani ( Traian ), nepomenita de Ureche si de a fi descris amanuntit dregatoriile Moldovei. Axinte Uricariul a corectat unele date ale letopisetului lui Ureche pe baza unor urice domnesti, a unui letopiset slavon, unuia grecesc si unuia românesc. Copia si interpolarile sale dateaza de la începutul secolului al XVIII-lea.

Grigore Ureche a fost interesat de calitatea stirilor, el scrie prntru a educa, nu pentru a

informa:“... sa ramâie feciorilor si nepotilor, sa le fie de învatatura, despre cele reale sa se fereasca si sa socoteasca iar dupa ceale bune sa urmeze si sa invete si sa se îndirapteze...”Cronicarul si-a dat seama ca redactarea unei cronici este un act patriotic, este o datorie obligatorie pentru orice popor care vrea sa mearga pe calea culturii. El nu se vrea un “... scriitoriu de cuvinte desarte, ce de dreptate...”

Grigore Ureche este întâiul cronicar român care adopta o atitudine critica fasa de izvoare, corectându-l pe Ioachim Bielski ori de câte ori i se parea ca acesta, din orgoliu fata de tara sa, prezenta faptele tendentios, într-o lumina defavorabila pentru români.

Cr...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Grigore Ureche
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!