Trimite referat

Stiati ca ...

Prima pudra de cacao a fost fabricata pentru prima oara de catre olandezul Coenraad Johannes Van Houten, la Amsterdam, in 1828.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Azi trebuie sa ai grija la capriciile tale. Altfel vei avea de suferit pe plan sentimental, dar si financiar.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Fecioara Maria

Materie: Religie
Accesari: 38.806
Download-uri: 5.373
Nota: 6.07 (3238 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Fecioara Maria
Publicitate:

Trimis de milicutzza
din 05 Martie 2009

Fecioara Maria

Maria din Nazaret sau Fecioara Maria a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform proto-Evangheliei dupa Iacob a fost fiica lui Ioachim si Ana. Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. In traditia crestina, precum si in cea musulmana, a ramas prin minune virgina in timpul conceperii si nasterii lui Iisus.

Al treilea sinod ecumenic, tinut la Efes in anul 431, convocat pentru a dezbate asupra invataturii dioprosopiste a patriarhului Nestorie, a confirmat invatatura Bisericii primare cu privire la Maica Domnului.Conform definitiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic, la fel cum pacatul a venit in lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit in lume si mantuirea. Maria a fost denumita de aceea "noua Eva".

Venerarea Mariei ca fecioara joaca un rol important deopotriva in bisericile ortodoxe, cea catolica, cea anglicana si cele orientale. Un numar foarte mare de biserici si catedrale ii poarta numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze.Sarbatorile Maicii DomnuluiPrincipala sarbatoare a Mariei este pe 15 august ("Sfanta Maria Mare"), sarbatoare care se numeste oficial in biserica romano-catolica "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar in bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Recent biserica anglicana a introdus "Sarbatorirea Binecuvantatei Fecioare Maria" pe aceeasi data.In plus, toate aceste biserici sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului ("Sfanta Maria Mica"), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, in Biserica romano-catolica se sarbatoreste Sfantul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte si increderea in puterea invocarii respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvantare si tarie in fata ispitelor).Pe 25 martie biserica catolica si cele ortodoxe sarbatoresc Buna-Vestire, in timp ce cea anglicana sarbatoreste Ridicarea Sa la Ceruri.

Bisericile ortodoxe, greco- si romano-catolice sarbatoresc Intrarea in biserica a Maicii Domnului pe 21 noiembrie.Biserica catolica mai sarbatoreste Neprihanita Zamislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie si, dupa Conciliul al Doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sarbatorii de 1 ianuarie din Taierea imprejur in Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, Regina pacii.

In evul mediu, in unele regiuni ale Europei de vest Adormirea si Ridicarea la Ceruri se sarbatorea in ianuarie si februarie.

Biserica anglicana mai sarbatoreste Purificarea Sfintei Fecioare Maria pe 2 februarie.

Bisericile ortodoxe si cele greco-catolice mai sarbatoresc:

-Adunarea [credinciosilor in cinstea] Preasfintei Fecioare, Nascatoare de Dumnezeu pe 26 decembrie

-Acoperamantul Maicii Domnului pe 1 octombrie

- Izvorul Tamaduirii in Vinerea luminata, adica vineri in Saptamana luminata, de dupa Pasti

-Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana pe 9 decembrie

- Punerea in racla a cinstitului vesmant al Maicii Domnului la 2 iulie

-Punerea in racla a braului Maicii Domnului la 31 august.

De asemenea, atat catolicii si cat si ortodocsii serbeaza, in functie de tara, regiune si traditie, diverse aparitii sau icoane ale Maicii Domnului.Titlurile date Fecioarei MariaFecioara cu Pruncul. Pictura murala din catacombele timpurii, Roma, secolul 4.

Titlurile cele mai des atribuite Fecioarei Maria sunt Maica Domnului, Binecuvantata Fecioara Maria, Regina Cerurilor si altele. Calitatile venerate prin ele sunt sumate in Troparul Maicii Domnului:

"Cuvine-se sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata, si maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut. Pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim."

Lucrarile teologice se refera la termenul grec Theotokos si echivalentele sale latine Deipara si Dei genetrix, traduse ca Nascatoare de Dumnezeu sau Purtatoarea de Dumnezeu. Acestea sunt utilizate pentru a accentua ca fiul Mariei, Iisus Hristos, este Dumnezeu. Conciliul de la Efes sustine ca parintii bisericii nu au ezitat sa vorbeasca despre Fecioara Maria ca fiind Maica Domnului, condamnand doctrina Nestoriana, care tinea ca Maria a fost doar mama lui Iisus-omul, nu si a lui Iisus-Dumnezeu.Viata conform Noului TestamentIn Noul Testament se gasesc relativ putine referinte la Maria, iar dintre acestea cele mai numeroase in capitolul intai al evangheliei dupa Luca. Acolo este mentionata ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Fecioara Maria
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!