Trimite referat

Stiati ca ...

Celuloza a fost inventata la inceputul secolului al XVIII-lea, iar cel care a ramas in istorie ca producatorului filmului flexibil in 1884 a fost George Eastman.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Atmosfera in grupul tau de prieteni e mai relaxanta ca niciodata, iar pe tine nu poate decat sa te bucure aceasta situatie.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Efectul Doppler

Materie: Fizica
Accesari: 3.652
Download-uri: 407
Nota: 5.46 (1161 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Efectul Doppler
Publicitate:

Trimis de
din 01 Aprilie 2005

Efectul DopplerUnda emisa de o sursa de oscilatii se propaga de la sursa pâna la receptorul care o detecteaza. Prin detectarea undei se întelege masurarea unei anumite marimi caracteristice ei, de exemplu, frecventa undei. Daca sursa si receptorul sunt în repaus unul fata de celalalt, frecventa undei masurata de receptor este egala cu frecventa undei emisa de sursa. Asa se întâmpla atât cu undele sonore cât si cu cele luminoase. Daca însa sursa de oscilatii este în miscare fata de receptor, frecventa undei masurata de receptor difera de aceea a undei emisa de sursa de oscilatii. Acest fapt care se observa când sursa si receptorul sunt în miscare unul fata de celalalt, se numeste efectul Doppler; acest efect este foarte important atât în stiinta cât si în tehnica.

Explicatia efectului Doppler se va face folosind figura 1. care reda undele sferice ce izvorasc din sursa de oscilatii S. Daca sursa se misca, de exemplu din S in S’, undele sferice emise succesiv, se apropie unele de altele in sensul de miscare al sursei. Distanta dintre suprafetele sferice de egala faza reprezinta lungimea de unda; se observa astfel ca la receptorul R stationar, ajung în unitatea de timp, unde cu suprafetele sferice mai apropiate între ele în comparatie cu situatia în care sursa ar fi în repaus fata de receptor. Întrucât suprafetele de egala faza sunt aparent mai apropiate, lungimea de unda aparenta la este mai mica si deci frecventa undelor masurata de receptor este în acest caz mai mare. Daca sursa este stationara, iar receptorul se deplaseaza catre sursa S, ca în figura 2., acesta întâlneste în unitatea de timp mai multe unde sferice, decât daca receptorul ar fi fost fix si undele ar fi ajuns la el. Ca urmare receptorul în miscare catre sursa detecteaza o frecventa mai mare.

În consecinta, frecventa detectata de receptor creste daca miscarea relativa a sursei fata de receptor, receptorul fiind în pozitia R’ in figura1., printr-un rationament analog cu acela facut mai înainte, se ajunge la concluzia ca frecventa masurata de receptor scade. Daca sursa sta pe loc iar receptorul R’ se deplaseaza, în situatia figurii 2, de la dreapta spre stânga, departându-se de sursa, undele sferice ajung la receptor mai rar in timp, decât daca receptorul ar fi fost în repaus si deci acesta detecteaza o frecventa mai mica. Prin urmare, frecventa detectata scade, daca miscarea relativa a sursei fata de receptor îi departeaza pe unul de celalalt.

Pentru a exprima cantitativ modificarea frecventei în efectul Doppler se noteaza cu u viteza de deplasare a sursei S fata de receptor, cu nS frecventa undelor emise de sursa si cu nR frecventa undelor masurate de receptor. Undele studiate se propaga cu viteza v in mediul în care se gasesc sursa si receptorul; aceasta viteza fiind o caracteristica a mediului respectiv nu este afectata de miscarea sursei sau a receptorului.

În timpul t sursa emite nS*t si, daca sursa ar fi fixa, aceste unde ar parcurge distanta v*t. Lungimea de unda se obtine ca raportul intre distanta v*t parcursa si numarul de unde care acopera aceasta distanta adicaRelatia obtinuta este binecunoscuta, dar ea a fost stabilita printr-un rationament nou care va fi folosit în cazul în care exista miscarea sursei sau a receptorului.

Daca sursa se deplaseaza catre receptor cele nS*t unde emise de sursa se vor raspândi într-un spatiu mai mic decât v*t, deoarece în timpul t sursa însasi s-a deplasat cu distanta u*t. Aceasta înseamna ca numarul de unde nS*t emise de sursa în timpul t se vor gasi în spatiul v*t-u*t , iar lungimea de unda aparenta, definita ca raportul între spatiul v*t-u*t si numarul de unde nS*t esteFrecventa corespunzatoare lungimii de unda la este frecventa masurata de receptor nR.Daca sursa se departeaza de receptor, numarul de unde nS*t se întind pe distanta v*t+u*t; lungimea de unda aparenta este în acest caz la =(v+u)/ nS. Adoptând conventia ca u este pozitiv pentru miscarea sursei catre receptor si negativ când sursa se îndeparteaza de receptor, relatia (1) este aplicabila si în acest caz.

Presupunând apoi ca receptorul se misca spre sursa cu viteza u’, viteza sa relativa fata de unde este v+u’, iar numarul de unde pe care receptorul le întâlneste în timpul t este (v+u’)t/la în care la=v/nS. Frecventa masurata de receptor esteDaca receptorul se departeaza de sursa, la el ajung mai putine unde în timpul t, (v-u’)t/la, si deci frecventa masurata de receptor va fi (v-u’)la. Conventia ca u’ sa fie pozitiv când receptorul se apropie de sursa si negativ când se departeaza de sursa, face ca relatia (2) sa se aplice si în acest caz.

În cazul în care atât sursa cât si receptorul sunt în miscare unul fata de altul, relatia generala estecare se reduce la (1) pentru u’=0 (R stationar) si la (2) pentru u=0 (S stationar). În rezumat frecventa masurata creste nR>nS, la apropierea relativa, adica fie pentru uɬ fie pentru u’ɬ si frecventa masurata scade, nR<nS, la depart...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Efectul Doppler
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!