Trimite referat

Stiati ca ...

Un litru de apa are 1293 grame.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Daniel Defoe - Robinson Crusoe

Materie: Romana
Accesari: 185.927
Download-uri: 70.779
Nota: 6.66 (11984 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Daniel Defoe - Robinson Crusoe
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 04 Octombrie 2006

Robinson s-a nascut in 1632, dintr-o buna familie din York. El era al treilea copil la parinti si neavand nici-o meserie isi facea fel si fel de planuri cum sa plece pe mare.Intr-una din zile unul din prietenii sai i-a facut o oferta sa plece cu el pe mare, si a acceptat.Fiind prima lui calatorie a infruntat destul de greu furtunile, pe care ceilalti marinari le considerau doar simple adieri. Dupa acele mici furtuni a venit o furtuna mare care le-a rupt unul din catarge, a spart fundul vasului si a inundat puntea. Norocul lor a fost ca in acel timp un alt vapor a trecut pe acolo si i-a ajutat sa ajunga pe uscat. Acolo li s-a oferit cazare si bani pentru a se intoarce acasa.Intors in patria sa Robinson se imprieteneste cu un capitan, care ii propune sa plece impreuna cu el in Guineea cu diverse marfuri. Zis si facut. Plecand a avut parte de o calatorie frumoasa, facand in Guineea pe marfurile vandute aproape teri sute de lire sterline.Nu a stat prea mult pe uscat si a plecat din nou pe mare cu acelasi vas, dar sub comanda secundului, deoarece capitanul murise. Aproape de jumatea calatoriei vasul a fost jefuit si Robinson impreuna cu ceilalti membrii ai echipajului au fost inrobiti.Dupa doi ani, timp in care a slujit la gradina unui bogatas a plecat impreuna cu un alt servitor si cu stapanul la pescuit. Pentru a scapa din robie, Robinson la aruncat pe stapan peste barca lasandul acolo. Dupa multe incercari de a ajunge pe uscat a intalnit un vas portughez care la dus pana in Brazilia. Aici cu banii pe care ii mai avea si-a cumparat teren si s-a ocupat de plantatii.Dupa cativa ani a plecat intr-o alta calatorie unde a avut numai necazuri. O furtuna a spart vasul si tot echipajul a sarit in barci pentru a se salva, dar nu au avut nici-o sansa contra marii, inecandu-se la primul val. Robinson a reusit sa inoate pana la prima insula si a reusit sa scape. Prima noapte a fost nevoit sa doarma in copac, iar de a doua zi convins ca acolo va petrece ceva timp, s-a dus la vas cu o pluta si a luat din el tot cea ce l-ar fi putut ajuta sa supravietuiasca pe acea insula.A inceput sa-si construiasca o coliba, masa, scaune, mobila si chiar o barca. Pentru a-si asigura hrana a inceput sa imblanzeasca capre, sa culeaga struguri, sa semene cereale si sa vaneze. Ca tovaras de vorba si-a gasit un papagal pe care l-a invatat sa vorbeasca.

Pentru a nu uita nimic din intamplarile zilnice si-a facut un jurnal, iar pe o scandura un calendar pe care isi insemna lunile, zilele si anii.Intr-una din zile, cand s-a suit pe colina de unde putea supraveghea insula a observat niste natii ciudate de oameni, care mancau prizonierii prinsi in lupta.Intr-una din zile Robinson s-a hotarat sa scape prizonierii din mainile canibalilor. Si-a luat o pusca si un pistol si a reusit sa elibereaza pe unul din prizonieri pe nume Vineri pe care l-a luat sa locuiasca cu el. De acum totul era mai usor pentru Robinson, avand un tovaras cu care putea vorbi si lucra. Cu timpul a reusit sa mai salveze din mainile canibalilor inca doua persoane, din care unul era tatal lui Vineri.Impreuna cu tovarasii sai, Robinson salveaza viata unui capitan de vas, al carui echipaj il adusese pe insula si il legase de un copac.Robinson cu capitanul si marinarii care i-au ramas credinciosi acestuia au reusit sa cucereasca vasul si apoi s-au imbarcat si au pornit pe mare, lasand pe insula echipajul ce se rasculase, .

Ajuns acasa si-a intemeiat o familie. Casnicia nu a durat foarte mult deoarece sotia sa a murit. Lasandu-si copii cu vaduva prietenului sau s-a reintors pe insula unde traise, cu lucruri pentru cei ramasi aici.Cand a ajuns a aflat ca intre timp s-au schimbat multe m-ai ales ca au mai luat prizonieri si cei cinci englezi, care i-a lasat in insula, s-au certat mereu.Dupa ce a plecat din insula a ajuns intr-un loc numit Madagascar unde au fost atacati si unde bietul Vineri, servitorul lui Robinson, si un englez au fost omororati. Ei binenteles s-au razbunat arzandule satul.Bine facut au plecat pe continent de unde au luat niste animale pentru cei din insula. Echipajul s-a revoltat si Robinson a fost nevoit sa ramana acolo.Dupa ce s-a intors dupa cativa ani desi nu-si potolise dorul de pribegie a stat acasa linistit.SFARSIT....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Daniel Defoe - Robinson Crusoe
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!