Trimite referat

Stiati ca ...

Muzeul Satului din Bucuresti a fost fondat in anul 1936.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Date biografice Mihai Eminescu

Materie: Romana
Accesari: 236.212
Download-uri: 22.744
Nota: 8.20 (27797 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Date biografice Mihai Eminescu
Publicitate:

Trimis de weka
din 31 Decembrie 2004

Poetul Mihai Eminescu (1850-1889) s-a nascut in Moldova la Botosani, apoi a urmat scoala facand clasa a III-a si a IV-a la Cernauti, la scoala greco-orientala in anul 1857.In anul scolar 18581859, Eminescu s-a clasat al cincisprezecelea din 72 de colegi, iar dupa al doilea an de scoala reusise sa se claseze al 5-lea din optzeci de elevi.

Verificati-ti cunostintele in testul Mihai Eminescu si Luceafarul
Verificati-ti cunostintele in testul despre Eminescu si poeziile lui!

In toamna anului1869 la sfarsitul lunii septembrie, Eminescu paraseste pentru totdeauna locul natal. Ion L. Caragiale a fost coleg cu Mihai si a fost singurul care l-a vazut inainte de a pleca la Bucuresti. Eminescu a plecat sa studieze la Viena, unde mai studiau foarte multi romani mai din toate partile Romaniei. Acolo s-a mai intalnit si cu alti prieteni, iar unul dintre ei fiind Barutu. Eminescu a studiat doar trei ani la Viena, apoi si-a urmat studiile la Berlin.

Pe la mijlocul lunii noiembrie Eminescu sutinea un examen in Germania. Exercitii de paleoslava, de gramatica latina, copieri de documente ii maresc mereu sentimentul raspunderii si-l indeparteaza de actiune. Aceeasi constiinciozitate il indeamna sa porneasca la inventarea tuturor operelor din biblioteca.

Eminescu locuia intr-o odaie, in casele din curtea bisericii Trei Sfetite. . Lipsa de griji linistind spiritul, sporii puterea de munca intelectuala a poetului, dar nu-i schimba firea neastampararea pentru regimul fizic al vietii. Eminescu pretindea ca fiecare lucru vine la timpul lui, sa corespunda adica unei necesitati firesti.

M.Eminescu a fost redactor la ziarul Timpul , alaturi de Ion L.Caragiale. El a plecat de la acest ziar in urma unui conflict, apoi colaborand cu la ziarul Tribuna. De asemenea la Iasi a scris in Convorbiri Literare alaturi de Titu Maiorescu.

Marea capodopera a poeziei Eminesciene o reprezinta Luceafarul precum si altele cum ar fi: Scrisoarea(I, II, III, VI, V, Doina, poeziile in care a cantat frumusetile naturii ca: Fiind baiet paduri cutreiram s.a.

Eminescu se stinge din viata in luna iunie a anului 1889, la numai 39 de ani,dupa o lunga suferinta.

Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste lacul ingroparii sale va rasarii padure sau cetate , si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.

(G. Calinescu)

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Date biografice Mihai Eminescu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate