Trimite referat

Stiati ca ...

Tsunami pot avea peste 30 m inaltime, fiind provocate de cutremure sau de eruptiile vulcanice care duc la alunecari si avalanse subacvatice.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Azi nu vei fii intr-o dispozitie prea buna, sanatatea iti joaca feste. Asa ca trebuie sa ai grija la alimentatie si la cum iti vei face programul azi.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Enigma Otiliei de George Calinescu - eseu

Materie: Romana
Accesari: 36.503
Download-uri: 6.752
Nota: 6.06 (2127 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Enigma Otiliei de George Calinescu - eseu
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 04 Decembrie 2012

George Calinescu este tipul scriitorului total, critic si istoric literar, eseist si estetician, prozator si poet, dramaturg si publicist. Opera sa este extrem de variata, de la poezie, la cea mai completa si mai complexa istorie a literaturii romane. Prin romanele sale, George Calinescu se inscrie in literatura realista a secolului al XIX lea,cu influente balzaciene.

*

"ENIGMA OTILIEI" a aparut in martie 1938. Romanul prezinta viata burgheziei bucurestene din prima jumatate a secolului nostru. Titlul original al romanului a fost „Parintii Otiliei" scriitorul avand in vedere ideea paternitatii. Romanul devine o satira vehementa la adresa burgheziei in care relatiile copii-parinti s-au degradat datorita banului. in roman se impletesc elemente balzaciene, clasice, romantice si realiste .Perspectiva narativa . Romanul este o specie a genului epic in proza, cu actiune complexa si de mare intindere, desfasurata pe mai multe planuri, cu personaje numeroase si intriga complicata. Este roman realist prin: tema, structura inchisa, specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor, dar depaseste modelul realismului clasic, al balzacianismului, prin spiritul critic si polemic, prin elemente ale modernitatii.Proza realist-obiectiva se realizeaza prin naratiunea la persoana a – III-a. Viziunea „dindarat" presupune un narator obiectiv, detasat, care nu se implica in faptele prezentate. Naratorul omniscient stie mai multe decat personajele sale si, fiind omniprezent, el controleaza evolutia lor ca un regizor universal. Romanul urmeaza arta narativa balzaciana si prin folosirea tehnicii detaliului care ofera o protectie realista a scenelor de viata si a personajelor principale la evenimentele epice. Tipologia personajelor este de esenta clasica. Acestea sunt conturate realist ,dominate de o singura trasatura fundamentala:sunt tipuri general umane de circulatie universala (avarul, arivistul, baba absoluta).Se foloseste antiteza in prezentarea personajelor. Romanul sintetizeaza mai multe elemente literare si formule narative: clasicism,romantism, realism de tip balzacian, tehnici de caracterizare a personajelor.Romanul are ca temă viața burgheziei bucureștene de la începutul sec. al XX-lea surprinsă în câteva din aspectele ei tipice, relațiile de familie, dezumanizate de goana după bani. Autorul înfățișează lumea deținătorilor de capital și pe aceea a ariviștilor, cu o ascuțită ironie critică.Semnificația titlului . Această „enigmă a Otiliei" se naște mai ales în mintea lui Felix, care nu poate da explicații plauzibile pentru comportamentul fetei, ce rămâne până la sfârșitul romanului o tulburătoare întruchipare a naturii contradictorii a sufletului feminin. Îndrăgostit de Otilia, Pascalopol o admiră și o înțelege, dar nici el nu poate descifra în profunzime reacțiile și gândurile fetei, confirmându-i lui Felix în finalul romanului: „A fost o fată delicioasă, dar ciudată. Pentru mine e o enigmă".Construcția si momentele subiectului

Incipitul romanului realist fixează veridic cadrul temporal ("intr-o seara de la începutul lui iulie 1909") si spațial (descrierea străzii Antim, a arhitecturii casei ), prezintă principalele personaje, sugerează conflictul si trasează principalele planuri epice.Expozițiunea este realizata in metoda realist -balzaciana: situarea exacta a acțiunii in timp si spațiu, veridicitatea susținuta prin detalii topografice, descrierea străzii in maniera realista, finețea observației si notarea detaliului semnificativ. Arhitectura sugerează imaginea unei lumi in declin, care a avut cândva energia necesara pentru a dobândi avere, dar nu si fondul cultural.

Romanul începe in cea mai pura metoda balzaciana. Intr-o seara de iulie a anului 1909 , Felix Sima, venea la București sa locuiască la tutorele sau moș Costache Giurgiuveanu.Ii deschide ușa chiar bătrânul care se bâlbâie si este pe punctul sa nu-l primească, dar spre norocul lui, Felix este întâmpinat cu bucurie de Otilia fiica celei de-a doua soții a bătrânului si cunoaște familia.Autorul ii prezintă pe rând cititorului, pe fiecare cu trăsătura de caracter dominanta si ii atribuie lui Felix observarea obiectiva a personajelor .Sunt realizate portretele fizice ale personajelor,cu detalii vestimentare si fiziologice care sugerează,in maniera clasica, trasaturi de familie,elemente de biografie. Toate acestea configurează atmosfera neprimitoare si prefigurează cele doua planuri narative si conflictul.Gazda ,moș Costache este un avar, Aglae, sora lui mai mica, este o baba rea . Aurica este fiica Aglaiei, este nemăritata, rea ca si mama ei si reprezintă tipul femei bătrâne. Ii cunoaște pe Simion Tulea, soțul Aglaiei care da dovada de o nebunie incipienta si pe Titi Tulea fiul Aglaiei ,un ins fara prea multa minte. In zilele următoare Felix face cunoștința si cu alți membrii ai clanului Tulea, Olimpia, fiica cea mare a Aglaiei si...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Enigma Otiliei de George Calinescu - eseu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!